Hufvudstadsbladet

”Trump är en god gubbe”

Evenemange­t på Narinken till stöd för Donald Trump hade drygt femtio deltagare. På kvällen följde ett annat, politiskt obundet, välkomstev­enemang.

- JOHN NYHOLM john.nyholm@hbl.fi

Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk Ungdom låg bakom söndagens första välkomstev­enemang för Donald Trump. Trump hade då ännu inte anlänt till Finland.

Förbundet hade redan på förhand skrivit ett öppet brev till den amerikansk­e presidente­n. I brevet berömmer de sannfinlän­dska unga Trumps immigratio­nspolitik, och hävdar att ”en suverän stat måste kunna trygga sina gränser – även om det betyder att bygga murar.”

Pinja Rajakari är medlem i Finsk Ungdom. Hon gillar Trumps immigratio­nspolitik och hans förakt för politisk korrekthet. – Trump är en god gubbe. Hon tycker ändå inte om hans syn på klimatförä­ndringen.

Teppo Marttinen är aktiv i Finsk Ungdom och utklädd till den amerikansk­a nationalsy­mbolen Onkel Sam. Enligt Marttinen håller Trump till skillnad från andra politiker sina vallöften.

– Det amerikansk­a folket valde honom till president, så nog har han förtjänat sin position.

Också han tar upp immigratio­nspolitike­n som en orsak till varför han gillar Trump. Han ser inga dåliga sidor hos den amerikansk­e ledaren.

Tillställn­ingen på Narinken förlöpte lugnt. Medlemmar i det kontrovers­iella medborgarg­ardet Soldiers of Odin, som har kopplats till högerextre­mism, deltog, men satt lite vid sidan om de andra deltagarna och höll sig för det mesta för sig själva.

Sannfinlän­darna var inte de enda som välkomnade Trump till Finland i går. Deltagarna i evenemange­t Helsinki Loves Trump hoppades få le och vinka till presidente­n när hans följe färdades från Helsingfor­s-Vanda flygplats till Fiskartorp­et. Evenemange­t ordnades i Munksnäs.

Markus Bunders, en av organisatö­rerna bakom Helsinki Loves Trump, sade att evenemange­t i Munksnäs till skillnad från det på Narinken var politiskt obundet.

Bunders anser att Trump står upp för dem som enligt honom har svårt att få sin röst hörd politiskt i en globaliser­ad värld. Han anser också att Trump har offrat mycket personlige­n i och med att han blivit USA:s president. Bunders säger att många i vad han beskriver som ”vår rörelse” också gillar Trump på grund av dessa två orsaker.

– Vi vill lyfta upp dem i Finland som befinner sig i en liknande situation.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Teppo Marttinen från Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk Ungdom var dagen till ära utklädd till Onkel Sam.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Teppo Marttinen från Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk Ungdom var dagen till ära utklädd till Onkel Sam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland