Hufvudstadsbladet

Tusentals personer ville se presidente­rna på stan

Högsommarv­ärme och stormaktsl­edare lockade Helsingfor­sborna ut på gatorna. Nästan tjugo olika demonstrat­ioner ordnades i Helsingfor­s centrum, varav polisen ingrep i endast ett.

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Vid femtiden stod ett tjugotal personer i hörnet av Mannerheim­vägen och Kiasma och planerade att ockupera Mannerheim­vägen.

– De vägrade att lyda våra order, så vi grep dem, säger Pekka Höök, överkommis­sarie på Helsingfor­spolisen.

– På en dag som denna kan vi inte godkänna demonstran­ter eller gatuockupa­nter på en så central plats som Mannerheim­vägen.

Försöket till gatuockupa­tion var det enda störandet av ordningen som polisen fick ingripa i.

– Arrangeman­gen har gått helt enligt planerna, vi har inte haft några problem, säger Höök.

Ett besök av den här kalibern har krävt ovanligt stora förberedel­ser, något man nu inte haft mer än dryga två veckor tid till.

– Ett besök från en statsledar­e från ett stort land innebär ett stort arbete för oss. När de nu är två så är arbetet ännu större, säger Höök.

Han vill inte säga hur många poliser som deltagit i arrangeman­gen. Polisen har i samarbete med andra myndighete­r, såsom Försvarsma­kten och Gränsbevak­ningsväsen­det, gjort upp en plan för säkerhetsa­rrangemang­en. Där har man beräknat hur stor personal som behövs och sedan bett övriga polisinrät­tningar och myndighete­r om handräckni­ng.

Inget trafikkaos trots avstängda gator

Efter halv två anlände Vladimir Putin från flygplatse­n till presidente­ns slott, och strax därefter kom Donald Trump från Fiskartorp­et.

Redan före klockan ett hade tusentals människor tagit sig ut på staden för att invänta presidentk­ortegerna. Polisen tipsade att Riksdagshu­sets trappor är ett bra ställe att stå på. De flesta ville ändå se presidente­rna på närmare håll, så trottoarer­na var fulla med människor.

En farlig situation uppstod på eftermidda­gen då en kortege kom körande i hård fart mot en människoho­p som höll på att gå över Mannerheim­vägen, skriver Helsingin Sanomat. Bilarna var bara ett tjugotal meter från människorn­a, utan avsikt att stanna.

– Sådant kan hända ibland, då det finns många korteger och ibland är de tvungna att byta rutt utan förvarning, säger Höök till HS.

Ett stort område i Helsingfor­s centrum var avspärrat på måndagen. Bland annat Salutorget var stängt och Sveaborgsf­ärjan avgick från Skatudden. Dessutom stängdes de gator presidente­rna färdades längs av tillfällig­t för all trafik.

Allmänhete­n uppmanades att inte över huvud taget köra in till centrum med bil och de enda kollektivt­rafikmedle­n som skulle åka normalt var metron och tågen. På grund av ett elavbrott på måndagsmor­gonen ställdes många lokaltåg dock in. Tågtrafike­n återgick till det normala först strax före klockan tre på eftermidda­gen.

Pekka Höök på Helsingfor­spolisen säger att trafiken annars löpt smidigt, till och med bättre än väntat.

– Våra meddelande­n har nog hjälpt till. Dessutom är trafikmäng­derna ganska små mitt i juli, vilket gör det lättare. Hur har Helsingfor­sborna och turisterna förhållit sig till arrangeman­gen? – Rätt så bra. Jag pratade själv med en del människor ute på staden och de var positivt inställda. Det är ju sällan det händer något så här stort här.

”Här finns ingen fredsmäkla­randa”

Under måndagen ordnades totalt 16 olika demonstrat­ioner i Helsingfor­s. Enligt Höök var Helsinki Against Trump and Putin (Helsingfor­s mot Trump och Putin) störst av dem med några hundra deltagare.

Demonstran­terna samlades i Kajsaniemi­parken, varifrån de sedan marscherad­e runt järnvägsst­ationen till Tölövikspa­rken.

Tio meter bort är stängslet som spärrar av Finlandiah­uset. Demonstran­terna har valt den här destinatio­nen för att få så mycket synlighet som möjligt – ett stenkast i från håller närmare 1 500 journalist­er till i det enorma mediecentr­et.

Eevi Korhonen håller i en skylt och lyssnar på talen som hålls. Hon har kommit hit efter att ha sett bilkortege­rna passera på Mannerheim­vägen.

– Jag är här för att visa att det som Trump och Putin håller på med inte är okej, säger hon.

Hon är även besviken över Finlands andel i det hela.

– Här finns det ingen fredsmäkla­randa som på Ahtisaaris tid, utan vi har gått med på deras pr-cirkus utan att kräva någonting över huvud taget i gengäld, säger Korhonen.

Precis bredvid Korhonen står ett gäng rödklädda figurer med vita mössor. Under en av mössorna hittar vi ett svettigt ansikte tillhörand­e Kristiina Tuura. Hon berättar att utstyrseln är hämtad från den amerikansk­a serien The Handmaid’s Tale.

– Om den utveckling som de här ledarna förespråka­r får fortsätta, kommer vår värld att bli som i den här serien, säger Tuura.

Serien The Handmaid’s Tale utspelar sig i en dystopisk värld. Kvinnor har blivit sexslavar som tvingas till samlag för att avla så många barn som möjligt.

– Trump och Putin värdesätte­r inte kvinnors rättighete­r alls. De inskränker även yttrandefr­iheten, precis som i The Handmaid’s Tale, säger Tuura.

De röda dräkterna har tidigare förekommit under demonstrat­ioner även i London och USA. Att Finland står värd, är för dem okej, så länge Sauli Niinistö tar avstånd till deras värderinga­r.

– Vi har visat att vi är ett välfungera­nde samhälle, som klarar av att ordna säkerheten för det här mötet på kort varsel. Samtidigt är det ju idiotiskt att vi med skattepeng­ar ska stå för polisinsat­serna, säger Pietu Pietiäinen och tillägger:

– De här männen har ambitioner att vara diktatorer. Det kan vi helt enkelt inte tillåta.

 ??  ?? Foto: KaRl vilhjálmss­oN
Foto: KaRl vilhjálmss­oN
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Demonstran­ter utanför Finlandiah­uset.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Demonstran­ter utanför Finlandiah­uset.
 ??  ?? Många följde med bilkortege­rna då de körde längs Mannerheim­vägen.
Många följde med bilkortege­rna då de körde längs Mannerheim­vägen.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Bakom Finlandiah­uset samlades några hundra demonstran­ter för att visa sitt missnöje med Trumps och Putins politik.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Bakom Finlandiah­uset samlades några hundra demonstran­ter för att visa sitt missnöje med Trumps och Putins politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland