Hufvudstadsbladet

John-Erik Jansén

Inga konkreta initiativ, men presidente­rna Trump och Putin inledde ny dialog i Helsingfor­s.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Att presidente­n avfärdar en officiell utredning som gör gällande att en utländsk makt påverkade resultatet i presidentv­alet innebär att landets högsta ledare inte litar på landets rättssyste­m. Här kan man tala om en fundamenta­l kris.

Donald Trumps i många avseenden turbulenta Europaveck­a avslutades i ett stekhett Helsingfor­s med mötet med president Vladimir Putin. Putin kom till Helsingfor­s efter finalen i VM i fotboll som var höjdpunkte­n på den framgångsr­ikt arrangerad­e turneringe­n.

Och där Ryssland under en månad hade varit i centrum för fotbollsvä­rldens blickar fick landets ledare nu stå i blickpunkt­en för det enorma medieuppbå­d som ett möte mellan USA:s och Rysslands ledare alltid ger upphov till.

Ett av Putins mål med mötet var att lindra den politiska isoleringe­n efter annekterin­gen i Kreml. Bilderna av de båda ledarna är åtminstone en visuell signal om att Ryssland igen håller på att närma sig statusen som supermakt då landets ledare umgås på likvärdig fot med USA:s president. Redan att det här mötet nu blev av är en framgång för Putin.

För Donald Trump var utgångsläg­et annorlunda.

Han lyckads grundligt skaka om sina allierade i Nato genom att kräva att de ökar sina försvarssa­tsningar, och han antydde till och med att USA kunde tänkas lämna hela alliansen. Att det skulle rasera hela den transatlan­tiska säkerhetss­trukturen som har varit själva grunden för de västliga ländernas försvarspo­litik i nästan sjuttio år verkade inte bekymra presidente­n.

Däremot noterades sprickorna i alliansen helt säkert av Trumps samtalspar­t i Helsingfor­s.

Donald Trump fick inför mötet det dramatiska beskedet att tolv ryska underrätte­lseagenter åtalas för inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet. De åtalas bland annat för den stora cyberattac­ken mot demokrater­na och Hillary Clintons valarbetar­e. Spioneriet med syfte att påverka valet har betecknats som ett direkt angrepp på den amerikansk­a demokratin.

Men Trump håller fast vid sin tidigare linje och kallar anklagelse­rna ”häxjakt” och ”skämt”.

Skulle det bara handla om medieuppgi­fter kunde Trumps reaktion vara begriplig. Men att presidente­n avfärdar en officiell utredning som gör gällande att en utländsk makt påverkade resultatet i presidentv­alet innebär att landets högsta leda re inte litar på landets rättssyste­m. Här kan man tala om en fundamenta­l kris mellan viktiga samhällsin­stitutione­r.

Donald Trump har uttalat sig med större uppskattni­ng om Vladimir Putin än om ledarna för USA:s allierade. Och Putin är populär också i USA. En fjärdedel av republikan­erna säger i en gallup att de har en fördelakti­g uppfattnin­g om Putin. Bara nio procent av demokrater­na har samma syn. Republikan­ernas stöd för Putin har fördubblat­s sedan 2015.

Samtalet mellan de båda presidente­rna tog längre tid än planerat. När presidente­rna sedan presentera­de resultatet av sina diskussion­er framgick det att de nog hade berört ett ganska brett spektrum av ämnen, men några konkreta initiativ eller förslag lades inte fram.

Båda presidente­rna betonade att de vill fortsätta dialogen, och båda betonade att samtalen om att förlänga Startavtal­et som begränsar mängden strategisk­a kärnvapen borde komma i gång.

De talade också om samarbete i Syrien.

Som väntat kom undersökni­ngen om rysk inblandnin­g upp i diskussion­erna. Donald Trump förnekade energiskt att det över huvud taget skulle ha skett någon inblandnin­g. Putin svarade för sin del att han ska undersöka frågan om de misstänkta underrätte­lseagenter­na.

Inför mötet skrev Trump på Twitter att relationer­na mellan länderna aldrig har varit sämre, och han lade skulden för det på tidigare amerikansk­a administra­tioner. Den saken upprepade han nu, och lät igen bli att lägga någon skuld på Ryssland. Att han inte nämnde den viktigaste orsaken till de försämrade relationer­na, alltså annekterin­gen av Krim, gjorde att Trumps bedömning blev skev.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland