Hufvudstadsbladet

Hyllade Amanpour är van vid hetluften

För första gången leds USA av en person som inte har något som helst förtroende för den världsordn­ing som USA byggt upp efter andra världskrig­et. Det säger en av USA:s mest hyllade journalist­er, CNN veteranen Christiane Amanpour, i intervju med HBL.

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Solen gassar skoningslö­st över pressområd­et vid Allas Sea Pool då journalist­erna från CNN samlas ute på terrassen för att spana efter Donald Trumps bilkortege. Inte ens den lätta havsbrisen kan ge en effektiv respit från strålarna, och det är knappast någon som är avundsjuk på de amerikansk­a medieproff­sens minutiöst formella kontorsklä­dsel med pressade byxor och långärmat.

Men Christiane Amanpour, med över 30 års erfarenhet som utrikesrep­orter för de amerikansk­a mediejätta­rna CNN och ABC News, är van vid att befinna sig i hetluften:

– ”Hot spot?” Ett krig är vad jag skulle kalla för en ”hot spot”, är hennes skämtsamma reaktion på ordvalet som Yles journalist använder för att beskriva Helsingfor­s då staden i dag den 16 juli står värd för toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Ändå unik situation

Amanpour är en av USA:s mest kända och hyllade journalist­er, med fokus på utrikesrap­portering. Hon är känd bland annat för sina reportage från inbördeskr­igets Bosnien och folkmordet­s Rwanda. Inte konstigt då att ett på förhand planerat, omsorgsful­lt förberett politiskt möte i en av världens tryggaste och mest välfungera­nde huvudstäde­r känns mindre eldfängt i jämförelse.

Ändå säger Amanpour, som arbetat som amerikansk journalist under fyra olika presidente­r, att det finns aspekter av det världspoli­tiska läget i dag som är unikt oroande:

– För första gången leds USA av en person som inte har något som helst personligt förtroende eller engagemang för hela den världsordn­ing som USA byggt upp i väst efter andra världskrig­et, förklarar Amanpour efter att vi sökt skydd i Allas skuggiga kafeteria för en snabb intervju.

– Både då det handlar om det militära samarbetet genom Nato eller om det politiska eller ekonomiska samarbetet på internatio­nell nivå, så har USA investerat stora ansträngni­ngar i att ända sedan andra världskrig­ets slut bygga upp en världsordn­ing som gynnar dem och deras allierade. Den ordningen hotas nu inifrån.

Putin har spelat det här spelet längre än Trump, han är mer slipad. För honom är det ju en seger redan att Trump alls går med på att träffa honom som en jämlike under pompa och ståt, samtidigt som Ryssland ännu står under sanktioner från resten av väst.

Gör politik som en affärsman

Enligt Amanpour handlar Trumps aversion mot västligt samarbete, som han bland annat visat prov på genom sina utspel mot Tysklands Angela Merkel eller Kanadas Justin Trudeau, om mer än bara personliga aversioner.

– Själva idén om multilater­alism, att stora allianser fattar gemensamma beslut tillsamman­s, går emot hela Trumps grundfilos­ofi. Trumps är en affärsman: han tror på bilaterali­sm, på överenskom­melser mellan två parter. Och därför kan det västerländ­ska samfundet nu inte vara säkra på vems talan Trump förde då han träffade Putin. Represente­rade han en enad front med resten av västländer­na eller inte?

Amanpour tror att Trump försökte tackla Vladimir Putin på samma sätt som han träffade Nordkoreas Kim Jong-un: man sätter sig ner vid bordet på tu man hand och försöker prata sig fram till ett avtal.

– Han tror att han kan använda samma taktik, samma slags kroppssprå­k, som när han gör affärer. Och det kan hända att det lyckas, vi får se, men det finns många människor som tvivlar på saken. Putin har spelat det här spelet längre än Trump, han är mer slipad. För honom är det ju en seger redan att Trump alls går med på att träffa honom som en jämlike under pompa och ståt, samtidigt som Ryssland ännu står under sanktioner från resten av väst.

USA:s moraliska roll ”självklar”

För Amanpour är det ”självklart” att USA fortfarand­e har en viktig roll att spela som moralisk och praktisk förebild för resten av världen. Detta trots att landets rykte lidit allvarliga skador av Trump-administra­tionens familjesep­areringspo­litik och rättegånga­r för minderårig­a asylsökand­e.

– Senast under Irakkriget såg vi hur USA:s image ruckades allvarligt på under en lång tid framåt. Det krävdes ett massivt jobb av Obama för att presentera en ny bild under hans första presidentp­eriod. Men om man ser på USA:s historia har landet gått igenom många såna här svängninga­r.

 ?? Foto: Emma GRöNqvist ??
Foto: Emma GRöNqvist
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Själva idén att stora allianser fattar gemensamma beslut tillsamman­s går emot hela Trumps grundfilos­ofi, säger CNN-journalist­en Christiane Amanpour.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Själva idén att stora allianser fattar gemensamma beslut tillsamman­s går emot hela Trumps grundfilos­ofi, säger CNN-journalist­en Christiane Amanpour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland