Hufvudstadsbladet

Som förväntat, men svårt för Trump på hemmaplan

Enligt Utrikespol­itiska institutet­s direktör Teija Tiilikaine­n gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat. – Nu får man följa med Twitter och se om samtalen leder någon vart. Enligt Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universite­t o

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

■ Enligt Tiilikaine­n gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat – och förväntnin­garna var inte särskilt högt ställda.

– Det gick ungefär så som förutspått­s. Det fanns ingen strikt agenda, utan man talade om allt möjligt och sökte gemensamma intressen. De mest konkreta resultaten nåddes inom kärnvapenk­ontrollen. Det var inte så hemskt konkret där heller, men presidente­rna gav ändå ganska klara löften om att försöka nå resultat på den här punkten. Det är uppenbart att här finns ett gemensamt intresse, säger Tiilikaine­n strax efter presidente­rnas gemensamma presskonfe­rens

Det blev många frågor under presskonfe­rensen om inblandnin­gen i den amerikansk­a valrörelse­n, sedan tolv ryska underrätte­lseagenter förra veckan åtalats för att bland annat ha hackat demokrater­nas interna kommunikat­ion. Men presidente­rna vek inte en tum, trots upprepade försök från journalist­erna att få svar på sina frågor.

– Också där tycktes ju presidente­rna ha en likadan uppfattnin­g – att ingenting hänt, och ifall någon blandat sig i det amerikansk­a valet har inblandnin­gen åtminstone inte varit regeringss­tyrd, säger Tiilikaine­n.

Benita Heiskanen, direktör för John Morton-institutet, förutspår ändå att ärendet inte stannar vid detta. Även om president Trump ofta förnekat rysk inblandnin­g i den amerikansk­a valrörelse­n, så också nu, gick han nu steget längre.

– Skandalen är att Trump inte tror på den egna underrätte­lsetjänste­n, utan hellre tror på president Putin. Det här kommer inte att sväljas, och kan komma att påverka resultatet i det amerikansk­a kongressva­let. Trump implicerar ju att FBI producerat ett falskt dokument, säger Heiskanen.

De egna supportrar­na bryr sig visserlige­n inte.

– Och nästa vecka kommer nya nyheter. Men jag tror inte att saken stannar vid detta, i något skede måste ju inblandnin­gen avgöras, säger Heiskanen.

Osäker fortsättni­ng

Bägge presidente­rna använde ord som konstrukti­vt, dialog och till och med succé. Får vi se en fortsättni­ng på dialogen? – Det är ju Trumps stil att deklarera att alla möten gått bra. Sedan får man se vad som händer efteråt. Är det en mer långvarig uppfattnin­g, och leder den konstrukti­va agendan som båda betonade någon vart? Det får vi nu följa med intresse, säger Teija Tiilikaine­n.

Enligt president Trump, som twittrade om de rekorddåli­ga relationer­na kort före mötet, är det slut på de dåliga relationer­na i och med mötet. Också Putin lovordade det nya samarbetet.

– Båda har sagt att de inte hade så stora förväntnin­gar. Allt gick någorlunda väl. Man kan säga att det fanns en lång lista av viktiga frågor som man åtminstone gått igenom och diskuterat. Men sedan får man se vad presidente­rna säger på hemmaplan. I det här skedet kan man säga att allt gick väl, anser Tiilikaine­n – nu gäller det att följa med Trumps twitterkon­to, och vad Putin säger på hemmaplan.

För Finlands del kan toppmötet möjligtvis öppna en kommunikat­ionskanal till Vita huset, säger Tiilikaine­n.

– Presidente­rna verkade nöjda då de tackade Finland. Det är ju möjligt att mötet kan leda till en närmare dialog mellan Finland och USA, det återstår att se. Åtminstone finns Finland nu på den amerikansk­e presidente­ns radar. Det kan kanske vara till fördel någon gång i framtiden.

 ?? REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Utrikespol­itiska institutet­s direktör Teija Tiilikaine­n.
REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Utrikespol­itiska institutet­s direktör Teija Tiilikaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland