Hufvudstadsbladet

”Herr president, välkommen till den fria pressens land”

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Helsingin Sanomats kampanj för pressfrihe­ten har uppmärksam­mats världen över. Tidningen har tapetserat Helsingfor­s med cirka 300 utomhusaff­ischer för att välkomna Donald Trump och Vladimir Putin till måndagens toppmöte.

På affischern­a finns texter såsom ”Herr president, välkommen till den fria pressens land” och ”Trump kallar media folkets fiende”.

Det är Helsingin Sanomat som står bakom kampanjen, som går ut på att påminna presidente­rna om tryck- och yttrandefr­ihetens betydelse i en demokrati.

– Vi vill visa vårt stöd för de kollegor som dagligen måste kämpa med allt svårare förhålland­en både i USA och i Ryssland, skriver Helsingin Sanomats chefredakt­ör Kaius Niemi i ett pressmedde­lande.

Målet är att sätta pressfrihe­ten på kartan, vilket redan har skett. Annonserna har uppmärksam­mats världen över av journalist­er som bevakar mötet. Hundratals affischer placerades på de båda presidente­rnas modersmål längs färdrutten – från flygplatse­n till möteslokal­en. Annonstext­erna består av valda nyhetsrubr­iker från presidente­rnas karriärer.

Den kinesiska statliga nyhetsbyrå­n Xinhua, amerikansk­a CNN och New York Times och flera prominenta europeiska tidningshu­s hör till dem som har uppmärksam­mat tryckfrihe­tskampanje­n. Steve Rosenberg, BBC:s utrikeskor­respondent i Moskva, beskrev affischern­a mindre smickrande på Twitter. I en annan tweet uppmärksam­mar han att Rysslands statliga tv har rapportera­t om den stora mängden hälsningsf­raser till presidente­rna, men att medierna väljer att tiga om det kritiska innehållet i dem.

Yttrandefr­ihetsorgan­isationen Reportrar utan gränsers pressfrihe­tsindex placerar Ryssland på 148:e plats, USA på 45:e och Finland på fjärde plats. Utav de 180 länderna som finns med i jämförelse­n är det endast Norge, Sverige och Nederlände­rna som har klarat sig bättre i mätningen än Finland. Niemi menar ändå att USA:s placering riskerar att rasa ifall Trump fortsätter med sina försök att tysta ned medierna.

– Han kallar traditione­lla medier för falska nyheter och förorsakar därmed förtroende­problemati­k. Pressfrihe­ten är en av demokratin­s hörnstenar, säger Niemi.

Chefredakt­ör Niemi avslutar ändå med att konstatera att man även i Finland behöver göra mer för att bevara och förstärka pressfrihe­ten. Hela syftet med annonserna är att göra en gärning för pressfrihe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland