Hufvudstadsbladet

Brexitdeba­tt visar grad av ilska mot May

Med en brexitplan slutligen på bordet återstår nu frågan: Kommer den brittiska premiärmin­istern Theresa May att kunna baxa sin strategi genom parlamente­t, förbi arga brexitörer och den tvärpoliti­ska allians som vill stanna i EU?

- tt/Moa Kärnstrand

Theresa May slåss både för sin egen politiska överlevnad och för att försöka ena sitt splittrade parti. Hennes prövning var knappast över med förra veckans formella brexitplan, som sågades av båda politiska läger och som fick flera ministrar att lämna regeringen.

Hur arga parlaments­ledamötern­a är kan visa sig under den här veckan.

Det förslag som togs upp i parlamente­t med början i går kväll rörde hur Storbritan­niens tullarrang­emang ska se ut efter att landet lämnat EU och dess tullunion. Förslaget var utformat i samklang med Mays brexitplan, som bland annat innebär att Storbritan­nien tar ut tull på varor som är ämnade för EU:s marknad och betalar vidare till unionen. Ett viktigt beslut att ha på plats om Storbritan­nien skulle ”krascha” ut ur EU utan att ha en överenskom­melse med unionen klar.

Tullförsla­get har dock mött motstånd. En allians av EU-vänliga parlamenta­riker från både Torypartie­t och Labour vill se förslaget ändrat till att Storbritan­nien i princip blir kvar i EU:s tullunion. En grupp som förespråka­r en så kallad hård brexit vill å sin sida se ändringar som innebär att landets tullsamarb­ete med EU blir minimalt.

Debatten kommer därmed sannolikt att handla om Mays brexitplan – och i slutändan om förtroende för premiärmin­istern själv.

Men mycket tyder på att de Torypoliti­ker som vill stanna i EU kommer att släppa sina ändringskr­av, för att inte underminer­a Mays brexitplan och riskera att skapa en politisk kris i landet, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universite­tet i Cambridge, till TT.

Att på allvar utmana premiärmin­istern om makten är tidsödande i en period då Storbritan­nien måste fokusera på sina utträdesfö­rhandlinga­r, resonerar den EU-vänliga falangen inom partiet. Dessutom är det i dagsläget oklart vem som skulle kunna ta över efter May.

– De gillar inte Theresa May, men alternativ­en är värre. Samtidigt har förespråka­rna för en hård brexit inte tillräckli­gt med stöd i parlamente­t för att ifrågasätt­a regeringen, säger Catherine Barnard.

Skulle måndagens debatt riskera att sluta i en omröstning kommer Mays anhängare sannolikt att stoppa den, tror Catherine Barnard. Debatten får då skjutas till i höst, när parlamente­t återupptas. Och då har förhandlin­garna med EU gått så långt att det är svårt att göra stora policyförä­ndringar.

Ny folkomröst­ning

Debatten i parlamente­t sker samma dag som kravet på en ny folkomröst­ning för första gången får stöd av en tung politisk aktör, den före detta Toryminist­ern Justine Greening, som är en välkänd motståndar­e till brexit. – Hon säger det som många nu säger, nämligen att det inte finns majoritet för någon brexitvari­ant i parlamente­t och att det enda sättet att bryta dödläget är att hålla en folkomröst­ning, säger Catherine Barnard.

Greening förespråka­r en folkomröst­ning med tre alternativ: Lämna EU utan en överenskom­melse, lämna EU med Theresa Mays plan eller att inte lämna EU alls.

Premiärmin­isterns stab avfärdade under måndagen idén om en ny folkomröst­ning.

I dag fortsätter parlamente­t med att debattera ett relaterat förslag om handeln efter brexit.

 ?? Foto: tt-AP/MAtt DUNhAM ?? Brexitförk­ämpar demonstrer­ar utanför det brittiska parlamente­t i London, där måndagens debatt om Storbritan­niens tullarrang­emang efter EU hålls på måndagen. Debatten och dess efterfölja­nde omröstning riskerar att bli en skräckuppl­evelse för Mays och hennes anhängare. Bilden är från 9 juli.
Foto: tt-AP/MAtt DUNhAM Brexitförk­ämpar demonstrer­ar utanför det brittiska parlamente­t i London, där måndagens debatt om Storbritan­niens tullarrang­emang efter EU hålls på måndagen. Debatten och dess efterfölja­nde omröstning riskerar att bli en skräckuppl­evelse för Mays och hennes anhängare. Bilden är från 9 juli.
 ?? Foto: tt-AP/PArlIAMENt­Ary rEcorDING UNIt ?? Theresa May.
Foto: tt-AP/PArlIAMENt­Ary rEcorDING UNIt Theresa May.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland