Hufvudstadsbladet

Brexit – vad händer nu?

-

●●Förra veckan presentera­de Storbritan­niens premiärmin­ister theresa Mays sin brexitplan, som innebär det som kallas en mjuk brexit. Bland annat behåller Storbritan­nien viss tillgång till EU:s inre marknad och skapar en slags tulluppgör­else med EU. Gränserna mot länderna runt omkring blir enligt planen skarpare, förutom mellan Nordirland och Irland och mellan Storbritan­nien och Nordirland.

●●Mays brexitplan ska fungera som ett underlag i utträdesfö­rhandlinga­r mellan EU och Storbritan­nien, som nu pågår. När parterna kommit överens om hur utträdet ska se ut, ska överenskom­melsen röstas igenom i det brittiska parlamente­t. Själva brexitplan­en måste formellt inte klubbas av parlamente­t.

●●Men vägen dit lär inte bli enkel för theresa May, som tampas med ett splittrat toryparti. Brexitföre­språkare i de egna leden hävdar att Mays plan inte är den skilsmässa som det brittiska folket röstade för i folkomröst­ningen. May har också drabbats av tunga avhopp från regeringen i samband med att brexitplan­en blev klar samt skarp kritik mot sitt ledarskap.

●●Den 29 mars 2019 väntas Storbritan­nien träda ut ur EU, oavsett om parterna enats om en överenskom­melse eller ej. Därefter följer en övergångsp­eriod och det är fortfarand­e oklart hur lång den kommer att bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland