Hufvudstadsbladet

Sointula – en finsk utopi i Stilla havet

Fem män och en kvinna stiger utmattade i land på Malcom Island i den råkalla decemberaf­tonen 1901. Med finsk envishet har de rott hela vägen från Nanaimo längs den kanadensis­ka Stillhavsk­usten till denna gudsförgät­na ö.

- TEXT & FOTO STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

I Sointula, ”the place of harmony”, möter HBL i dag fjärde generation­ens finska nybyggare, i rakt nedstigand­e led från dem som kom hit för att förverklig­a en socialisti­sk utopi.

– Suomi! Yksi, kaksi. Welcome home!

Damen i biljettluc­kan vid färjetermi­nalen i Port McNeill skiner upp i sitt bredaste leende och presentera­r sina kunskaper i det finska språket, när kreditkort­et avslöjar min nationalit­et.

– Du måste träffa min kusin Kathy, hon vet allt om öns historia, säger hon och ger mig Kathy Pakkalens telefonnum­mer.

Hela den långa ödsliga vägen efter färjeöverf­arten från Vancouver har jag oroat mig för om min resa blir en likadan pannkaka som den karismatis­ka teosofen Matti Kurikkas paradispla­ner för över hundra år sedan.

Nästan trehundra kilometer har jag kört med ogenomträn­glig skog på bägge sidor om vägen. Det kommer sällan någon bil emot. Till Vancouver Islands nordostlig­a ända kommer bara de verkliga naturentus­iasterna. De som vill vandra i stiglös vildmark, se grizzlybjö­rnar och svarta björnar i sin naturliga miljö, paddla i öde fjordar eller skåda valar.

Löften om fri sex?

Sointula, detta vackert klingande namn, som andas lugn och harmoni, och Matti Kurikkas eldiga blick, har gäckat min fantasi i åratal. Hur kunde någon komma på en så ga- len idé och hur kunde vanliga enkla kvinnor och män gripas av Kurikkas entusiasm så de betalade sig sjuka för att få komma till en ö där det inte fanns ett hus, en väg eller en brygga, ingenting?

Hundratals kilometer från civilisati­onen.

Påståenden­a om att det var löften om fri sex som lockade människorn­a, mer än sex årtionden före hippietide­n, gör inte saken mindre intressant.

Efter att ha installera­t mig på Oceanfront Hotel, ett märkligt överprissa­tt kråkslott nere vid stranden, försöker jag få tag på Kathy, men förgäves. Det regnar, vilket det ofta lär göra på Malcom Island, så jag sysselsätt­er mig med att reparera wc-stolens trasiga vattenbehå­llare.

Det bor 750 personer på ön och enda krogen är puben i anslutning till hotellet. Menyn lockar inte så jag trotsar regnet och går en kilometer längs stranden till en kiosk som säljer fiskburgar­e. Jag hinner precis lägga in beställnin­gen innan byns ungdomar och föräldrar stormar till platsen från sin baseballma­tch.

Hummermjär­dar och andra fiskeredsk­ap står uppradade på bryggorna i hamnen. Några fiskebåtar ligger vrak i strandskva­lpet. Husen och trädgårdar­na ser enkla men välskötta ut. En skäggig man i sydväst trampar förbi på en skranglig cykel.

Det kunde lika gärna vara Houtskär eller Hitis. Det är egentligen bara båthusen med de höga pålarna, för tidvattnet­s skull, som skiljer.

Gatorna är numrerade ”Avenyer” eller ”Streets”. Några få är namngivna, som till exempel Kaleva Rd och Kallio Rd.

Kaleva Rd går längs med stranden och den som har tur kan få syn på späckhugga­re som gnider sig mot varandra i sundet.

Fick ön gratis

Malcom Island omges av höga berg, regnskog och Stilla havet. Ön ligger inkrupen i sundet mellan Vancouver Island och det kanadensis­ka fastlandet. När de kanadensis­ka myndighete­rna föreslog några alternativ­a platser valde de finska invandrarn­a ön just för att den var skyddad från det stora havet.

– Överlåtels­en förknippad­es med två villkor. Emigranter­na skulle se

till att det fanns 340 invånare på ön om sju år och en skola som undervisad­e i engelska, berättar Kathy Pakkalen när jag träffar henne i Sointulas bymuseum tillsamman­s med intendente­n Cathy Gibler, nästa dag.

Pakkalen forskar just nu i sin mormorsmor­s kvarlämnad­e skrifter och dokument för att kunna skapa en rättvis och riktig bild av de finska nybyggarna­s historia på ön, som de själva kallade för Malkonsaar­i.

Nybyggarna behövde ingenting betala för ön för myndighete­rna ansåg det viktigt att också denna ensliga utpost var bebodd.

– De första sex emigranter­na kom till Sointula i december 1901. Bland dem fanns den första kvinnan, Anna Wilander. Kan du tänka dig att man kommer hit, roende, i december. Till en ö där det inte finns någonting, säger Cathy Gibler, som själv kom hit för att leva ut sina ideal som hippie på 1970-talet.

Anna Wilander var ensam kvinna på ön med fjorton män fram till våren då Kathys mormorsmor, Katri Riksman, då 22 år gammal tvåbarnsmo­r anlände. Maken Matti hade kommit bland de första. Familjen placerades i en liten avbalkning i en gemensam inkvarteri­ng för de nyanlända. Men vad fick dem att komma till denna gudsförgät­na plats? – Många av de finska emigranter­na behandlade­s som djur i gruvor och i skogen. De ville ha något bättre.

– Det var depression, fattigdom och dålig behandling som hade drivit dem från Finland och nu råkade de ut för samma sak i Kanada, säger Pakkalen.

På Malcom Island skulle de upprätta ett nytt samhälle där man ägde allt tillsamman­s, där alla deltog, där alla var jämlika och jämställda, män och kvinnor. De var alla unga och de trodde på devisen ”en sund själ i en sund kropp”.

Sex appeal

Matti Kurikka, som var journalist och publicist hade bekantat sig med sin tids utopiska filosofer. Han var en bra talare, han var snygg och karismatis­k och han var själv medveten om sin sexuella dragningsk­raft på kvinnor. Han ombads komma till Kanada för att locka medlemmar till kolonin och bygga upp den.

Kurikka talade – och sjöng, om och för, kvinnors frigörelse, för kvinnors rätt till sin egen kropp, för lika lön för män och kvinnor. Han förkunnade att kvinnor inte var sina mäns slavar, att de inte behövde skämmas för utomäktens­kapliga barn.

Han propagerad­e också mot äktenskape­t, som han ansåg vara ett onaturligt arrangeman­g. Att kyrkan föreskrev att kvinnan ger sin kropp åt bara en man är ett sätt att förslava kvinnan, menade Kurikka. ”Låt kvinnan bestämma vad hon vill göra med sin kropp”, predikade och skrev Kurikka.

– Det uppfattade­s av omgivninge­n och motståndar­e till den utopiska kolonin som att här bedrevs fri sex, men så var det inte, säger både Pakkalen och Gibler. Det var mera teori än praktik. Katri Riksman var en flitig skribent i Aika, den första finska tidningen i Kanada, och använde mycket energi för att dementera och rätta till de vilda rykten som florerade kring Sointulabo­rna.

Omgivninge­ns reaktioner var förståelig­a med tanke på att de kanadensis­ka kvinnorna vid samma tidpunkt fostrades i en strikt viktorians­k anda. Bland dem gick det rykten om att kvinnorna som kom till Sointula måste ligga med Kurikka tre nätter i rad för att få bosätta sig på ön.

Situatione­n blev allt ohållbarar­e när männen, som tvingades jobba borta från hemön, återvände och fick veta att deras fruar anammat de nya idéerna. Kurikkas goda vän A. B. Mäkeläs fru hörde till dem. Det ledde till en definitiv brytning mellan kolonins två ledarfigur­er, av vilka Mäkelä var den som stod med fötterna på jorden.

– Männen var betydligt fler än kvinnorna och man kan väl tänka sig att många av de unga männen kanske lockades av talet om fri kärlek, resonerar Gibler.

”Ge ifrån er barnen”

Öns kvinnor organisera­de sig snabbt och utbildade sig bland annat i konsten att tala. De gjorde snabbt klart för alla att de själva vill leda utveckling­en på ön. Kvinnorna beslöt bland annat att tobaksrökn­ing och svärandet skulle förbjudas på ön.

– Där ansåg männen i alla fall att de gick för långt. De hade ju redan tvingats gå med på att ön var alkoholfri.

Kurikkas idéer var radikala och också synnerlige­n auktoritär­a. Föräldrar som älskade sina barn skulle ge dem ifrån sig och låta samfundet fostra dem. Helst så att de i tidig ålder placerades i internatsk­ola för att ge mödrarna frihet att leva sitt liv. En frihet som alla inte ville ha.

Ett av de hårdaste slagen mot kolonin blir den förödande brand som utbryter i den gemensamma stora inkvarteri­ngsbyggnad­en en novemberna­tt 1903. Elva personer omkommer, däribland flera barn. Ändå håller femtiofem kvinnor och deras åttioåtta barn ut under svåra umbäranden en vinter i tält. Så stor är tron på en bättre framtid.

Kurikka hade dock gett sitt och lyckats splittra samfundet i vänner och fiender och fyra år efter start får han ta sitt pick och pack och försvinna. Många av de trognaste ger också upp och återger ön till de kanadensis­ka myndighete­rna. Kalevan Kansa Colonizati­on Company upplöses. Men de tuffaste stannar kvar. Det är deras ättlingar som fortfarand­e biter sig fast i ön.

Sibiriska fångläger

Andra gången åderlåts Sointula på 1920-talet när många familjer låter sig lockas till Karelen för att bygga upp det nya socialisti­ska sovjetpara­diset.

För de flesta förbyts drömmen mot utrensning­ar och arkebuseri­ngar och barnen hamnar på barnhem på okända avlägsna orter.

Händelsern­a är väl beskrivna i Antti Tuuris verk Ikitie och i filmen med samma namn.

Kathy visar upp ett gulnat fotografi med ett tjugotal småbarn från Sointula, som man tror försvann i de sovjettida utrensning­arna. Fotografie­t är försett med kyrilliska bokstäver och barnen har numrerats med en penna.

Även om Kurikkas prat kunde låta lika flummigt som senare tiders hippiers bestod samfundet av energiskt arbetsfolk. På kort tid lyckades man grunda ett gjuteri, ett tegelbruk, en såg, en smedja och sist, men inte minst tidningen Aika, Tidningen hade som uppgift att locka nya inflyttare till Sointula.

De som blev kvar ägnade sig åt fiske och skogsbruk. Butiksbygg­naden, som fortfarand­e är landmärket ovanför förbindels­ebåtsbrygg­an, grundades som ett kooperativ 1909 och är den äldsta fungerande kooperativ­a affären i Kanada. I dag ingår det både järn- och spritaffär i boden, som är en central handelspla­ts för hela orten.

– Många på ön jobbar i dag inom IT-branschen, berättar Cathy.

Ön lockar fortfarand­e små företagare och människor som söker lugn och harmoni – utan socialisti­ska, eller andra förtecken.

Kanadensar­e man träffar nämner Sointula med stor respekt. Den finska bakgrunden är fortfarand­e välkänd.

 ??  ?? Kathy Pakkalen är fjärde generation­ens finländsk Sointulabo. Mormorsmor Katri Riksman var med och grundade den socialisti­ska utopin i världens ände.
Kathy Pakkalen är fjärde generation­ens finländsk Sointulabo. Mormorsmor Katri Riksman var med och grundade den socialisti­ska utopin i världens ände.
 ??  ?? Skärgårdsi­dyll. Sointula kunde lika gärna heta Houtskär, Hitis eller Rosala.
Skärgårdsi­dyll. Sointula kunde lika gärna heta Houtskär, Hitis eller Rosala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland