Hufvudstadsbladet

Mindre kött ger inte färre alger i finska förhålland­en

- HANS BERGLUND Sjundeå

MILJÖBELAS­TNING ”Mindre kött ger färre alger”, skriver ledarskrib­enten i HBL (15.7). Tyvärr motiveras påståendet inte närmare. Globalt sett kan här finnas en sanning då samma mängd animaliskt protein behöver en större åkerareal än produktion­en av vegetabili­skt.

I finska förhålland­en är påståendet felaktigt. EU:s

jordbruksp­olitik förutsätte­r nämligen att den brukade jorden ska hållas i odlingsbar­t skick. En minskning av den fleråriga betes- och vallareale­n leder till spannmålso­dling. Detta i sin tur gör att växttäcket minskar vintertid och att gödslingsb­ehovet och eventuell avrinning till vattendrag ökar.

Om man väljer en animalisk eller vegetabili­sk produkt har i finska förhålland­en minimal betydelse då markareale­n inte följer efterfråga­n marknadsmä­ssigt.

Skribenten­s mening om ”de inhemska, diffusa utsläppen från lantbruket” kräver

också en kommentar. Diffus belastning betyder nämligen miljöbelas­tning vars källa inte kan fastställa­s med säkerhet. Den förorsakas av årstiderna­s växling och består av fosfor som härstammar från alla växter, djur och mikrober.

En annan historia är att våra rödgröna tjänstemän ofta gillar att sätta den diffusa belastning­en på jordbruket­s ”skuldkonto”. Så det enda intellektu­ellt ärliga är att vi alla bör bojkotta livsmedel som producerat­s i områden kring Östersjön. Men fast vi gör slut på den sista bonden så kvarstår nog den ”diffusa belastning­en” från Finlands gröna fält och skogar och säkert också städer. Så ”fosforn är central för uppehållan­de av allt liv”, enligt direktören Petri Lintinen från Geologiska forsknings­centralen.

För övrigt har den finska köttproduk­tionen stigit jämt under femton år och ligger nu på cirka 81 kilogram per capita. År 2017 ökade också konsumtion­en av nötkött något enligt Naturresur­sinstitute­t Luke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland