Hufvudstadsbladet

Med deras nationalis­m kommer kvinnohate­t på köpet

-

Trump tycker att internatio­nella samarbeten och demokratis­ka institutio­ner mest är i vägen. Världens mäktigaste land borde inte behöva kompromiss­a med andra – vill EU handla eller samarbeta med USA får de rätta sig efter hans krav. Ofta har han visat irritation över att hans makt över det amerikansk­a politiska systemet är begränsad, senast i fredags när det amerikansk­a justitiede­partemente­t anklagat ett antal ryska officerare för dataintrån­g i den senaste amerikansk­a valrörelse­n. Om han hade fått bestämma hade det inte blivit någon undersökni­ng.

Medan han genom att läxa upp May och Merkel utmanar relationer­na mellan USA och dess närmaste allierade, har Trump inga problem att berömma Nordkoreas diktator för dennes ”starka personligh­et”, och att prisa den filippinsk­e presidente­n Dutertes kontrovers­iella kamp mot narkotikan. Tuffa killar som pekar med hela handen är bättre än kvinnor som håller sig till regelboken. Inte konstigt att Trump är så imponerad av Putin.

Både Trump och Putin har anklagats för att bedriva ett slags ”war on women”. De skämtar om sexuella övergrepp. De har gjort sig lustiga över kvinnors menstruati­onscykler. Och de anser bägge att kvinnors rätt till sina kroppar måste begränsas.

Dagens Nyheter

lyfter upp Donald Trumps uttalanden om Theresa May och Angela Merkels Tyskland och skriver att det är oroväckand­e att Trump verkar trivas bättre med Putin än med May och Merkel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland