Hufvudstadsbladet

Den av er som är fri från synd skall posta första filmen om Neymar

Vad händer när hundratals miljoner människor tänker på samma sak inom några millisekun­der?

-

Fotbolls-VM är över men komedin om Neymar Jr lever vidare. Den brasilians­ke anfallsstj­ärnan var sedan tidigare känd för att falla lätt för att vinna frisparkar för sitt lag. Han befäste sitt rykte under VM – man räknade att han låg på planen i cirka en kvart under Brasiliens fem matcher. Hundratals miljoner människor såg detta, internet exploderad­e, skämten ramlade in millisekun­der efter nya fall. Juniorlag världen över underhöll sig själva: Tränare ropade ”Neymar” och snart krälade spelarna i gräset.

På Youtube kan man räkna till över 10 000 filmsnutta­r på temat Neymar rullar i gräset. Eller snuttar och snuttar – den längsta filmen där Neymar rulllar vidare är på tio timmar. Jag har inte sett den i sin helhet. Bara Youtubes regler sätter gränser för vår kreativa och karnevalis­tiska ådra – utan dem skulle de längsta filmerna säkert vara i flera dagar.

Neymarsägn­erna visar hur världen i vissa fall blir ett enda medvetande. På Twitter märker man det snabbast. Vi kan möjligen vara unika med vårt skämt i vår närmaste krets, men lyfter vi blicken märker vi att tusentals andra har tänkt samma tanke i precis samma stund som vi.

Det blir en konstig krock mellan den unika Neymar (väldigt få, nästan ingen alls, kan mäta sig med honom när det gäller att spela fotboll) och de generiska gliringar som vi betraktare oftast levererar. På något sätt hänger de förstås ihop. Vore Neymar inte en fantastisk spelare skulle få av oss vara intressera­de

Det blir en konstig krock mellan den unika Neymar (väldigt få, nästan ingen alls, kan mäta sig med honom när det gäller att spela fotboll) och de generiska gliringar som vi betraktare oftast levererar.

av att driva med honom.

”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen”, sade Jesus till de skriftlärd­a och fariséerna när de kom med en äktenskaps­bryterska till honom, enligt Johannesev­angeliet.

”Den som är fri från synd skall posta första videon”, kunde en tillämpnin­g låta för dagens sociala medier.

Jesus ord har tolkats som en uppmaning att inte låta de omedelbara känslorna ta över utan att i stället begrunda om det man betraktar är mer komplext än vad det ser ut vid en första anblick. Styrs vi möjligtvis av känslor som grumlar vårt omdöme? Har vi själv gjort något likadant?

I Neymars fall skulle eftertanke­n säkert leda till färre skämt och färre uppdaterin­gar i sociala medier.

Ett försvar av häcklandet av Neymar kan man sedan hitta i karnevaltr­aditionen, en slags motpol till den etablerade religiösa moralen. Då får man se VM som en karneval då det mesta är tillåtet under en kort tid, särskilt då att skämta med uppburna världsstjä­rnor som lyfter astronomis­ka löner.

Efter slutsignal­en för VM-karnevalen står det ändå klart att Neymar fortfarand­e är en fantastisk fotbollspe­lare, medan vi oftast är rätt mediokra skämtare (okej, okej, vissa av skämten var faktiskt rätt roliga).

Samtidigt hoppas man att Neymar skulle ta till sig Jesus ord till äktenskaps­bryterskan efter att fariséerna – snopna gått sin väg.

”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”

 ??  ??
 ??  ?? TIM JOHANSSONp­roducent
TIM JOHANSSONp­roducent

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland