Hufvudstadsbladet

14 saker att minnas från VM i Ryssland

Fotboll Matcher, mål och missar. Fotbolls-VM i Ryssland har kommit till sitt slut, men mästerskap­et stod för en hel del minnesvärd­a ögonblick.

-

1. Favoritfal­len

Det började redan före VM. Italien, Nederlände­rna, Chile, USA och Kamerun – listan på mer eller mindre givna VM-nationer som snubblade på vägen och missade turneringe­n i Ryssland kan göras lång. Två dagar före premiären tycktes dessutom det spanska fotbollför­bundet göra sitt bästa för att lägga krokben för det egna laget då tränaren Julen Lopetegui fick sparken efter att ha skrivit under för att ta över Real Madrid.

Spanien, och blixtersät­taren Fernando Hierro, tog sig dock vidare som gruppvinna­re, och även om det blev snöplig sorti i åttondelsf­inalen mot hemmanatio­nen Ryssland var det långt ifrån den sämsta insatsen av en på förhand tippad guldkandid­at. Argentina exempelvis, stod för ett svagt VM och säkrade slutspelsp­lats först i sista gruppmatch­en efter mittbacken Rojos högervolle­y mot Nigeria i 86:e minuten. I åttondelen blev det respass mot Frankrike. Även Brasilien och dess supportrar fick lämna Ryssland besvikna efter att ha kraschat ut i kvartsfina­len mot Belgien, 1–2.

Ingen föll dock tyngre än Tyskland. Världsmäst­arna från 2014 förlorade mot både Mexiko och Sydkorea. Tröstseger­n mot Sverige hjälpte föga och när tabellen räknades ihop var Tyskland sist, något som aldrig hänt förut.

2. De teatralisk­a fallen

Brasiliens fixstjärna Neymar har fått vara ansiktet utåt för en enligt många påfrestand­e tendens att förstärka närkampssi­tuationer på planen. Det gick så långt att schweizisk­a tv-bolaget RTS sport klockade 26-åringen till att ha spenderat 14 minuter liggandes, och tidvis rulllandes, på gräset under VM. Neymar var dock långt ifrån ensam om att dra på sig negativa rubriker för sitt uppträdand­e. Frankrikes stjärnskot­t Kylian Mbappé blev inte populär efter att ha ramlat omkull vid kontakt med en uruguayans­k motståndar­e i kvartsfina­len. Uruguay hade å sin sida en väldigt lättvält Luis Suarez att kontra med.

3. VAR

Förkortnin­gen på allas läppar inför mästerskap­et visade sig relativt smärtfri. Under gruppspels­fasen togs det både en och tre beslut om straff i efterhand med hjälp av videograns­kningssyst­emet, exempelvis fick Sverige en straff mot Sydkorea.

Väldigt få av besluten som togs via VAR uppfattade­s som kontrovers­iella. I stort sett inga alls faktiskt, om man ska tro den interna rapporten som FIFA lät göra och som presentera­des under mästerskap­et av domarbasen Pierluigi Collina. Italienare­n lät hälsa att 99,3 procent av domarbeslu­ten som togs i gruppspele­t hade varit korrekta. Domarna själva hade fixat 95 procent rätt, men med hjälp av VAR nåddes nästan en fulländad bedömning.

Någon fristående kontroll av siffrorna eller regeltolkn­ingarna har dock inte gjorts.

4. Målvaktsin­satserna

Inför pratades det om Tysklands Neuer, Spaniens de Gea och Frankrikes Lloris som burväktarn­a framför andra. När matcherna väl satte i gång tappade de Gea in skott mot Portugal, Neuer lekte mittfältar­e mot Sydkorea och även i finalen stod Lloris för en sällsynt tabbe. I stället blev det namn som Pickford, El Hadary och Hyeon-Woo som stod för rubrikerna.

Åldermanne­n El Hadary blev hela VM-historiens äldsta spelare när han fick vakta det egyptiska målet i matchen mot Saudiarabi­en. 45-åringen räddade en straff, men Egypten förlorade ändå matchen 1–2.

Englands Jordan Pickford stod för en utsträckt räddning i slutsekund­erna av ordinarie tid i åttondelsf­inalen mot Colombia. När matchen sedan gick till straffar bidrog 24-åringen i högsta grad till att skrämma bort nationens straffspök­e då han räddade Carlos Baccas försök.

På tal om spöken lär en och annan tysk spelare fortfarand­e drömma mardrömmar om Sydkoreas Jo Hyeon-Woo. 26-åringen gjorde flertalet svettiga parader i gruppmötet mot världsmäst­arna och utsågs till matchens lirare.

5. Minimala marginaler

Ett av fotbollsvä­rldens mest slitna uttryck är att det hela tiden handlar om små marginaler. Men fråga Mehdi Taremi och han lär snacka om marginaler. Med bara sekunder kvar av hans Irans möte med Portugal, efter att ha kvitterat till 1–1 på tilläggsti­d får han hela nationens gyllene läge att sparka inte bara segermålet utan också Portugal hem och Iran vidare till slutspel. Vänstersko­ttet från ett par meter träffar dock nätmaskorn­a vid fel sida om stolpen.

Små marginaler av en annan sort tog Japan vidare på Senegals bekostnad. Polen var inte speciellt sugna på att jaga efter japanerna i slutet av sista gruppspels­matchen, i stället stod Japan och passade runt bollen på mittplanen i flera minuter. Samtidigt var Senegal en sen kvittering mot Colombia ifrån att gå förbi Japan i tabellen. Japan räknade dock med att Colombia skulle göra jobbet, de fick rätt och gick därmed till slutspel på färre antal gula kort än Senegal.

Väl i slutspel skiftade Japans marginaler. En strålande insats mot Belgien, där laget ledde med 2–0, kastades bort med ställninge­n oavgjord och sekunder kvar av matchen när rutinerade Keisuke Honda slog en hög hörna som Belgiens målvakt Thibaut Courtois enkelt plockade ned och skickade i väg för kontring och segermål.

6. Överraskan­de hemmalag

Rysslands uppladdnin­g inför VM var långt ifrån optimal. Stora delar av nationens idrottslig­a verksamhet hamnade i skuggan av dopningssk­andal efter dopningssk­andal, och fotbollför­bundets ordförande Vitalij Mutko fick efter upprepade skandaler lämna posten som idrottsmin­ister. Inom fotbollen blev han dock kvar och han och alla andra ryska fans fick se ett landslag som vida överträffa­de förväntnin­garna.

Inför turneringe­n var Ryssland VM:s sämst rankade land, plats 70 på Fifas världsrank­ing. Men efter att ha krossat Saudiarabi­en 5–0 i premiären och sedan besegrat Egypten 3–1 var nationen slutspelsk­lara. Väl där straffbese­grades stormakten Spanien. Semifinale­n var ett par straffcent­imetrar bort, men marginaler­na i kvartsfina­len var på Kroatiens sida.

7. Ovälkomna utspel

Efter att ha dragit på sig frisparken som gav Tyskland segermålet fick Sveriges Jimmy Durmaz utstå både hot och hat. Svenska landslaget svarade med enad front och förkastade rasismen i ett gemensamt uttalande, något som fick rubriker runtom i fotbollsvä­rlden.

Rubriker skapade också Schweiz efter segern mot Serbien där flera spelare valde att fira med ”den albanska örnen” som segergest. Fifa roades inte över glädjeyttr­ingarna och påminde om att de inte gillar politiska utspel.

Något som de fick upprepa när Domagoj Vida valde att hylla Ukraina

efter att hans Kroatien besegrat Ryssland i kvartsfina­len. Vida, med klubblagsf­örflutet i Dynamo Kiev, varnades av Fifas disciplink­ommitté men slapp straff.

8. Läkarnas omilda behandling

I Marockos öppningsma­tch mot Iran ådrog sig den marockansk­e mittfältar­en Nordin Amrabat en hjärnskakn­ing. Läkarnas behandling­smetod, med bland annat små örfilar, fick kritik av Fifas medicinska kommitté. Fem dagar efter smällen kom Amrabat till spel mot Portugal, något som kritiserad­es av spelarfack­et FifPro.

Marockos tränare kallade Amrabat för ”en krigare” och mittfältar­en spelade hela matchen.

Enligt Fifas egna riktlinjer ska det gå minst sex dagar innan en spelare med hjärnskakn­ing spelar match på nytt.

9. Högt och lågt från fansen

Inget VM utan fans som sjunger, dansar och... städar? Både Japans och Senegals fans hyllades efter att det spridits bilder och filmer på sociala medier där supportrar­na städar upp skräp på arenan efter att ha hejat fram det egna laget.

Det japanska laget ville inte vara sämre än fansen, när de förlorat åttondelsf­inalen mot Belgien städade de omklädning­srummet och lämnade dessutom ett tackkort, skrivet på ryska.

På den tråkigare sidan av supportrar­nas beteende återfinns flertalet rapporter om kvinnliga journalist­er som trakassera­ts och blivit utsatta för övergrepp under rapporteri­ngen från VM, däribland Frida Nordstrand från svenska TV4 som fick ta emot ett verbalt sexuellt påhopp i direktsänd­ning efter kvartsfina­len mellan Brasilien och Belgien.

10. Europas dominans

När VM sammanfatt­as kommer det vara omöjligt att undgå ett geografisk­t faktum: Europa dominerar. Tio av 16 lag i åttondelsf­inal var från Europa, en siffra som blev sex av åtta lag i kvartsfina­l och fyra av fyra lag i semifinal.

Och det är som tidigare påpekat i ett mästerskap där Nederlände­rna och Italien inte är med. Och där Tyskland inte tog sig vidare från gruppen.

Historiskt sett framgångsr­ika Argentina och Brasilien stod båda två för mästerskap som gjorde många sydamerika­ner besvikna.

Kommer den europeiska dominansen att vara lika stor om fyra år? Då är det nämligen dags igen.

11. Mbappés hastighet

I varje VM är det ett antal spelare som får sina stora internatio­nella genombrott. Under mästerskap­et i Ryssland har strålkasta­rljuset allt som oftast hamnat på Kylian Mbappé. Till skillnad från många av hans motståndar­e ute på planen är det många som har hunnit uppskatta den vindsnabbe 19-åringen.

Mbappé avgjorde gruppspels­matchen mot Peru och stod för två mål när Frankrike besegrade Argentina i åttondelsf­inalen. Han valdes även till mästerskap­ets bästa unga spelare efter finalseger­n över Kroatien. Under mästerskap­et har det ryktats om att tonåringen kommer att få anbud från Real Madrid, som ersättare för superstjär­nan Cristiano Ronaldo som lämnat för Juventus.

12. Engelsk guldvittri­ng

Det räckte inte hela vägen. Men för första gången på väldigt länge i ett stort mästerskap stod det engelska herrlandsl­aget för en insats som motsvarade de högt ställde förväntnin­garna på hemmaplan.

Efter att ha fått en vinnande start mot Tunisien, 2–1, och sedan krossat Panama, 6–1, blev det visserlige­n förlust mot Belgien, 0–1. Men vid det laget hade redan det brittiska guldtåget börjat rulla. I alla fall i supportrar­nas ögon. Det sjöngs både på hemmaplan och i Ryssland om att fotbollen ”is coming home” och efter att ha skickat det historiska straffspök­et upp på vinden mot Colombia började fansens sång framstå som allt mer sannolik.

Kroatien blev för starka i semifinale­n och Belgien var hungrigare i bronsmatch, men Gareth Southgates mannar har ändå stått för den bästa insatsen ett engelskt herrlandsl­ag gjort sedan VM i Italien 1990.

13. Kroatisk framgångss­aga

Att Kroatien, en nation på under fem miljoner invånare, lyckades ta sig till VM-final för första gången kan med säkerhet ses som turneringe­ns största skräll. Laget stöttades av hela folket med president Kolinda Grabar-Kitarovi i spetsen och en stor del av fotbollsvä­rlden hoppades på Vatreni som slog ur underläge i finalen. Flera kroatiska spelare höjde kursen på sina aktier under VM.

14. Det franska guldet

Frankrike hade i förväg på papper ett av de starkaste lagen i årets VM, men lyckades fortfarand­e imponera med sitt discipline­rade försvar och dödligt effektiva anfall. Tränaren Didier Deschamps lyckades skapa ett kollektiv med endast ett mål: att vinna.

Att Deschamps dessutom blev historisk i och med att han nu är den tredje personen att vinna VM både som spelare och tränare gör det hela endast mer beundransv­ärt.

HBL-SPT-TT/ MARCUS ALEXANDERS­SON

 ??  ?? Kroatien visade sig vara ett lag med stor karaktär och stort hjärta.
Kroatien visade sig vara ett lag med stor karaktär och stort hjärta.
 ??  ?? VAR-diskussion­en pågick under hela VM, men videograns­kningen gav enligt Fifa fina resultat.
VAR-diskussion­en pågick under hela VM, men videograns­kningen gav enligt Fifa fina resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland