Hufvudstadsbladet

”VM-guldet är för folket”

Hela Frankrike firade världsmäst­erskapet efter finalseger­n mot Kroatien. Spelarna ägnade segern åt det enade franska folket medan fransmänne­n där hemma tog allt ut ur hjältarnas bragd – men tidvis gick det för hårt.

-

Frankrikes målvakt och kapten Hugo Lloris kom på söndag ut till intervjuzo­nen bland de allra sista efter att ha blivit kallad till ett dopningste­st efter 4–2-segern mot Kroatien.

Lagkaptene­n gjorde finalen något mer spännande när han bjöd Kroatiens Mario Mandzukic på den avslutande reducering­en efter att ha försökt sig på en dribbling.

– Det blev en liten miss men det betyder inget nu. Det är ett privilegiu­m att få lyfta trofén som kapten och jag tackar alla mina lagkamrate­r för det, säger Lloris till TF1.

Han, liksom flera andra lagkamrate­r, uppskattar att guldet verkar ena landets befolkning.

Ekonomiskt, politiskt och kulturellt är det annars ett splittrat Frankrike 2018.

– Det är så härligt att se ett enat Frankrike, folk i glädje, med leenden och glädjetåra­r. Det är så vi önskar att se vårt land, och fotbollen har makten att skapa det. Det är därför vi spelar och vi kan vara stolta över vad vi gjort, säger Lloris.

Även 19-årige Kylian Mbappé reflektera­r i frågan. Anfallaren är glad över att göra ”Frankrike glatt” och sa att han inte tänkte sova på hela natten.

– Vi är medvetna om att vi också hade den rollen och vi kan se att alla lägger sina problem åt sidan. Vi spelar för den här typen av saker, säger Mbappé enligt AFP.

Firandet urartade tidvis

Strax efter finalens slutsignal fylldes gatorna i franska städer av tusentals fotbollsen­tusiaster, men firandet urartade på många håll. På Paris paradgata Champs Élysées krossade ett trettiotal personer rutor och stal flaskor med vin och champagne. Kravallpol­isen svarade bland annat med att avfyra tårgas.

I Lyon i sydöstra Frankrike hade det urartat tidigare under kvällen, skriver Le Monde. Kring Place Bellecour, dit cirka 20 000 människor hade kommit för att se finalen på en storbildss­kärm, uppstod bråk. Minst åtta personer greps i Lyon under kvällen och natten.

Även i Marseille i söder var det stökigt.

– Två poliser har skadats och tio personer har gripits, säger en talesperso­n för polisen.

Men strax före klockan 23 hade det lugnat ned sig i Frankrikes näst största stad.

Både i Strasbourg, i östra Frankrike, och i Rouen i nordväst, rapportera­s det om sammandrab­bningar mellan polis och firande ungdomar. Sju personer greps i Rouen, enligt lokala myndighete­r.

Firande övergick även i sorg på flera ställen och minst två dödsolycko­r och flera skadade personer har rapportera­ts i samband med guldyran.

– Vi uppmanar alla att ta fullt ansvar för sin egen och andras säkerhet så att vi får ett vackert firande, ända till slutet, sade en talesperso­n för regeringen.

Cirka 4 000 poliser har varit utplacerad­e i Paris under VM. Frankrike har en fortsatt hög säkerhetsn­ivå efter terroratta­ckerna 2015, vilket ledde till att regeringen beviljade polisen utökade befogenhet­er efter att nya antiterror­lagar antogs förra året.

 ?? FOTO: ERIC FEFERBERG / AFP / LEHTIKUVA ?? Det franska landslaget möttes av en segerfest med tusentals fans som flockat till Champs Elysées i Paris i går kväll.
FOTO: ERIC FEFERBERG / AFP / LEHTIKUVA Det franska landslaget möttes av en segerfest med tusentals fans som flockat till Champs Elysées i Paris i går kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland