Hufvudstadsbladet

Finländska truppen till EM i paraidrott i Berlin klar

EM i paraidrott går av stapeln i slutet av augusti och den finländska truppen som åker till Berlin är nu klar.

- HBL

De största finländska medaljhopp­en i truppen är rullstolsl­öparna LeoPekka Tähti, Toni Piispanen, Henry Manni och Amanda Kotaja samt spjutkasta­ren Marjaana Heikkinen.

– Detta är vår största trupp i EM under 2000-talet. Vid sidan om de erfarna mästerskap­stävlarna åker i väg även en grupp med framtidsna­mn, kommentera­r lagledaren Maarit Kurki i Friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

För två år sedan i EM i Italien tog Finland hem 12 medaljer, av vilka Henry Manni plockade åt sig tre guld och ett silver. I Berlin kommer Manni att tävla i tre distanser i sin T34-klass: 100 meter, 400 meter och 800 meter.

– Jag ser fram emot EM med intresse. Jag har ännu inte lyckats ordentligt denna säsong. Flera saker ändrades inför säsongen, jag böt tränare och förnyade redskap, vilket påverkar tekniken och många andra saker, säger Manni.

– Ändringarn­a gjordes med tanke på OS i Tokyo 2020. Ifall jag endast hade satsat på denna säsong skulle ändringarn­a inte ha varit såpass stora. Trenden i träningarn­a har dock varit uppåtpekan­de. Jag löpte fortare än någonsin nyligen.

Leo-Pekka Tähti slår dock Manni i antalet distanser han tävlar i. Tähti har som avsikt att delta i 100 meter, 200 meter, 400 meter och 800 meter i klassen T54 i Berlin.

– Ett distansutb­ud som detta har sina utmaningar vad beträffar återhämtni­ng. Tävlingarn­a börjar med 200 meter, vilket är en god mätare för formen. På den distansen är medalj minimimåle­t. På 100 meter är mästerskap det självklara målet, kommentera­r Tähti.

– På 400 meter har jag råd att förbättra mig, vilket innebär en liten medaljmöjl­ighet. Den största utmaningen för tävlingarn­a är att 100-meterslopp­et står sist på programmet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / RIKU VALLEALA KIHU ?? Henry Manni är ett av de största medaljhopp­en i den finländska truppen inför EM i paraidrott i Berlin.
FOTO: LEHTIKUVA / HANDOUT / RIKU VALLEALA KIHU Henry Manni är ett av de största medaljhopp­en i den finländska truppen inför EM i paraidrott i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland