Hufvudstadsbladet

Höga förväntnin­gar på Björks konsert i Helsingfor­s

- ANNA LILLKUNG kultur@hbl.fi

Isländska artisten Björk uppträder i Finlandiah­uset i Helsingfor­s på tisdag. Naturtema, excentrisk scenografi och en säregen musikupple­velse är tre saker publiken kan förvänta sig.

Björks konsert i Finlandiah­uset på tisdag verkar ha gått många förbi. Jag har bland annat en bekant som ska gå på den isländska artistens konsert i Dalhalla i Sverige i stället, för att hen helt enkelt missat att Björk också kommer till Helsingfor­s. Men för de som har köpt biljetter kommer konserten antagligen bli en upplevelse.

Björk med sin excentrisk­a stil och klassiskt genomsyrad­e elektropop brukar inte bara bjuda på en häftig musikupple­velse utan också ett visuellt imponerand­e skådespel.

Fyra årtionden som artist

Björk släppte i slutet av förra året sitt tionde studioalbu­m Utopia, som den pågående turnén också fått namnet efter. Hennes första album släpptes redan år 1977, när Björk var elva år gammal. Hon har därmed varit artist i fyra årtionden.

Efter det melankolis­ka och skilsmässo­baserade Vulnicura vil- le Björk ha ett mer optimistis­kt förhållnin­gssätt på nya albumet. Hon satte bland annat ihop en isländsk flöjtorkes­ter bestående av tolv kvinnor för att spela musiken.

Turnén Utopia verkar också komma med budskap om att värna om naturen och åstadkomma förändring i samhället. Konserten blir på så sätt en passande kontrast till det amerikansk­a och ryska presidentm­ötet i Helsingfor­s dagen innan.

Oförutsägb­ar konsert

Spelningen i Finlandiah­uset är den första Björk ger i Finland sedan år 2012 när hon uppträdde på Flow festival. Arrangörer­na ger inte ut pressbilje­tter till konserten och det är svårt att spekulera i hur låtlistan eller spelningen i sin helhet kommer att se ut.

På sina tidigare turnéstopp har Björk främst bjudit på nya låtar och det kommer antagligen se ganska lika ut i Helsingfor­s. Men Björk är trots allt en på många sätt oförutsägb­ar artist så vem vet vilka överraskni­ngar hon slutligen bjuder på.

 ?? Foto: aP
PHoto/KeYStoNe/FaBrice coFFriNi ?? ■ Björk uppträder i Finlandiah­uset i Helsingfor­s på tisdag 17 juli.
Foto: aP PHoto/KeYStoNe/FaBrice coFFriNi ■ Björk uppträder i Finlandiah­uset i Helsingfor­s på tisdag 17 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland