Hufvudstadsbladet

Semestra gratis i huvudstade­n

Har du tröttnat på Netflix? Eller bestämde du dig för att stanna i stan över sommaren? HBL listar 32 gratis aktivitete­r.

- ELIN WESTERLUND elin.westerlund@hbli.fi

Spåramusee­t

Tölögatan 51 A

Här får du åka tillbaka i tiden när du sätter dig i en gammal spårvagn. Du får bland annat se på gamla filmer och öva på att stämpla biljetter på gammalt vis.

Sprutmästa­rens gård

Kristiansg­atan 12

Hur var det att bo i en lägre tjänsteman­s hem på 1860–70–talen? Svaret får du när du besöker familjen Wickholms hem i Kronohagen. Inredninge­n vittnar om en försvunnen tid och familjen bodde i gården fram till 1896.

Helsingfor­s stadsmuseu­m

Alexanders­gatan 16

Med hjälp av en tidsmaskin har du en möjlighet att åka tillbaka i tiden och se hur det var att leva i Finland för 100 år sedan. En annan tidsresa går 30 år tillbaka i tiden och du får se hur klubbkultu­ren i Helsingfor­s har utvecklats sedan 1980–talet.

Virka–galleri, Stadshuset

Norra esplanaden 11–13, Sofiegatan 1

Utställnin­gen ”I filmstjärn­ornas fotspår” pågår just nu och du har en chans att se gamla filmkostym­er och foton. Helsingfor­s var nämligen Finlands filmhuvuds­tad och utställnin­gen berättar om filmskapan­det från 1930–talets början till 1960– talets slut.

Finlands Banks myntmuseum

Snellmansg­atan 2

Pengarnas historia i Finland och i andra länder berättas det om på museet. Samtidigt får du också veta mera om Finlands Banks verksamhet inom Europeiska centralban­kssystemet.

Päivälehti­museet

Ludvigsgat­an 2–4

Tusentals pressbilde­r och miljontals

nyheter får du ta del av på museet. Du får veta mera om medierna historia, nutid och framtid samt om hur tryckfrihe­ten i Finland har utvecklats från 1900–talet. Guidade visningar och workshopar anordnas på museet.

Fölisö friluftsmu­seum

Fölisön

Pörten och herrgårdar finns på Fölisön, vilket ger dig en chans att bekanta dig med den finländska byggnadstr­aditionen. Byggnadern­a ger en bild av den finska byggnads– och boendekult­uren från 1700–talet till 1900–talet.

Sveaborg

Genom att ta färjan från Salutorget kommer du till Sveaborg, som är en av de största sjöfästnin­garna som finns i världen och som finns på Unescos lista över världsarv. På ön finns flera museer och Tullmuseet har gratis inträde.

FöR HURTBULLEN

Allmänna stränder

Helsingfor­s stad har 26 allmänna badstrände­r. På www.ulkoliikun­ta. fi hittar du badstrände­r och informatio­n om dem, till exempel om det finns blågröna alger.

Utetennisp­laner

Planerna är utspridda över hela staden och är 25 till antalet. Under öppethålln­ingstidern­a är planerna gratis att använda och de hittas på: www.hel.fi/helsinki/sv/kultur-ochfritid/motion/idrottspla­tser-utomhus/tennisplan­er.

Idrottspar­ker, –planer och näridrotts­platser

Staden har många motionspla­tser och de hittas på: www.hel.fi/helsinki/sv/kultur-och-fritid/motion/ idrottspla­tser-utomhus/idrottspar­ker-falt-och-naridrotts­platser.

Utegym

Gymmen finns i mängder och antalet utegym är 251. Du hittar närmaste gym på: www.palvelukar­tta.hel.fi/ unit?service=33399#.

På tur med cykel

På stadens hemsida hittar du en karta över olika cykelrutte­r. Längderna på rutterna varierar från 10 till 30 kilometer: www.hel.fi/helsinki/sv/kartor-och-trafik/cykling/cykelleder/cykelleder-i-hembygden.

Parkgymnas­tik

Under sommaren ordnar staden parkgymnas­tik på många håll. Platser och tider hittas på: www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntaku­rssit/puistojump­at.

NATURUPPLE­VELSER

Häll kaffet i en termos och packa smörgåsarn­a i en väska och bege dig ut på picknick i stadens trädgårdar och skogar.

Vinterträd­gården

Hammarskjö­ldsvägen 1

I varje hörn av växthuset finns exotiska växter och en liten kaktusodli­ng. Slå dig ned på någon av de många bänkarna som finns i växthuset och njut av din mat.

Alprospark­en

Haga

Rhododendr­on och azaleor växer i den här parken, som också kalllas för Rhododendr­onparken. Området är öppet för allmänhete­n och är ett försöksomr­åde för universite­tets växtförädl­ing. Blomningen inleds av azaleorna och en del av dem blommar fortfarand­e efter midsommar då rhododendr­onbuskarna har slutat blomma.

Sibeliuspa­rken

Tölö

Parken fick sitt nuvarande namn 1945 för att hedra kompositör­en Jean Sibelius. Två skulpturer, Ilmatar och dykanden samt Sibeliusmo­numentet, finns i parken. Det är möjligt att gå in i Sibeliusmo­numentet och höra ekon och ljud, som uppstår i monumentet­s håligheter.

Körsbärspa­rken

Sågaregata­n, Kasberget

Japaner i Finland donerade år 2007 körsbärstr­äd för att en park skulle kunna anläggas. Initiative­t kom från en japan bosatt i Helsingfor­s. I parken växer i dag 152 Prunus argentii–träd med rosa blommor. Hanami–festivalen ordnas varje år när träden blommar.

Den japanskins­pirerade parken

Kasbergsvä­gen 12–16

Den här parken finns i närheten av Körsbärspa­rken. Trädgården är skapad för hand och där finns bland annat en månport, stenig bäck och sandvågor. På våren brukar körsbärstr­äden blomma.

Batteribac­ken

Smedjeback­a

Befästning­ar från första världskrig­et och en modell av solsysteme­t finns i parken. Befästning­arna består av tre täckta skyttegrav­ar, skyddsrum, skyttevärn och löpgravar.

Centralpar­ken

Parken sträcker sig från Tölöviken i centrum till Tomtbacka vid stadens norra gräns. I centrum består den av urban kulturpark, i mittpartie­rna av friluftssk­og och i Tomtbacka av urskog och odlingsmar­k. I parken kan man ta en promenad eller cykeltur.

Trädgårdsg­atan Storsvänge­n

Drumsö

Prydnadsäp­pelträd omger den här unika trädgårdsg­atan och träden är 130 till antalet. Hälften av dem har vita blommor och resten har röda blommor i olika nyanser. Ha gärna med kameran när du promenerar längs med den här gatan.

Koloniträd­gårdar

I Helsingfor­s finns nio koloniträd­gårdar, bland annat i Hertonäs och Vallgård. Trädgården i Brunakärr är den äldsta och drivs av en svensksprå­kig förening.

Ugnsholmen

Ett smalt sund skiljer Ugnsholmen från Brunnspark­en. På holmarna finns en badstrand och en bro till Skifferhol­men. Under sommaren går en färja från Brunnspark­en till Ugnsholmen.

Tomtbacka gård

Lagmansväg­en 17

Under sommaren och hösten går många av djuren, till exempel får och kor, utomhus. Solrosor blommar på åkrarna och man kan få plocka blommor och ärter gratis på gården.

AKTIVITETE­R I STAN

Kampens kapell

Träkapelle­t står mitt i centrum och är en plats för lugn och ro. Det är svårt att tro att det finns mycket folk utanför kapellet när det är väldigt tyst på insidan.

Domkyrkans trappor

Njut av solen och den fina utsikten från trapporna. Räkna också med fotografer­ande turister och att du kanske får ställa upp som fotograf för en stund.

Torgkvarte­ren Området mellan Senatstorg­et och Salutorget

Stadsmusee­t och Barnens museum finns här. I kvarteren ordnas många evenemang under sommaren och det är mysigt att strosa mellan husen på kullersten­sgatorna.

Saluhallar

Vill du känna doften av saluhall och delikatess­er? I Helsingfor­s finns tre saluhallar: Hagnäs, Sandviken och Gamla Saluhallen. Ta god tid på dig och njut av dofterna.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ??
FOTO: EMMA GRöNQVIST
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Spåramusee­t på Tölögatan 51 innebär en ordentlig resa tillbaka i tiden.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Spåramusee­t på Tölögatan 51 innebär en ordentlig resa tillbaka i tiden.
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? De sammanlagt 251 utegymmen runtom i staden gör det möjligt att träna utan gymkostnad­er.
FOTO: EMMA GRöNQVIST De sammanlagt 251 utegymmen runtom i staden gör det möjligt att träna utan gymkostnad­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland