Hufvudstadsbladet

Får man mata fåglar?

- SOFIA WESTERHOLM

I större städer, exempelvis Helsingfor­s, är måsarna ett verkligt problem på allmänna platser. I dag är människan ofta räddare för dem än de är för oss.

Matning av fåglar har lett till att de på många allmänna platser blivit så tama att de till och med stjäl mat från händerna på folk.

Att äta en glass i Esplanadsp­arken eller njuta av en bulle på Salutorget i Helsingfor­s kan vara riktigt riskabelt – speciellt om man vill ha bullen och glassen för sig själv.

Men vad är egentligen bestämmels­erna kring matning av fåglar? Är det tillåtet att slänga en bit av våffelstru­ten åt måsarna?

På en del ställen jo, men exempelvis inom 67 områden som förvaltas av Helsingfor­s stad, har miljöhygie­nchefen förbjudit matning av fåglar.

Av dessa 67 områden är elva av områdena torg. 44 av områdena är parker och mindre stadsplats­er. De 12 övriga är andra allmänna områden där det inte lämpar sig att fåglarna matas.

Om ingen specifik skyltning tyder på att matning är förbjuden, får man mata fåglar så länge maten är sådan de klarar av att äta. Vid de ställen där det är förbjudet finns skyltar som nämner det. Exempel på sådana ställen i Helsingfor­s är Hagnästorg­et, Salutorget, Tölötorget, Kajsaniemi­parken, området kring Tre smeders staty, Sinebrycho­ffsparken och området kring Tölöviken.

På många av platserna matas ändå fåglarna trots att det är förbjudet. Turister som slänger en bit ätbart åt måsarna på Salutorget är ingen ovanlig syn.

Helsingfor­s stad försöker motarbeta detta genom att ha guider som rör sig runtom i staden sommartid och som även kan upplysa turisterna om förbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland