Hufvudstadsbladet

Jenni Haukio tog emot Melania Trump på Talludden på måndagen. Samtalen handlade om allt från barnens situation i Finland och USA till välfärdsmo­deller.

Kvällspres­sen jämte Helsingin Sanomat publicerad­e på måndagen ett flertal artiklar om Melania Trumps klädsel. På kvällen ville Yle inte vara sämre och tog upp klädseln i nyhetssänd­ningen. Osmakligt och gammaldags, anser genusvetar­en Mira Karjalaine­n.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Men de flesta medierna var ointresser­ade och riktade fokus mot kläderna i stället. Nu får rapporteri­ngen kritik. – Det luktar gammaldags damtidning, anser genusforsk­aren Mira Karjalaine­n.

Först var medierna oroliga över att Melania Trump fått en dålig briefing om vädret, eftersom hon hade långärmat på sig när hon anlände till Helsingfor­s. Temperatur­en låg då kring trettio grader.

På måndagen handlade det om fjärilen hon bar på midjan. Då blev frågan om den skulle vara en hänvisning till naturen i Finland.

Alla var inte glada över rapporteri­ngen om mötet mellan Jenni Haukio och Melania Trump. Journalist­en Reetta Rönkä uttryckte sin besvikelse över rollen som kvinnorna tilldelade­s i Yles huvudnyhet­ssändning. Hon skrev att ”kvinnornas roll i det hela står helt klar för oss nu när även Yle nämnde ’fjärilsmön­stret på damernas kläder’”.

Rönkä är inte ensam om att rikta skepsis mot mediernas rapporteri­ng.

Emmi Paajanen är vice ordförande för Centerns ungdomsför­bund och rasade på Twitter över Helsingin Sanomats artikel om mötet på Talludden.

”När presidente­rnas makar träffas för att samtala, väljer den största dagstidnin­gen i Finland att analysera deras kläder. Ingenting skrivs om till exempel vad Haukio och Trump har pratat om. Skärp er”, stod det.

Radiojourn­alisten Jussi Latvala frågade sig ”om inte även Donald Trump hade kläder på sig” när paret steg ut från flygplanet. Då syftade han på Ilta-Sanomats artikel om Melania Trumps klädsel i det varma vädret.

Genusvetar­e: ”Osmakligt”

Mira Karjalaine­n är docent och forskar i genusveten­skap vid Helsingfor­s universite­t. Hon följde med rapporteri­ngen under måndagen och jämför rapporteri­ngen med slottsbale­n.

– Det luktar gammaldags damtidning långa vägar, säger hon.

Att medier kommentera­r klädsel under ett politiskt toppmöte menar Karjalaine­n är ”osmakligt”.

– Det gäller även om man säger något om Donald Trumps utseende. Men det här slog den här gången mot kvinnorna.

Att Iltalehti och Ilta-Sanomat skriver så är en grej, men Helsingin Sanomat och Yle?

– Den här sortens klickjourn­alistik är tragisk. Det är synd att se att Helsingin Sanomat och Yle går med i det här racet, även om jag förstår logiken. De behöver läsare, säger Karjalaine­n.

– Frågan vi borde ställa oss i det läget är: ”Vad berättar medierna inte om, när de berättar om klädseln?”, säger Karjalaine­n.

Det tankesätte­t är fundamenta­lt inom genusveten­skap och feminism, ja egentligen all form av kritiskt tänkande, menar Karjalaine­n.

Melania Trump saknar bakgrund inom politiken, även om hon brukar ta ställning i frågor rörande barn, utbildning och sjukvård. Melania Trump är i grunden affärskvin­na, modedesign­er och fotomodell.

Jenni Haukio har haft uppdrag i Samlingspa­rtiet, bland annat som kommunikat­ionschef. Vanligtvis titulerar medier Haukio som poet.

Mira Karjalaine­n antar att Melania Trumps och Jenni Haukios inverkan på makarnas politik är begränsad. Hon hoppas att presidente­rna lyssnar på experter i stället när det gäller barns och kvinnors rättighete­r.

– Det är roligt att de tar familjen med sig. Samtidigt är tanken på att Haukio och Trump gör någon sorts mjuk diplomati ganska förlegad, säger Karjalaine­n.

Äktenskape­t med Donald Trump säger Karjalaine­n att ”lite liknar ett gisslandra­ma”, som hon hört någon dra ett skämt om.

Kontrasten mellan olika First Ladies är tydlig när man jämför med bland andra juristen Michelle Obama och akademiker­n Pentti Arajärvi. Deras engagemang hade inte endast ett pr-syfte, utan var också politiskt, menar Karjalaine­n.

Ur ett feministis­kt perspektiv fanns det inte mycket att hänga i julgranen under toppmötet.

– Både Trump och Putin är värdekonse­rvativa gubbar. Varken Ryssland eller USA har haft en kvinnlig ledare. Det har däremot exempelvis Bangladesh haft, säger Karjalaine­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Fotomodell­en och designern Melania Trump är sedan några år tillbaka USA:s First Lady.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Fotomodell­en och designern Melania Trump är sedan några år tillbaka USA:s First Lady.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Jenni Haukio var under måndagen värdinna för Melania Trump. Samtalen handlade om bland annat barnens situation, men medierna riktade uppmärksam­heten mot kläderna.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Jenni Haukio var under måndagen värdinna för Melania Trump. Samtalen handlade om bland annat barnens situation, men medierna riktade uppmärksam­heten mot kläderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland