Hufvudstadsbladet

HJK galant vidare i Champions League

Färöiska Víkingur bjöd på föga motstånd då HJK nappade en 3–1-hemmaseger i Champions League-kvalets första omgång. Nu väntar BATE Borisov de regerande fotbollsli­gamästarna.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Med en 2–1-bortaseger i bakfickan hade HJK ett bekvämt läge inför returmötet mot färöiska Víkingur på hemmaplan. Bekvämt blev det också på spelplan då Klubi tog en rutinmässi­g 3–1-seger och avancerard­e därmed till nästa runda i Champions League-kvalet.

– Matchen framskred enligt våra planer. Vi avgjorde med snabba mål, mycket tack vare en god förberedel­se inför drabbninge­n, kommentera­r HJK-lotsen Mika Lehkosuo efter matchen.

Det lönade sig att bänka sig i tid på Tölö stadion då hemmalaget inledde målskyttet redan efter en minuts spel. Víkingurfö­rsvaret var totalt oförberett för match och HJKanfalla­ren Joao Klauss slank igenom och styrde in ett inlägg.

– Jag hann nätt och jämnt kolla igenom motståndar­nas spelare ifall de hade några överraskni­ngar på plan och så slog vi till, säger Lehkosuo om det extremt snabba öppningsmå­let.

Tio minuter senare utökade HJK ledningen till 2–0. Denna gång med mål av Evans Mensah inifrån boxen. Hemmalaget nöjde sig med bollinneha­vet och bollade från kant till kant för att utmatta gästerna.

Matchen snyggaste fullträff kom i

den nittonde minuten, då HJK-mittfältar­en Moshtagh Yaghoubi slog till med några fina finter och ett läckert skott i vänstra nedre hörnet.

– Klauss spelade bollen till mig och jag fintade ett skott, varefter bollen studsade och gick i bakre hörnet. Att göra mål smakar alltid bra, speciellt då jag fått spela tia måste man ju näta några, säger Yaghoubi om prestation­en.

Men länge fick inte hemmalaget jubla då gästande Víkingur kvitterade endast en minut efteråt med mål av Gunnar Vatnhamar. Denna gång var det Klubiförsv­aret som sov och Vatnhamar fick styra in bollen rätt fritt framför målet.

Misslyckad straff

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget kontroller­a matchen och gästerna fick inte mycket till stånd offensivt – åtminstone inte något Faith Obilor & co inte skulle ha klarat av. HJK fick läge att utöka ledningen då en straff dömdes för hemmalaget, men den brasilians­ka Klauss stoppades av Víkingurs målvakt Elias Rasmussen.

Inga ytterligar­e mål såg dagens ljus och därmed avancerar HJK till andra kvalomgång­en med det sammanlagd­a resultatet 5–2.

– Till andra halvleken förbättrad­e vi spelet om man jämför med bortamatch­en där Víkingur pressade oss. Nu fick de inga farliga kontringar och vi hade bollat dem trötta. Avancemang­et är välförtjän­t, förklarar Lehkosuo.

I nästa omgång möter Helsingfor­slaget ett steget tuffare motstånd i form av BATE Borisov från Vitrysslan­d. Enligt Lehkosuo kommer HJK att scouta motståndar­en noggrant under denna vecka.

– Det blir omvända roller till nästa omgång. Vi var förhandsfa­voriter mot Víkingur, medan BATE är det mot oss. De har spelat i Europa League-gruppselen flera gånger och vi måste spela säsongens bästa matcher för att gå vidare. Avancemang är vårt enda mål, bäddar Lehkosuo.

 ?? Foto: LEHtIKUVA / EMMI KoRHoNEN ?? Mittfältar­en Moshtagh Yaghoubi lyckades med en fullträff i den nittonde minuten.
Foto: LEHtIKUVA / EMMI KoRHoNEN Mittfältar­en Moshtagh Yaghoubi lyckades med en fullträff i den nittonde minuten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland