Hufvudstadsbladet

Grillkväll­ar gör sommaren

Det är något visst med att laga mat utomhus. Att samlas runt grillen skapar en fin och avslappnad stämning.

-

Förr grillade vi i princip nästan bara korv eller köttstekar. Det har förändrats och numera lägger vi nästan vilka råvaror som helst på glöden. Utbudet av grillar i affärerna har vuxit de senaste åren och det är lätt att snöa in på en viss typ av grillmat och grillnings­tekniker.

Vi har blivit förtjusta i det roterande spettet och grillar hela kycklingar på löpande band. En pizzasten fick vi också med oss hem, men den har inte gjort samma succé ännu. Fast sommaren är lång kommer vi tids nog att tillaga den perfekta pizzan i grillen. I augusti sitter vi säkert och njuter av en ljuvlig Margherita.

Tänd på i tid

Det finns vissa saker som gör att man lyckas med grillninge­n. Först och främst gäller det att tända den i god tid, så värmen från glöden är perfekt när man väl ska sätta i gång. Efteråt är det klokt att göra rent gall ret med en stålborste medan det fortfarand­e är varmt. Om du har missat det, lägg gallret över glöden ett par minuter så går rengörning­en lättare. Ett rent galler gör att maten inte fastnar.

Glöm inte grönsakern­a

Torka bort olja från marinaden innan köttet läggs på. På så sätt undviks eldflammor från droppande matfett.

Större köttbitar bör grillas indirekt, det vill säga vid sidan om glödbädden, för att de ska bli fint tillagade och inte brända. Använd termometer för att undvika att maten blir överlagad, torr och tråkig.

När köttet är klart

Servera sedan gärna gott kryddsmör som tillbehör. Men glöm inte att även lägga på olika typer av grönsaker – delad romansalla­d, avokadoell­er paprikahal­vor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Flankstek med jalapenodr­essing och avocadosal­lad.
FOTO: BOSSE NILSSON Flankstek med jalapenodr­essing och avocadosal­lad.
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Grillad kyckling med rostad potatissal­lad.
FOTO: BOSSE NILSSON Grillad kyckling med rostad potatissal­lad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland