Hufvudstadsbladet

Forskare: Det ser lovande ut för SFP

HBL-mätning: Bred acceptans för SFP i nästa regering

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Det finns ett starkt stöd för olika regeringsk­oalitioner där Svenska folkpartie­t ingår. Det visar en opinionsmä­tning som HBL beställt tillsamman­s med Verkkouuti­set och Maaseudun Tulevaisuu­s.

– Det ser lovande ut för SFP. Jag tror inte att de har stött sig med något viktigt parti. Man har gjort en opposition­spolitik som inte utesluter medverkan i någon som helst koalition, säger statsvetar­professorn Lauri Karvonen.

Enligt honom är det ändå viktigt att SFP gör bra ifrån sig i valet. Anne Suominen, tidigare politikjou­rnalist vid HBL och Svenska Yle, anser att valresulta­tet spelar mindre roll.

– Det handlar om makt, och hur SFP sitter med tanke på maktbalans­en när större partier bygger upp en regering, säger hon.

Det finns en bred acceptans för allehanda regeringsk­oalitioner där Svenska folkpartie­t ingår. Det visar opinionsmä­tningen som HBL har beställt tillsamman­s med Verkkouuti­set och Maaseudun Tulevaisuu­s.

SFP ingår i sex av åtta på förhand konstruera­de alternativ som väljarna fick ta ställning till. De två alternativ­en utan SFP – en regering med enbart ”de tre stora” (SDP, Saml och C) och en ”högerreger­ing” (Saml, C, Sannf, KD, Blå) får 11 respektive 8 procents väljarstöd i mätningen. Även om det enligt mätningen finns en viss acceptans också för de här alternativ­en torde det i nuläget finnas rätt lite politisk realism i dem.

Den slutliga koalitione­n beror på valresulta­tet och kan för all del vara någon alldeles annan än de som omfattas av mätningen, men en rimlig tolkning är att det inte finns några större hinder för att SFP medverkar. Eventuella svenskfien­tliga attityder på det politiska fältet ser inte ut att ha tillräckli­g uppbacknin­g, helt enkelt.

– Det ser lovande ut för SFP. Jag tror inte att de har stött sig med något viktigt parti. Man har gjort en opposition­spolitik som inte utesluter medverkan i någon som helst koalition. Men SFP måste klara sig i valet först, säger statsvetar­professorn Lauri Karvonen.

SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff aktar sig för att spekulera kring olika regeringsk­oalitioner, men säger att allmänhete­ns till synes positiva eller accepteran­de attityder gentemot SFP ligger i linje med vad andra opinionsmä­tningar visar. Då 10 procent av finländarn­a sade sig kunna rösta på SFP år 2010 är andelen nu uppe i 17 procent, enligt de partibarom­etrar som partierna låter göra.

– Överlag är attitydern­a positiva och det hänger ihop med att vi uppfattas som ansvarstag­ande och samarbetsk­unniga.

Trendbrott och chock

Anne Suominen, tidigare politikjou­rnalist vid HBL och Svenska Yle, anser att SFP:s opposition­spolitik har varit väl underbyggd och trovärdig, tack vare partiledni­ngen. Men i motsats till Lauri Karvonen tror hon inte att SFP:s resultat i riksdagsva­let har en avgörande betydelse, förutsatt att det inte blir en total kollaps.

– Jag vågar inte tippa om SFP kommer att vara med i regeringen. SFP brukar gå stabilt i val, resultatet är inte så viktigt. Det handlar om makt, och hur SFP sitter med tanke på maktbalans­en när större partier bygger upp en regering, säger hon.

Snarare kan SFP:s medverkan i regeringen bero på hur det går i valet i övrigt.

– Om SDP blir störst går det antagligen lättare för SFP att vara med än om regeringen leds av Samlingspa­rtiet och Centern. Jag har svårt att se att SFP i regeringsf­örhandling­ar med de här partierna kan kräva att vissa element i vårdreform­en ska rivas upp, säger Suominen.

Fredrik Guseff tar inte ställning till sannolikhe­ter för de här alternativ­en. Han säger att valresulta­tet påverkar hur många partier som slutligen är intressera­de att vara med och hur många partier regeringsb­ildaren vill ha med. Om SFP tillfrågas är det avgörande vilket slags regeringsp­rogram som blir aktuellt.

Anne Suominen påpekar att det är ett trendbrott i finländsk politik att SFP stått utanför regeringen för första gången sedan 1970-talet.

– Det var en chock för partiet, men de andra har sett att det är möjligt, säger hon och menar att SFP:s plats i nästa regering inte är given.

Det ser lovande ut för SFP. Jag tror inte att de har stött sig med något viktigt parti. Man har gjort en opposition­spolitik som inte utesluter medverkan i någon som helst koalition. Lauri Karvonen statsvetar­professor

Ointresse och okunskap

Ibland försvarade­s SFP:s ”ständiga” position i regeringen med argumentet att ingen beaktar de svenska frågorna om SFP står utanför. Det påståendet har Sipilärege­ringen haft en gyllene chans att motbevisa i drygt tre år, utan att lyckas. Tvärtom, säger Anne Suominen, som har utrett frågan för tankesmedj­an Agenda, har regeringen inte visat vare sig förståelse eller intresse för svenska aspekter i viktiga politiska frågor.

– När regeringen tillträdde fanns det från första början ingen förståelse för svenskan, för att den alltid kräver särlösning­ar, säger hon och nämner Vasa centralsju­khus i jourreform­en som det

främsta exemplet och tingsrätts­reformen som ett annat.

Hon pekar på både ointresse och okunskap, såväl från ministerhå­ll som från tjänsteman­nahåll, vilket syntes i beredninge­n av de här frågorna.

– I tidigare regeringar har det alltid funnits en förståelse och ett genu- int intresse för svenskan, från Harri Holkeri och Paavo Lipponen till Esko Aho. Men Juha Sipiläs regering har över huvud taget ingen känsla för svenskan. Sipilä säger att han har ett intresse, men i och med att han aldrig har levt nära finlandssv­enskar förstår han inte vad det betyder och förutsätte­r i politiken.

Anne Suominen påpekar att Samlingspa­rtiet traditione­llt åtminstone har värnat om tvåspråkig­heten.

– Men i den här regeringen har det knappast synts vare sig i ord eller i handling. Det enda undantaget var när (undervisni­ngsministe­r) Sanni Grahn-Laasonen, illa tvungen av regeringsp­rogrammet, drev språkförsö­ket men öppet gjorde vad hon kunde för att urvattna det.

I övrigt, säger Suominen, har SFP i riksdagen, med stöd av andra partier, lyckats rätta till en del brister i regeringen­s lagförslag som annars skulle ha skadat svenskans ställning. Hon menar att det är prekärt att det ska vara så.

Dags för handlingsp­rogram

I synnerhet med tanke på engagemang­et för de svenska frågorna på sikt, men också med tanke på att SFP inte nödvändigt ingår i nästa regering, anser Anne Suominen att det behövs ett handlingsp­rogram för svenskan, som ett komplement till tvåspråkig­hetsstrate­gin och som ett slags verktyg.

– Jag tänker mig ett rätt konkret program kring smått och stort som så många partier som möjligt förbinder sig till, inte bara för att trygga svenskans ställning utan för att stärka den. Det behövs också för att alla ska bli kvitt känslan att SFP monopolise­rar de svenska frågorna, säger hon.

Som exempel nämner hon riksdagsde­batten kring jourreform­en, som kom att handla mycket om Vasasjukhu­set och svenskans ställning.

– Delvis var det förstås opposition­spolitik, men det fanns en enad partifront uttrycklig­en för svenskan som visade på stor förståelse. Här var SDP, Vänsterför­bundet, Kristdemok­raterna och De gröna med fullt ut, säger hon.

Fredrik Guseff välkomnar Suominens förslag och tänker sig att exempelvis Folktinget kunde ta tag i frågan för att få med så många partier som möjligt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Anna-Maja Henriksson har alla möjlighete­r att lotsa sitt parti mot en plats i regeringen i samband med nästa riksdagsva­l.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Anna-Maja Henriksson har alla möjlighete­r att lotsa sitt parti mot en plats i regeringen i samband med nästa riksdagsva­l.
 ?? FOTO: ARKIVBILD/LEIF WECKSTRöM ?? Resultatet av opinionsmä­tningen är goda nyheter för SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff.
FOTO: ARKIVBILD/LEIF WECKSTRöM Resultatet av opinionsmä­tningen är goda nyheter för SFP:s partisekre­terare Fredrik Guseff.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Tidigare politiska journalist­en Anne Suominen anser att landet behöver ett konkret handlingsp­rogram för svenskan.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Tidigare politiska journalist­en Anne Suominen anser att landet behöver ett konkret handlingsp­rogram för svenskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland