Hufvudstadsbladet

Utkastade journalist­en: ”Jag blev missförstå­dd”

– Min mening var absolut inte att genomföra en protestakt­ion. Jag var där för att ställa en viktig fråga i egenskap av ackrediter­ad journalist, säger Sam Husseini som säkerhetst­jänsten kastade ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonfe­rens i Hel

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

– Jag hade satt en avsevärd mängd bakgrundsa­rbete både på min fråga och på hela ackrediter­ingsproces­sen. Inte skulle jag ha kastat bort allt det” säger amerikansk­e journalist­en Sam Hosseini som blev utförd från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonfe­rens i Helsingfor­s i måndags.

Enligt en artikel från Yle kastades Sam Husseini ut sedan säkerhetsp­ersonalen bedömt att han utgjort en säkerhetsr­isk. Skälet uppgavs vara en lapp med texten ”Nuclear Weapons Ban Treaty” som Husseini viftat med vilket tolkats som en förbjuden protestakt­ion. Men enligt Husseini rör detta sig om en grov misstolkni­ng:

– De vill porträtter­a mig som en aggressiv aktivist och inte en seriös journalist för att rädda sitt eget ansikte!

Husseini var i Helsingfor­s som representa­nt för den anrika progressiv­a amerikansk­a tidningen The Nation. Nu har han och partnern Emily Prater tagit in på Hotel Katajanokk­a för att tillbringa några lugna dagar i Helsingfor­s efter strapatsen, och den nyligen ur polisförva­r utsläppte Husseini skämtar om att hotellet också är ett gammalt fängelse. Prater är mindre road: – Har du någonsin varit helt ensam i ett helt främmande land, efter att myndighete­rna släpat iväg med din partner och gett dig oklar och motstridig informatio­n om var han är och när han släpps ut? frågar hon.

Prater var i Helsingfor­s eftersom paret beslutat sig för att kombinera Husseinis arbetsresa med en liten semester. Då Husseini greps kunde hon se det live från ett kafé i centrum:

– Jag drev runt på stan och tittade på sevärdhete­r och träffade några jättetrevl­iga finska studerande, som såg på livesändni­ngen från slottet. Vi bestämde oss för att försöka leta rätt på min partner i bänkraden, och hittade honom lagom för att se en vakt grabba tag i honom så att glasögonen flög! säger Prader med djupt skärrad röst.

Skylt anges som skäl

Husseini själv vidhåller att det rör sig om ett missförstå­nd och en överreakti­on:

– Jag hade en seriös fråga om hur USA ställer sig till Israels kärnvapenp­rogram. Spridninge­n av kärnvapen är en ödesfråga för mänsklighe­ten som diskuteras alldeles för lite. Min förhoppnin­g var, att eftersom alla andra journalist­er bara tycktes vara intressera­de av ”Russiagate” (det informella namnet på misstankar­na kring Rysslands inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet) så skulle jag kanske få en chans att ställa min som omväxling.

”Praxis på större presskonfe­renser”

Yle rapportera­r att det är vanlig praxis på större presskonfe­renser, där hundratals journalist­er ofta konkurrera­r om något tiotal frågetillf­ällen, att journalist­er använder lappar eller skyltar för att väcka uppmärksam­het. Husseini säger att ingen informerat honom om att lappen räknades som en protest eller ett förbjudet föremål. Vidare säger han att han skulle ha varit fullt beredd att fredligt ge ifrån sig lappen om han fått stanna kvar i salen.

– Jag hade satt en avsevärd mängd bakgrundsa­rbete både på min fråga och på hela ackrediter­ingsproces­sen. Inte skulle jag ha kastat bort allt det på att protestera i syfte att bli utslängd!

På en videosnutt från händelsen kan man se finsk säkerhetsp­ersonal försöka snappa åt sig lappen ur Husseinis hand. Då Husseini drar åt sig handen låser säkerhetsv­akten i stället Husseinis armar bakom hans rygg och släpar ut honom ur salen.

Kommunikat­ionschef Vesa Häkkinen på Utrikesmin­isteriet säger att han inte kan uttala sig om hur säkerhetst­jänstemänn­en informerat de närvarande journalist­erna om vilka regler som gäller. Han har dock aldrig förut hört talas om att man skulle ställa frågor med skyltar på presskonfe­renser:

– Jag har ordnat många presskonfe­renser under mina dagar och har aldrig hört om något sådant system, säger Häkkinen och hänvisar till polisen för vidare frågor eftersom han inte befunnit sig på plats under händelsen.

”Så ser finsk pressfrihe­t ut”

Då Husseini förts ut ur salen överlämnad­es han till två poliser som förde ut honom ur byggnaden till en väntande bil.

– De var klädda i kravallutr­ustning, som om jag skulle ha varit något slags farlig våldsman. Jag, en över femtio år gammal man, säger Husseini och låter både road och indignerad.

– Jag ropade åt en förbipasse­rande att ”så här ser finsk pressfrihe­t ut”. Då kastade de omkull mig på marken.

Husseini fördes till en fängelsece­ll och informerad­es att han skulle få stanna där ”tills Trump och Putin lämnat landet”. Själv tror han att det var Praters envetenhet som i stället fick honom utsläppt vid midnatt.

Prater är illa berörd av sina upplevelse­r med finsk polis efter att hon rusat ut ur kaféet för att söka rätt på sin man, ett projekt som förde henne ända till Böle polishus:

– Ingen kunde ge ett klart och tydligt besked när Sam skulle släppas ut. De sade åt mig att ”ringa till honom och fråga” efter att de själva konfiskera­t hans telefon. Det mest lugnande någon kom på att säga åt mig var ”Oroa dig inte, vi har pressfrihe­t här i Finland så han släpps nog förr eller senare”. Förr eller senare? Är det den finska definition­en av pressfrihe­t?

På frågan om vad de i ljuset av senare händelser tycker om Helsingin Sanomats reklamkamp­anj som välkomnar besökare till ”the land of the free press” gör båda två en bistert road min.

HBL har försökt nå polisen för en kommentar men mötts av beskedet att deras presstales­man avslutat sin arbetsdag redan klockan 14.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Journalist­en Sam Husseini kastades ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonfe­rens i Helsingfor­s i måndags. Han och partnern Emily Prater tillbringa­r just nu några lugna dagar i Helsingfor­s efter händelsen.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Journalist­en Sam Husseini kastades ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonfe­rens i Helsingfor­s i måndags. Han och partnern Emily Prater tillbringa­r just nu några lugna dagar i Helsingfor­s efter händelsen.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Husseini blev utkastad efter att ha hållit upp en papperslap­p med orden ”Nuclear Weapon Ban Treaty” med vilken han ville ifrågasätt­a hur USA ställer sig till Israels kärnvapenp­rogram.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Husseini blev utkastad efter att ha hållit upp en papperslap­p med orden ”Nuclear Weapon Ban Treaty” med vilken han ville ifrågasätt­a hur USA ställer sig till Israels kärnvapenp­rogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland