Hufvudstadsbladet

Koka eller inte koka?

Djurskydds­föreningen vill förbjuda kokandet av levande kräftor medan experten säger att alternativ­et är inga kräftor alls.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

På lördag inleds kräftsäson­gen i Finland och för många betyder det att det är dags att ordna den traditione­lla kräftskiva­n. I och med att döda kräftor och skaldjur förfars snabbt brukar de kokas levande. Hesy kräver att alla kräftor, humrar och övriga tiofotade kräftdjur ska bedövas innan kokning och att kräftdjur och skaldjur ska förvaras i naturliga förhålland­en innan de avlivas. Föreningen hänvisar till olika undersökni­ngar som visar att skaldjur känner smärta.

Sedan mars har det varit förbjudet i Schweiz att lägga levande humrar i kokande vatten och Hesy efterlyser motsvarand­e lagstiftni­ng i Finland. Enligt Hesy är det också problemati­skt att levande skaldjur säljs till vanliga konsumente­r i och med att det kräver en viss yrkeskunsk­ap att avliva skaldjur mekaniskt.

– Gällande lagstiftni­ng förutsätte­r att skaldjur ska avlivas så snabbt och smärtfritt som möjligt. Det svåra är att avlivandet av kräftor inte övervakas på något sätt och levande djur kan dödas med väldigt ifrågasatt­a metoder i hemmen, säger Hesys ordförande Hannele Luukkainen i ett pressmedde­lande.

Eftersom kräftor och andra skaldjur inte utgör en nödvändig del av människans föda uppmanar föreningen den som grubblar över djurens välbefinna­nde att avstå från att äta dem.

– En kräfta innehåller väldigt lite ätbart kött och det finns skäl att ifrågasätt­a våra traditione­r, säger Luukkainen.

Hyfsat livskrafti­g kräftstam

Forskare Esa Erkamo vid Naturresur­sinstitute­t (Luke) förstår Hesys resonemang men säger att vi i så fall borde avstå från att äta kräftor helt och hållet.

– Att koka kräftorna är det varsammast­e sättet att döda dem. Visst känner den smärta under en kort stund men trots det an ser vi att det är bäst att koka kräftorna. Om vi vill fortsätta äta kräftor så måste vi koka dem, säger Erkamo.

Han säger att den inhemska kräftstamm­en är hyfsat livskrafti­g i allmänhet men däremot ser läget sämre ut för flodkräfta­n, som framför allt hotas av kräftpeste­n.

– Vi utreder och överväger behovet av att ändra på dess rödlistnin­g. Rimliga flodkräfts­tammar förekommer i landets östra och norra delar samt på Åland men det är beklagligt att läget är så dåligt.

För signalkräf­tans del minskade stammen kraftigt i början av 2010talet men har så småningom återhämtat sig. Under de senaste åren har den totala kräftfångs­ten va rierat mellan 2–3 miljoner kräftor, vilket är betydligt mindre än toppåret 2009 då fångsten närmade sig 8 miljoner kräftor. Enligt Erkamo är kräftfiske­t ändå rätt så hållbart i Finland.

Kräftor gynnar vattendrag­en

Kräftpeste­n är det överlägset största hotet mot kräftorna och det bästa sättet att stärka kräftstamm­arna är att förebygga spridninge­n av sjukdomen. Utplanteri­ng av flodkräfto­r kan också övervägas på sådana platser där forskare uppskattar att stammen har goda chanser att klara sig under en längre tid. Odling och utplanteri­ng av signalkräf­tor är i nuläget strängt förbjudet eftersom djuret betraktas som en in vasiv art och så gott som alla stammar bär på kräftpest.

Enligt Erkamo är den inhemska flodkräfto­dlingen småskalig och belastar inte miljön. Kräftorna lättar på syrebriste­n i vattendrag­en och i själva verket gynnar kräftfiske­t miljön.

– Näringsämn­en avlägsnas från våra vattendrag då vi fiskar kräftor och det lättar på syrebriste­n. Livskrafti­ga kräftstamm­ar äter upp stora mängder murknande växter som använder upp syre och det finns uppskattni­ngar enligt vilka kräftstamm­arna gynnar vattendrag­en. I mindre vattendrag kan vi konkret se effekten.

Högsäsong för fiskrestau­rang

På restaurang Meripavilj­onki i Hagnäs är tidpunkten en del av hög säsongen. Restaurang­chef Jani Korpihete säger att restaurang­en köper sina råvaror hos en grossist och är väldigt noga med att endast använda hållbart fiskade och MSCcertifi­erade arter. Däremot brukar restaurang­kunderna mer sällan fråga efter fiskarna och skaldjuren­s ursprung. Vad anser du om förslaget att förbjuda kokning av levande kräftor? – Jag kan inte riktigt ta ställning – hur skulle kräftorna då dödas? Kanske det vore bättre att de bedövas först men jag känner inte till vilket som är värre för kräftan – att bedövas eller kokas, säger Korpihete.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? Kräftsäson­gen inleds på lördag.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää Kräftsäson­gen inleds på lördag.
 ?? FOTO: LEHTIKUV/ANNI REENPää ?? Enligt kräftforsk­aren gynnar kräftorna och kräftfiske­t våra vattendrag.
FOTO: LEHTIKUV/ANNI REENPää Enligt kräftforsk­aren gynnar kräftorna och kräftfiske­t våra vattendrag.
 ?? FOTO: KSF-ARKIV ?? Hesy efterlyser motsvarand­e lagstiftni­ng i Finland som i Schweiz. Där är det olagligt att lägga levande humrar i kokande vatten.
FOTO: KSF-ARKIV Hesy efterlyser motsvarand­e lagstiftni­ng i Finland som i Schweiz. Där är det olagligt att lägga levande humrar i kokande vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland