Hufvudstadsbladet

Rekordmyck­et blågröna alger i Finska viken

Då de blågröna algerna använt upp den fosfor som finns i det varma ytvattnet avtar blomningen och algerna dör och sjunker till botten. Det är den goda nyheten. Till de dåliga hör att algblomnin­gen i Finska viken nu är den kraftigast­e på ett årtionde, och

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Under 2000-talet har fosforutsl­äppen minskat mer i Finska viken än på andra håll i Östersjön, och i hela Östersjön har de minskat med 60 procent och kväveutslä­ppen med 40 procent sedan 1980-talet. Det är hemåt men inte tillräckli­gt, säger specialfor­skaren Seppo Knuuttila vid Finlands miljöcentr­al.

– I djupvattne­t i Östersjöns huvudbassä­ng finns fortfarand­e otroligt mycket fosfor, det är ett faktum. Även om utsläppen upphörde i dag skulle fosforn räcka för åratal av blågröna algblomnin­gar, säger Knuuttila.

Att blomningen i Finska viken nu är så omfattande beror på att fosforhalt­igt vatten strömmat in i Finska viken från Östersjöns huvudbassä­ng. I syrefria vattenområ­den frigörs fosfor från havsbottne­n, och i samband med saltpulser­na till Östersjön för ett par år sedan försköts djupvatten från huvudbassä­ngen till Finska viken.

Giftet stannar kvar ett tag

Men innan det blir ärtsoppa kring bryggan krävs de rätta omständigh­eterna, framför allt värme och stiltje.

– Då omständigh­eterna är de rätta börjar algerna växa. De behöver fosfor, men i motsats till egentliga alger är de blågrön algerna – som egentligen är bakterier och inte alger – inte på samma sätt beroende av kväve. Det är en konkurrens­fördel.

Det är också en förklaring till att de blågröna algblomnin­garna of- tast börjar ute till havs, där det kväve som andra alger behöver inte finns. Från öppna havet driver algerna sedan in mot stränderna. Inomskärs kan stränderna därför vara mer skonade.

– Då ytvattnets fosfor är förbrukad brukar blomningen avta och algerna småningom dö och sjunka till botten. Senast då vattnet blir kallare och vindarna tilltar försvinner algerna, försäkrar Knuuttila – även om det är en klen tröst för semesterfi­rarna.

Dessutom gäller det att se upp med vattnet också då algerna skingras. Giftet försvinner inte på en gång.

– Forskninge­n visar att giftet till en början finns inne i partiklarn­a, men då de faller sönder kommer giftet ut. Så även om vattnet inte längre ser grönt ut kan det fortfarand­e vara giftigt om där precis har funnits alger, säger specialfor­skaren Harri Kankaanpää vid Miljöcentr­alen.

Tumregeln är enligt Kankaanpää att alla omfattande algblomnin­gar så här års är giftiga. För livet under vattnet innebär det en enorm stressfakt­or.

– Men fisken går bra att äta, så länge man undviker levern. Musslor ska man däremot absolut inte äta, säger Kankaanpää.

Mindre kött ger renare vatten

Att utsläppen i Finska viken minskat är ingen anledning att smälla med hängslena, eftersom de fortfaran- de är för stora. Förutom näringsuts­läpp påverkas vattnet också av klimatuppv­ärmningen, som ger varmare havsvatten och större avrinning under vintrarna.

– Om vi vill ha en bra situation måste belastning­en minska ytterligar­e. Här är livsmedels­produktion­en i en nyckelposi­tion, och där kan man påverka genom egna val. En enkel rekommenda­tion är att ersätta en del av köttkonsum­tionen med Östersjöfi­sk, säger Knuuttila, och presentera­r några kalkyler:

Enligt Miljöcentr­alens beräkninga­r förorsakar finländare­ns genomsnitt­liga belastning på Östersjön 1 340 kilogram algväxt per år. Av belastning­en orsakas 60 procent av matprodukt­ion, där 70 procent av åkerareale­n utnyttjas i produktion­en av kött och mjölkprodu­kter. Att minska den genomsnitt­liga köttkonsum­tionen på 81 kilo per år och öka konsumtion­en av Östersjöfi­sk från i snitt ett kilo per år av totalt 14 kilo fisk minskar belastning­en på havet.

– Om vi inte får ned utsläppen och klimatet blir varmare kommer också läget i Östersjön att bli värre. Får vi ned utsläppen men klimatet blir varmare kan det hända att det inte heller blir bättre. Men förhoppnin­gsvis förbättras så småningom djupvattne­n då belastning­en minskar, så att läget blir bättre på sikt.

Östersjöns näringsbel­astning överstiger fortfarand­e Östersjöns skyddskomm­ission HELCOM:s mål, som uppdaterad­es 2013. Nu utreder HELCOM klimatförä­ndringens inverkan på Östersjön och vilka ytterligar­e åtgärder som kan behövas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland