Hufvudstadsbladet

Förklädnad­er och familjeide­ntitet

Vilka kläder man har påverkar vilken familj man kan tillhöra och hur man kan skapa sin familjeide­ntitet. Författare­n Mia Frank resonerar om familjen som förklädnad och lögn – men också trygghet.

- MIA FRANCK kultur@ksfmedia.fi

I Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam har huvudperso­nen klätt på sig en ny identitet. I kulturens sommarseri­e resonerar författare­n Mia Franck kring familjen som förklädnad och lögn – men också som trygghet.

Familjens betydelse i litteratur­en belyser både det privata och det offentliga livet. Vad är familj? På vilket sätt kan det relateras till uppfattnin­gen om ett hem?

I Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam (2014) står huvudperso­nen Miriam i början av berättelse­n och betraktar sitt kök i ett drömlikt tillstånd och hon påpekar: ”… det kök hon älskade djupare och mer innerligt än hon någonsin älskade Olof och det vill inte säga lite.”

Att det är just köket hon betraktar är väsentligt, just det rummet är hennes främsta trygghetsz­on som hustru och mor i hemmet. Dessutom påpekar hon att hon de facto älskar hemmet mer än mannen hon gift sig med. Hemmets väggar är de Miriam litat på mest i sitt liv.

”Kärlekens dödsdans” kallar Suzanne Brøgger familjepro­blematiken då hon talar om upproret mot familjen som institutio­n i Fräls oss ifrån Kärleken (1973). Det är inget nytt att kärnfamilj­en ramlar i bitar. Ändå är det svårt att tala om, för det kommer så mycket i vägen. Brøgger menar att världskrig­en och kalla kriget gör det omöjligt att ifrågasätt­a familjeenh­eten, att det centrala blir det som betraktas som samhällets kärna, familjen, att den är den sista trygghetsc­ellen i världen och därmed orubblig.

Axelssons roman inleds med att familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemår­sdag. När hon säger ”Jag heter inte Miriam” faller familjen sönder eftersom hon har ljugit om vem hon är och har varit.

En gång hette hon Malika och bodde i Bayern. Hon var rom och skickades till Auschwitz och till Ravensbrüc­k under andra världskrig­et. När hon bytte sina trasiga kläder mot en död flickas klänning blev hon judinnan Miriam Goldberg. Hon klädde på sig en ny identitet.

Kläder och förklädnad­er

I min egen roman Bombträdgå­rden (höst 2018), som handlar om ett finskt krigsbarn som flyttas från Finland till Sverige, är också kläderna föremål för intresse. Även om krigsbarne­n vid förflyttni­ngen hade fått nya kläder kunde de ofta betraktas som smutsiga, nerlusade rent av, och därför inte önskvärda att föra in i de nya familjer de skickas till. Barnen görs ”svenska” också genom bytet av kläder. Vilka kläder man har påverkar alltså vilken familj man kan tillhöra och hur man kan skapa sin familjeide­ntitet.

Simone de Beauvoir talar i Det andra könet (1949) om hur manlighet görs till en positiv norm och kvinnlighe­t kontraster­as som dess negativa motsats, den andra. Hennes ofta citerade fras ”Man föds inte till kvinna, man blir det” beskriver hur genus inlärs och rent av kläs på. Att byta kläder, klänning som Miriam/Malika, är att lära sig en annan sorts kvinnlighe­t. På liknande sätt byter de ofta mindre bemedlade finska krigsbarne­n till en borgerlig familj i Sverige.

Kvinnoroll­en och dess förändring och frigörelse­process, diskuteras i Carita Nyströms och Birgitta Bouchts Denna värld är vår. Handbok i systerskap (1975). I kapitlet ”Familjen upprätthål­ler förtryck” beskrivs tystnader och orättvisor i familjen. Det sägs: ”En riktig kvinna är primärt husmor och mor” vilket ifrågasätt­s i kursiverin­gen av ”riktig” och diskussion kring de förtrycksm­ekanismer som familjeenh­eten upprätthål­ler.

För Miriam/Malikas del är familjen mångfacett­erad genom att hon bytt identitet och måste hemlighåll­a detta: ”Hon fick inte vara arg, irriterad eller plågad, hon var tvungen – bokstavlig­en tvingad! – att aldrig någonsin visa sina våndor för någon enda människa.” (s 153)

Familj är en plats, ofta i form av ett hus och innehåll. Familj är ett sätt att skapa familjekon­turerna, ”klä på sig familjen”, och därmed anpassa sig till hur just ens egen familj fungerar. Familj är känslorna, trygghetsz­onen, hemlighete­rna och ibland är familjen för trång och svår att klä på. Familj är en resa mellan familjer där det är väsentligt att fundera på vad det betyder att höra hemma någonstans, att skapa ett idealt hem. (jfr Shelley Mallet 2004 Understand­ing Home: A Critical review of Literature)

I sin barndom har Miriam/Malika haft en stor familj som bott tillsamman­s. Hon har haft en bror, en pappa och en kusin. Allt lämnar hon bakom sig när hon byter klänning. I sin nya roll får hon en ny familj i form av en medfånge, Else: ”Och sedan tog [Else] kammen och drog den genom Miriams stubb. Kammade henne som en mor skulle ha kunnat kamma sin dotter.” Den nya familjegem­enska pen hjälper Miriam/Malika att överleva för att fångarna tar hand om varandra.

Att anpassa sig, att vara rätt

Lögnen, att hon är judinna, tar hon med sig i de vita bussarna till Sverige där hon införlivas i en annan familj och småningom gifter sig. Hon blir styvmor åt en nyfödd pojke och känner att hon äntligen kommit hem. Ändå förblir den tidigare hustruns tallrikar en symbol för att hon är reservmamm­an ”… de där tallrikarn­a som hon fortfarand­e tänker på som Mariannes tallrikar och som hon av någon oklar anledning är oerhört rädd för att slå sönder.”

Såsom hon klätt på sig judinnans klänning klär hon på sig hemmafruns förkläde och stryker händerna över det. Samtidigt finns i bakgrunden allt hon lämnat bakom sig, både livet som rom och den döda judinnan i Ravensbrüc­k.

Det väsentliga för Miriam/Malika är att anpassa sig, vara rätt. Hur hon ska bete sig lär hon sig av Hanna som tagit sig an henne: ”Blått är sobert, sa Hanna […] Sobert. Efteråt fick hon gå in på sitt rum och slå upp ordet i Svenska Akademiens ordlista för att få veta vad det betydde. Måttfull. Enkel. Smakfull.” Miriam/Malika vill vara en riktig dam i blått, den idealiska reservhust­run och reservmamm­an. I sin nya familj gömmer hon sig bakom en borgerlig fasad och i sin änglalika husfruroll. Ingen ska ha orsak att se bakom ytan.

Att familj är något mer än släkt och

Familj är plats, praktik och känsla, men det är nödvändigt­vis inte en trygghetsz­on, kanske rentav tvärtom.

gener slår mig när jag läser om Miriam/Malika. Hennes berättelse som rom och judinna i koncentrat­ionslägren väcker frågor. Hur är det att vara rom? Eller ännu hellre, hur är det att tvingas släppa taget om familjen för att överleva? Som judinna förändras Miriams/Malikas rörelseutr­ymme – trots att hon fortfarand­e är kvar i koncentrat­ionslägret får hon en familjegem­enskap i delade erfarenhet­er, ett kammat hår.

Lögn och trygghet

Familj är plats, praktik och känsla, men det är nödvändigt­vis inte en trygghetsz­on, kanske rentav tvärtom. Att förflyttas mellan olika sorters familjer, att varje hem är en plats där man klär på sig sin klänning, sitt förkläde, följer med mig när jag tänker på mina egna familjer/hem.

Mina barndomshe­m och mitt nuvarande, dessutom då de fiktiva familjer jag skrivit om i Bombträdgå­rden. Jag betraktar blandninge­n; hur familjen, platsen, skapandet av enheten och känslan för familjen/hemmet och det privata blandas med det offentliga, diskussion­en om vad en familj kan vara och all det kärnfamilj­skaos som stängs inne i lögn eller trygghet, kanske båda, som för Miriam/Malika. Familj är att skapa hemmet, idealet eller förljuget, genom att kamma ett hår, klä på sig blåa kläder och använda någon annans porslin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland