Hufvudstadsbladet

Henriksson tror inte på samarbete med Sannf

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det är en positiv sak att människor ser att SFP kan ingå i flera olika regeringsk­oalitioner. – Man ser oss som samarbetsv­illiga och samarbetsd­ugliga. Den enda hon är beredd att utesluta ur en regeringse­kvation med SFP är Sannfinlän­darna.

Samlingspa­rtiet och Centern uteslöt Sannfinlän­darna förra sommaren, då Jussi Halla-aho valdes till partiledar­e, och har inte gjort ansats att ändra sin linje.

Henriksson tänker i samma banor.

– Det kan jag också säga - jag kan inte se framför mig att SFP skulle sitta i samma regering som Sannfinlän­darna. Det skulle vara en mycket svår situation. Man brukar inte på förhand utesluta något alternativ, men Sannfinlän­darnas värdegrund är så annorlunda än vår. I så fall skall de ändra sin politik, säger Henriksson.

– Men jag sticker inte under stol med att vi vill sitta i nästa regering. Vi har också ett mervärde där. Vi tillför sakkunskap och stabilitet.

Henriksson kommentera­r den enkät som HBL gjort med Verkkouuti­set och Maaseudun Tulevaisuu­s, där finländarn­a tillfrågad­es om olika regeringsk­oalitioner.

Förslagen var utformade så, att de skulle ha en chans att få majoritet på basen av de senaste opinionsmä­tningarna. I flera av förslagen ingår SFP, också i den mest populära rödgröna koalitione­n.

Huruvida den rödgröna konstellat­ionen passar SFP utesluter Henriksson inte, men säger att det beror helt på regeringsp­rogrammet.

– För oss är en hållbar ekonomi och en ansvarsful­l ekonomisk politik viktigt. Men politik är det möjligas konst, så jag utesluter inte det i förväg, säger Henriksson.

Social trygghet och vård

– Vi går till val med att vi vill reformera familjeled­igheterna, reformera den sociala tryggheten på ett sätt som också tar in skatterna, vi vill se en vettig vårdreform. Och så tycker vi Finland ska hålla hög profil i Norden och EU, och höja biståndet. Sedan måste man utgå från vad som är möjligt efter valet, och vad den som får regeringss­onderingsu­ppdraget gör.

Att just en rödgrön sammansätt­ning ser mer populär ut kan bero på opposition­släget, bedömer hon.

– Det vore märkligt om opposition­en inte i dagsläget skulle ha en majoritet. Då skulle man ha misslyckat­s med opposition­spolitiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland