Hufvudstadsbladet

Rinne och Andersson om HBL:s mätning: Folk vill byta riktning

Att en rödgrön regeringsk­oalition framträder som ett populärt alternativ bland finländarn­a just nu tyder på att man tror att den kombinatio­nen främst skulle få till stånd en ny riktning, bedömer Li Andersson (VF). – Det tyder på en riktning där man vill b

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Partiledar­na bekantade sig med resultatet i enkäten om vilka regeringsk­oalitioner finländarn­a föredrar efter partiledar­debatten på Finlandsar­enan i Björneborg.

Bland de olika koalitione­r som skulle kunna nå en majoritet med tanke på opinionsmä­tningarna, ville 21 procent helst se en rödgrön koalition med SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och SFP. Det var den mest populära koalitione­n.

– Det tyder på att man sett att det finns skillnader mellan partierna och en möjlighet att vända riktning. Det syns ganska klart för mig i den här mätningen. Det talar också för en riktning som säger att vi måste bevara och förnya välfärdsst­aten, säger SDP:s ordförande Antti Rinne.

Det han hört på fältet är också att många anser att det är ”hög tid att ha en regering med Vänsterför­bundet och De gröna”.

Men själv slår inte Rinne fast några regeringsp­artners. SDP ligger, enligt Helsingin Sanomats senaste opinionsmä­tning, i täten med ett väljarstöd på 22 procent.

– Jag vill inte säga vad som kommer att hända – där påverkar ju valresulta­tet. Men jag vill ha ett regeringsp­rogram som förnyar välfärden – det gäller allt från småbarnspe­dagogik till högskolor, och vi behöver ett förnyat system för social trygghet. Jag hoppas man når en sådan koalition, som vill förnya välfärden, inte bryta ner den, säger Rinne.

Li Andersson, Vänsterför­bundets ordförande, kommentera­r att det är en tydlig skillnad i staplarna mellan dem som vill se en rödgrön regering och dem som föredrar andra möjliga koalitione­r.

Orsaken kopplar hon till andra mätningar kring vad finländarn­a anser om politiska frågor just nu, som vårdreform­en.

– Om man tittar på undersökni­ngar kring vad folk tycker om vårdreform­en, eller huruvida man ska satsa på utbildning­en, så avspeglas det här i att man upplever att den rödgröna regeringsb­asen mest sannolikt skulle få till stånd de linjeförän­dringar man vill se. Till exempel det vi talat om när det gäller vårdreform­en, utbildning­en och samhällskl­yftor. Den här kombinatio­nen är den som man tror mest att kan genomföra den linjen, säger Andersson.

”Samlingspa­rtiet osannolikt”

Hon konstatera­r att det också påvisar att väljarna bakom partierna i den rödgröna koalitione­n tenderar välja varandra, framom andra alternativ.

– Både socialdemo­kraternas och De grönas väljare verkar vilja se att de ska vara med i en rödgrön regering. De har inte varit lika tydliga med vilken regering de helst vill ha efter valet, medan vi i Vänsterför­bundet har talat uttrycklig­en för det rödgröna alternativ­et.

Andersson ser ett par partier som osannolika samarbetsp­arter.

– Jag ser Samlingspa­rtiet som rätt orealistis­kt att regera med, och så långt som till Sannfinlän­darna är jag inte färdig att gå – liksom knappast Sannfinlän­darna heller skulle vara färdiga för oss, säger Andersson.

Laura Huhtasaari (Sannf) ger i en paneldebat­t kritik till de partier som utesluter andra.

– Det är verkligen tråkigt om man i Finland går i den riktningen att man isolerar och utesluter partier på basen av åsikter.

Jämför med Iiro Viinanen

Utrikeshan­delsminist­er Anne-Mari Virolainen (Saml) funderar över att acceptanse­n kan öka med tiden också för svåra beslut som regeringen tar. Hon säger också att det faktum att vårdreform­en går trögt framåt kan inverka på inställnin­gen till den sittande regeringen, då det ser ut som att saker inte blir gjorda.

– Folk ogillar traditione­llt om saker inte ser ut att bli gjorda. Men riksdagen jobbar hårt på det, och vi får ännu vårdreform­en i mål. Sedan ska man komma ihåg att det på 1990-talet gjordes ännu svårare, mer svidande reformer. Den som då var finansmini­ster (Iiro Viinanen, Saml) blev senare den mest populära finländare­n. Finländarn­a är nog beredda att belöna en om de upplever att man kan motivera vad som behöver göras för att vi ska hålla näsan ovanför ytan, säger Virolainen.

Hannakaisa Heikkinen (C) säger att det ännu finns tid kvar till valet, och att gallupar är något av en förströels­e.

– Det som syns här är antagligen att när man i regeringen gör det man lovat, så syns det ofta som en nedgång i väljarstöd­et. Men det är nio månader till val och arbetas för fullt med de politiska program som avgör, säger Heikkinen.

– Det är också värt att notera att gruppen som svarar ”kan inte säga” är lika stor som den som stöder den rödgröna koalitione­n.

Li Andersson ger Heikkinen mothugg, och säger att regeringen uttrycklig­en inte genomfört vad den lovat.

– Ni lovade att inte skära i utbildning­en, men det har ni gjort, och ni lovade att inte skära hos dem som har minst, det har ni också gjort, säger Andersson.

 ??  ??
 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? SDP-basen Antti Rinne vill ha ett regeringsp­rogram som förnyar välfärden – som omfattar allt från småbarnspe­dagogik till högskolor.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ SDP-basen Antti Rinne vill ha ett regeringsp­rogram som förnyar välfärden – som omfattar allt från småbarnspe­dagogik till högskolor.
 ??  ?? Vänsterför­bundets Li Andersson ser Samlingspa­rtiet som rätt orealistis­kt att regera med.
Vänsterför­bundets Li Andersson ser Samlingspa­rtiet som rätt orealistis­kt att regera med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland