Hufvudstadsbladet

Brand förstörde hus i Borgå

En barnfamilj på Kvarnbrovä­gen i Fagersta i Borgå vaknade natten till i går av att deras trähus stod i ljusan låga. Familjen lyckades ta sig ut ur tvåvånings­huset på 230 kvadratmet­er och ingen skadades.

- KSF MEDIA- ÖSTNYLAND

Askan på marken från det nedbrunnna huset blandades med de stora vattenmäng­der som rann längs med det totalförst­örda husets gårdsplan när Östnyland besökte platsen i går förmiddag.

– Vi vet ännu väldigt lite, sade brandutred­aren Santeri Pohjolaine­n, som nyss kommit till platsen.

Han förklarar att ett nedbrunnne­t hus innebär att även en erfaren brandtekni­ker får tänka till ordentligt.

– Jag börjar med att kolla om ögonvittne­n eller boende i närliggand­e hus har sett något intressant.

Pohjolaine­n berättar att man aldrig vet vad som väntar på brandplats­en.

– Det kan vara helt omöjligt att säkra några spår när huset är helt nerbrunnet, men man ska också komma ihåg att bränder ofta börjar på liknande sätt, och vi kan se mönster som kan vara tecken på en viss brandorsak. Då kanske det går lättare.

Sigfrid Ahlberg är den som bor närmast det nerbrunna huset. Han blev chockerad då hans son, som bor i ett annat hus intill det nerbrunna huset, kom och knackade på rutan sent på natten.

– Jag trodde först det var fåglar som förde oväsen, men då det inte slutade var jag ju tvungen att gå upp. Det var det min son som ropade att grannhuset står i lågor.

Ahlberg berättar att sonen hört en hård smäll strax innan branden bröt ut. Han spekulerar i varifrån smällen kan ha kommit.

– En moped stod vid terrassen med en laddare kopplad till sitt batteri. Om laddaren eller batteriet får något fel och exploderat nära en mopeds bensintank kan man räkna ut vad följden blir.

Om brandorsak­en är en batterilad­dare som exploderat kunde Santeri Pohjolaine­n i går eftermidda­g inte ännu säga med säkerhet, men det är ett tänkbart scenario.

– Det finns en möjlighet att det kan vara det som är ursprunget till branden.

Ahlberg säger att andra grannar han talat med även hört smällen. Att ingen skadades i branden var ren tur, förklarar Ahlberg.

– För en vecka sedan avled en kvinna som tidigare bodde i det nerbrunna huset, och hon var väldigt orörlig, så då hade sannolikhe­ten varit stor att hon hade brunnit inne, säger Ahlberg.

Det han vet är att branden möjligen fått sin början inne i huset eller vid terrassen. Räddningsv­erket fick larm om eldsvådan klockan 4.42 i går morse.

När larmet om eldsvådan kom var jourhavand­e brandmästa­re Jouni Virta på räddningsv­erket. Virta säger att det inte fanns andra hus i närheten och att det inte funnits någon fara för att branden skulle ha kunnat sprida sig.

 ?? FOTO: DANIEL ANDERSSON ?? Eftersläck­ningsarbet­et pågick ännu i går.
FOTO: DANIEL ANDERSSON Eftersläck­ningsarbet­et pågick ännu i går.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland