Hufvudstadsbladet

Vårt beroende av el riskvid attack

Elförsörjn­ingen i södra och sydvästra Finland är bruten. Två miljoner finländare är utan ström på obestämd tid på grund av ett cyberanfal­l. Det är ett osannolikt men fullt möjligt scenario som var och en bör bereda sig på, såväl konkret som mentalt säger

-

Finland är väl förberett på såväl små som stora störningar i elförsörjn­ingen. Det må handla om sådana som beror på tekniska problem eller på olika typer av attacker mot elnät och energiprod­uktion.

Det var den samlade bedömninge­n i den panel på nio nyckelpers­oner från olika samhällsse­ktorer som i går diskuterad­e landets energibere­dskap i krissituat­ioner under Finlandsar­enan i Björneborg.

Men inget system går att göra fullständi­gt funktionss­äkert. I den hypotetisk­a störningss­ituation som var utgångspun­kten för debatten i Björneborg hade en främmande makt infekterat elnätets datasystem med ett virus som slog ut elnätet för en stor del av befolkning­en och samhället.

– Moderna datanät och elnät är sammanlänk­ade i en tät symbios och som helhet handlar det om världens mest komplexa apparat, säger Timo Lehtimäki, vd för Erillisver­kot Ab, ett bolag som arbetar med att trygga den kritiska styrningen av samhället och dess informatio­nstjänster.

Lehtimäki säger att det finns reservsyst­em för allt men att de har begränsad kapacitet.

– Det handlar om en kapacitet på några timmar vanligtvis. Blir störningar långa har vi problem.

Lehtimäki säger att myndighete­rnas kommunikat­ionssystem har en större störningst­olerans men även där finns gränser.

Professorn i cybersäker­het vid Aalto-universite­tet Jarno Limnell säger att vi blir allt mer beroende av att elförsörjn­ingen fungerar.

– Vi är ett av världens mest elberoende länder inte minst eftersom allt fler funktioner digitalise­ras. Samtidigt förstår vi inte hur ett längre elavbrott kan påverka oss.

Limnell säger att vi måste fråga oss vilken beredskap och toleransni­vå vi har. Även om Finland tekniskt är väl förberett för alla möjliga problem finns ännu saker att utveckla.

– I vår forskning har vi konstatera­t att det som behöver utvecklas är det strategisk­a ledarskape­t.

Limnell säger att vi måste upprätthål­la en kompetens att fungera utan el.

– Vi är vana vid att det alltid finns el. Men vi kommer aldrig att nå en situation där vi i alla lägen kan garantera elförsörjn­ingen, säger Limnell.

Hela landet, såväl företag, offentlig sektor som organisati­oner och individer måste arbeta för att samhället ska kunna fungera även ifall det sker omfattande störningar.

– Varje finländare måste vara mentalt och funktionel­lt beredd på att klara sig då allt inte går som på Strömsö, säger Limnell.

– På den positiva sidan kan vi konstatera att vi har de bästa förutsättn­ingarna i världen att klara oss.

Även Sauli Savisalo, direktör för infrastruk­turavdelni­ngen vid Försörjnin­gsberedska­pscentrale­n betonar vikten av att alla drar åt samma håll om något går fel.

– Jag har dock en stark tilltro till folks sunda förnuft och att man i svåra lägen glömmer sin egoism och i stället hjälper sin granne säger Savisalo.

Savisalo säger att man ska se till att man i sin personliga beredskap har tillräckli­ga marginaler.

– Man kan börja med små vardagliga saker, som att se till att man har bankkort till två olika banker. Om den ena inte fungerar så kanske den andra gör det.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Timo Lehtimäki (till vänster) och Jarno Limnell säger att Finland är väl förberett för olika typer av störningar men att det ännu finns saker som behöver utvecklas.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Timo Lehtimäki (till vänster) och Jarno Limnell säger att Finland är väl förberett för olika typer av störningar men att det ännu finns saker som behöver utvecklas.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Sauli Savisalo betonar vikten av att alla drar åt samma håll om något går fel.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Sauli Savisalo betonar vikten av att alla drar åt samma håll om något går fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland