Hufvudstadsbladet

Ingo vill se miljöpolit­isk debatt

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Svensk Ungdoms förbundsor­dförande Christoffe­r Ingo efterlyser mera miljöpolit­isk diskussion i Finland. Politikern­a borde bli bättre på att se den säkerhetsp­olitiska aspekten av klimatförä­ndringen, menar Ingo.

– Ett av Finlandsar­enans tre huvudteman i år är säkerhet, men de flesta diskussion­erna om ämnet kretsar kring traditione­llt uppfattad säkerhetsp­olitik. Satsningar på konvention­ellt försvar behövs, men de är förgäves i en värld av extrem torka, höjda havsnivåer och klimatflyk­tingskap, säger Christoffe­r Ingo i ett pressmedde­lande.

Enligt honom har Finland stora möjlighete­r att utveckla lösningar mot klimatförä­ndringen som kan gagna hela världen.

– Finländarn­a inser inte alltid sin egen potential. Finland är vägvisare med sin höga självförsö­rjningsgra­d och sin säkra livsmedels­produktion.

Ingo efterlyser bättre diskussion och högre ambitioner inom miljöpolit­iken. Han vill i synnerhet se satsningar på bioenergi och lokala, miljövänli­ga lösningar för energiprod­uktionen.

– Klimatförä­ndringen är vår tids största säkerhetsh­ot och ska ses med största allvar. Ett ambitiöst skift till bioenergi minskar vårt beroende av fossila bränslen, skapar jobb och hjälper oss nå FN:s globala klimatmål, säger Ingo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland