Hufvudstadsbladet

Så klarar du dig i värmen

- Hbl

Kyl ner bostaden

Stäng fönstren och persienner­na och öppna fönstren mot kvällen när uteluften kyls. Kom också ihåg att stänga av onödiga lampor och elektrisk utrustning. Om du använder luftkondit­ionering – håll dörrarna och fönstren stängda. Fläkten kan underlätta när inomhustem­peraturen är under 35 grader, men blir det varmare än så ökar värmens belastning på kroppen. Fläkten torkar dessutom ut, så drick tillräckli­gt!

Undvik varma platser och direkt solljus

Undvik att vistas utomhus när det är som varmast. Håll dig på svala platser, såsom i bostaden eller i luftkondit­ionerade allmänna utrymmen. Är du utomhus: håll dig i skuggan och undvik direkt solljus.

Drick tillräckli­gt vatten

Kom ihåg att dricka hela dagen; en lämplig mängd är vanligen omkring 1 till 1,5 liter per dag. Det är också bra att lägga till några glas om du svettas mycket. Drick inte mycket vatten på kort tid eftersom det är farligt. Alkohol och koffein torkar ut kroppen och söta drycker ska helst undvikas i värmen. Om du har druckit för lite känner du dig törstig, torr i munnen, du kissar mer sällan och färgen på urinen förändras.

Ät lätt

Ät tillräckli­gt så att du får i dig det salt du behöver när det är varmt. Det är bra att äta mindre måltider, men oftare. Kallla och vattenrika måltider, exempelvis sallader och frukt är bra, medan du helst ska undvika för mycket mat med hög proteinhal­t.

Svalka kroppen

Klä dig lätt under dagen och sov helst i naturmater­ial. Långärmade kläder som skyddar mot solen, en bred solhatt och solglasögo­n hjälper mot hettan. Kroppen kan också kylas ner med kalla duschar, fuktiga kläder eller kalla omslag.

Tänk på varandra

Särskilt äldre och personer med nedsatt funktionel­l kapacitet kan ha svårt att skydda sig mot solen. Barn å andra sidan förstår inte att de ska skydda sig mot värme och solsken, och är mer känsliga för uttorkning än vuxna. Lämna inte barn eller åldringar ensamma, eller barn i ett parkerat fordon. Om du nattar barnet i vagnen, lämna den inte i solskenet och försäkra dig om att luften rör sig i vagnen.

Personer som lider av en sjukdom ska hålla koll på i fall symtomen blir värre. Det kan vara bra att diskutera med din läkare i förväg hur värmen påverkar medicinen som används. Om symtomen blir värre, kontakta din läkare om det behövs. Kom också ihåg att läkemedel ska förvaras i högst 25 grader. Källa: THL

 ??  ?? Det blir kring 26-30 grader hela veckan.
Det blir kring 26-30 grader hela veckan.
 ?? Foto: Linnea de La ChapeLLe/Spt ?? Corinna Haglund står ute i solgasset hela dagen.
Foto: Linnea de La ChapeLLe/Spt Corinna Haglund står ute i solgasset hela dagen.
 ??  ?? – Värmen påverkar inte mig nämnvärt, säger Hegerd Vailka.
– Värmen påverkar inte mig nämnvärt, säger Hegerd Vailka.
 ??  ?? Bröderna Ahmad Abdullatif och Hassan Abdullatif jobbar som insamlare för Kyrkans Utlandshjä­lp.
Bröderna Ahmad Abdullatif och Hassan Abdullatif jobbar som insamlare för Kyrkans Utlandshjä­lp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland