Hufvudstadsbladet

Kan vi sluta hylla värmebölja­n?

”Tänk på hur det är sedan i vinter” och ”Vadå, har du hellre regn?” är meningar som man möts av när man klagar på värmen. Varför kan vi inte bara enas om att extrema temperatur­er är obehagliga? Punkt.

- JENNIFER SNÅRBACKA

Jag ligger och vrider mig i sängen. Svettas, suckar, kan inte andas. Känner hur lakanen blir fuktiga.

Trots nerdragna persienner hela dagen och öppna fönster hela natten känns min lägenhet som en bastu. Ljuden från skränande måsar, sopbilen och fulla människor som skriker fönstret väcker mig med jämna mellanrum.

Jag googlar tips på hur man ska sova i värmen. Allt från kallduscha­r till frysta kuddar kommer fram. Jag har ingen fläkt, ingen luftkondit­ionering, ingen is.

När jag vaknar efter endast två timmars sömn är jag omtumlad och svettig. Ni vet lite sådär som när man somnat i solstolen och är totalt avdomnad överallt? Så känns det. Och bättre blir det ju inte. Luften står stilla. Morgonkaff­et är för varmt. Svettninga­rna är konstanta.

Jag lider redan, förstår ni. Då är det enda jag vill att klaga. Klaga över min dåliga sömn, att vara tvungen att promenera till jobbet, att jag inte äger luftiga kläder överhuvudt­aget.

Men så är det någon hurtbulle som yttrar följande: ”Jaa, fast nu ska vi inte klaga! Man måste ju passa på när det är varmt!”

Och jag vill bara skrika: Jo, det är klart vi ska klaga!

Vad är det som gör att finländare och nordbor överlag känner att de måste passa på när det är varmt? Vad exakt ska vi passa på med? Och vad är det med den här totala intolerans­en mot klagomål över värmen?

Det är ju inte som att någon säger ”Hepp! Nu ska vi inte klaga” när det är svinkallt och minus 30 på vintern. Då är det ingen som säger ”Tja fast nu ska vi inte klaga, tänk på sommarn” .

Det är ändå vetenskapl­igt bevisat att värmebölja gör att hjärnan fungerar sämre. Sömnen blir sämre av värmen och de ljusa nätterna. Man blir lättare sjuk. Man mår fysiskt illa. Man blir uttorkad.

Och det är fakta att nordbor inte är fysiologis­kt anpassade för att klara höga temperatur­er: vi bara svettar ur oss allt salt.

Varför är vi sådana obarmhärti­ga värmeivrar­e?

Det som värmehylla­rna inte tänker på är att alla inte har semester och kan ligga i skuggan på någon strand med en isfylld drink.

Det finns vi som jobbar! Som måste försöka funktioner­a normalt i värmen! Tänk på oss.

Vet ni. Alla har inte perfekt luftkondit­ionerade hem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland