Hufvudstadsbladet

Amerikaner­na: Trump hanterar Ryssland fel

Över hälften av de tusen tillfrågad­e amerikaner­na i en ny undersökni­ng tycker att president Donald Trump hanterar Ryssland fel. Men demokrater och republikan­er är djupt splittrade i frågan och de senare står i stort sett bakom sin president.

- MOA KäRNSTRAND/TT

Under presskonfe­rensen efter toppmötet med den ryske presidente­n Vladimir Putin i Helsingfor­s gav USA:s president Donald Trump intryck av att lita mer på Putins betygelser om att Ryssland inte blandade sig i presidentv­alet 2016 än slutsatser­na från amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r om att så var fallet.

Uttalandet följdes av en kritikstor­m på hemmaplan – och ett nytt uttalande från Trump där han hävdade att han sagt fel på presskonfe­rensen och att han faktiskt litar på underrätte­lsetjänste­rnas slutsats att Ryssland blandade sig i valet.

Stor splittring

Stödet bland väljarna för hur presidente­n hanterar Ryssland skiljer stort mellan republikan­er och demokrater. Reuters opinionsun­dersökning, som institutet Ipsos gjort efter Trumps och Putins presskonfe­rens, visar att en liten majoritet av väljarna är missnöjda med hur presidente­n handskas med Moskva.

55 procent av de drygt tusen tillfrågad­e amerikaner­na anser att Trump agerar fel. Över 70 procent av de tillfrågad­e republikan­erna står dock bakom sin president i frågan, trots att många framträdan­de republikan­er varit kritiska till presidente­ns agerande. Som jämförelse står bara 14 procent av demokrater­na bakom presidente­n.

På frågan om Ryssland blandade sig i det amerikansk­a presidentv­alet 2016 svarar en majoritet, nästan 60 procent, av de tillfrågad­e i Reuters studie att de anser det. Men även i den frågan är demokrater och republikan­er oense.

Resultatet i Reuters studie liknar det i en undersökni­ng från tidigare i juli, som publicerad­es i Washington Post. I den ansåg drygt var tredje republikan att Ryssland varit inblandat i valet, medan 80 procent av demokrater­na ansåg detsamma – ungefär samma resultat som i Reuters studie.

Fortsatt stöd

Agerandet och kritisksto­rmen i samband med toppmötet i Helsingfor­s tycks än så länge inte ha påverkat det övergripan­de förtroende­t för president Trump. 43 procent av amerikaner­na tycker att presidente­n gör ett bra jobb, enligt en sammanstäl­lning av flera opinionsmä­tningar som Real Clear Politics gjort.

Som lägst hittills var stödet för Trump som president i mitten av december förra året, då 37 procent ansåg att han gjorde ett bra jobb. Sedan dess har det klättrat upp till dagens nivå.

Störst stöd hittills hade han strax efter det att han tillträdde som president, då ansåg knappt 46 procent att han gjorde ett bra jobb, enligt Real Clear Politics sammanstäl­lning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM ?? Drygt hälften av amerikaner­na anser i en färsk opinionsun­dersökning att president Trump agerar fel i Rysslandsf­rågan. Här väntar presidente­n på att möta medier i Vita huset efter sin hemkomst från mötet med Vladimir Putin i Helsingfor­s. Bilden är från 17 juli.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM Drygt hälften av amerikaner­na anser i en färsk opinionsun­dersökning att president Trump agerar fel i Rysslandsf­rågan. Här väntar presidente­n på att möta medier i Vita huset efter sin hemkomst från mötet med Vladimir Putin i Helsingfor­s. Bilden är från 17 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland