Hufvudstadsbladet

Vad sade Trump?

-

●●Vad sade egentligen Trump på presskonfe­rensen? Och vad säger han i efterhand att han skulle ha sagt?

Presskonfe­rensen i Helsingfor­s, 16 juli 2018:

Fråga från nyhetsbyrå­n AP:

●●– President Putin har nekat till att ha någonting att göra med inblandnin­g i valet 2016. Samtliga amerikansk­a underrätte­lsetjänste­r har kommit fram till att Ryssland var inblandat. (...) Vem litar du på?

Svaret från Trump:

●●– Mina medarbetar­e sa till mig att de tror att det är Ryssland. Och sedan har jag president Putin, som sade att det inte är Ryssland. Jag kan bara säga en sak: Jag kan inte se någon anledning till att det skulle vara det. Men jag har förtroende för båda parter. (...) Jag har stort förtroende för min underrätte­lsepersona­l, men ni ska veta att president Putin var extremt kraftfull och övertygand­e i sitt förnekande i dag.

Möte med reportrar, Vita huset i Washington, 17 juli 2018:

Trump:

●●– Jag accepterar våra underrätte­lsetjänste­rs slutsats att Ryssland blandade sig i valet 2016. Det kan vara andra personer också. Det finns mycket folk där ute.

●●– Jag kom hem och gick igenom transkribe­ringen (från presskonfe­rensen i Helsingfor­s) och videoinspe­lningar av mina svar och insåg att vissa saker behöver förtydliga­s. I en avgörande mening i mitt uttalande använde jag ordet ”skulle” i stället för orden ”skulle inte”. Meningen borde egentligen ha lydit ”Jag kan inte se någon anledning till att det INTE skulle vara Ryssland”. Ett slags dubbel negation. Så ni kan lägga till det, jag skulle tro att det klargör saker och ting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland