Hufvudstadsbladet

Det är en myt att mindre kött ger färre alger

-

ALGBLOMNIN­G Katarina Koivisto skriver i ledaren i HBL 15.7 att mindre kött ger färre alger, och upprepar därmed ett mantra som inte är helt sant.

Lantbruk har en hel del miljökonse­kvenser, men det är främst odling av ettåriga växter som förorsakar avrinning av kväve, fosfor och andra näringsämn­en. Vid odling av ettåriga växter är marken oskyddad en stor del av året och det gör att marken utsätts för erosion och oxidation. Bar, oskyddad mark är faktiskt en av de största källorna till atmosfären­s förhöjda koldioxidh­alt. Ettåriga växter används både som människofö­da och djurfoder.

Fleråriga växter används däremot nästan enbart som djurfoder, antingen insamlat som hö eller ensilage, eller så används marken som betesmark. Betesmark är den mest ekologiska av all mark inom lantbruket. Artrikedom­en är tusenfaldi­g jämfört med monokultur­er både när det gäller växter och insekter. Mängden mikroorgan­ismer i betesmark gör att mängden kol i marken ständigt ökar och marken kan absorbera och hålla vatten. Avrinninge­n av näring till vattendrag är i det närmaste noll.

Problemet med köttproduk­tionen i dag är att djuren föds upp på foder, främst spannmål, som odlats som ettåriga monokultur­er där växt-, insekts- och svampbekäm­pningsmede­l har använts för att ta kål på konkurrera­nde växter, insekter och svampar. Fodret skördas, transporte­ras, lagras och ges sedan till djuren. Då djuren i dag finns i stora fabriksart­ade anläggning­ar blir det problem med avföringen, som ofta rinner ut och förorenar vattendrag och grundvatte­n.

Om djurhushål­lning skulle bygga på att hålla betande djur kunde vi inte bara minska på den negativa effekten av spannmålso­dling för foder, vi skulle också komma ifrån en hel del transporte­r och framför allt skulle avrinninge­n bli nästan noll. Avföringen från betande djur är inget miljöprobl­em, utan näringen upptas på kort tid av alla tusentals mikroorgan­ismer, hålls i naturens kretslopp och hjälper faktiskt till att binda kolen som växterna har tagit upp ur atmosfären.

Om vi vill motverka algblomnin­g skulle det gälla att berika floran av mikroorgan­ismer i havet. Om det är lantbruket­s kemikalier eller kemikalier­na i städernas reningsver­k som tagit kål på Östersjöns naturliga mikroorgan­ismer borde undersökas. Nu är det endast cyanobakte­rierna som lyckas ta upp näringen som finns i havet. Och cyanobakte­rierna, som ofta kallas blågröna alger, växer extremt snabbt genast när vattentemp­eraturen höjs.

Hur skulle det vara att plantera ut tusentals olika mikroorgan­ismer i havet? Mikroorgan­ismerna skulle fritt få konkurrera om näringen i havet och så småningom via näringsked­jan omvandlas till föda för fiskar och god mat på tallriken. THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland