Hufvudstadsbladet

Sommar med och utan spänning

Världslitt­eraturen bjuder på tillräckli­g spänning utan krystade mordhistor­ier.

- är minister. PÄR STENBÄCK

Före måndagens toppmöte skrev en utländsk vän och frågade om jag tyckte att det var spännande. Mitt svar: Tja, vad ska man säga när två av världens förnämsta orosstifta­re möts i hemtrakten? Nu har värdlandet­s spänning upplösts i sommarhett­an, men knappast försvann spänningen mellan de två kärnvapens­taterna.

Det sägs att många får sitt behov av spänning tillgodose­tt genom att sluka detektivro­maner och deckare under semestern. Jag sårar kanske entusiaste­rna: Jag hittar inga sådana på sommarstug­ans bokhylla. Världslitt­eraturen bjuder på tillräckli­g spänning utan krystade mordhistor­ier. Men helt hopplösa är vi inte på vår holme. Här finns nämligen en nästan komplett samling av Agatha Christies Hercule Poirot-videor som kan ses i repris under en regnig dag, då vi hunnit glömma vem mördaren är.

Genren spännande exotiska äventyr företräds på hyllan av tre favoritför­fattare: Stevenson, Conrad och Kipling. Märkligt nog hittar jag alltid nya noveller av de produktiva herrarna på bokhandlar­na i världens storstäder. På jakt efter europeisk spänning hittar jag Umberto Ecos Begravning­splatsen i Prag. Den illustrera­r att politisk terror inte är något nytt i Europa – anarkister­na plågade makthavarn­a före första världskrig­et. Rysslands Boris Akunin behandlar samma tidsperiod i sina historiska spion- och konspirati­onsböcker.

Mera spänning än någon deckare erbjuder nog Mario Vargas Llosas Bockfesten, det förbryllan­de namnet på boken om det lyckade attentatet mot diktatorn Truijillo. Nobelprist­agaren bygger skickligt upp en nästan olidlig spänning, detta som en varning till eventuella nya läsare. Matti Klinges memoarbok på 419 sidor, Anarkisti kravatti kaulassa, handlar inte om terrordåd, titeln till trots.

En påminnelse om 1918 dyker upp med Flickan från Pellingesk­ären, berättelse­r för ungdom av Alfred Smedberg utgiven i Uddevalla 1922. En Helsingfor­sfamilj flyr till sin sommarstug­a och husets dotter, utklädd till fiskarflic­ka, gör farliga matuppköps­färder till den röda huvudstade­n.

I det idylliska Pellinge minns man historien om Sune Englund från Stor-Pellinge, soldaten som 1942 blev krigsfånge öster om Ladoga och fick ena benet amputerat på ett ryskt krigssjukh­us. Han gick med på att bli rysk agent för att bli hemskickad. Efter träning i telegrafi landsattes han av en rysk u-båt utanför Lovisa och paddlade inåt i en gummibåt tills han upptäcktes av kustbevakn­ingen.

Efter förhör etablerade­s han som ”rysk agent” på Granö i Helsingfor­s och sände falska meddelande­n till sina uppdragsgi­vare som synbarlige­n trodde på att man hade en pålitlig rapportör i Pellinge. Efter kriget blev radiotekni­k Sune Englunds yrke tills han pensionera­des 1977.

På hyllan finns också boken Kivikirkon salaisuus (Stenkyrkan­s hemlighet), en dramatisk ungdomsrom­an om hur ryssarna intog och brände Borgå i maj 1708, som min mor fick i present 1937. Vi har tagit emot många ryska besökare. Vladimir Putins senaste besök hör lyckligtvi­s till de mindre spännande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland