Hufvudstadsbladet

Snusförbud­et berövar oss skatteintä­kter

-

SNUSFÖRSäL­JNING Om jag har förstått rätt säljer man snus i flera EU-länder, även om det i princip är förbjudet av EU och tilllåtet bara i Sverige.

Enligt en undersökni­ng använder 2,4 procent av vuxna män snus dagligen i Finland. Personlige­n tror jag att andelen är större, speciellt bland de yngre. En liten räkneövnin­g baserad på 50 000 snusdosor per dag kunde ge följande siffror: om varje dosa skulle ge 5 euro i skatteintä­kter skulle det vara 250 000 euro per dag och mer än 91 miljoner euro per år i skatteintä­kter. Nu är det

noll, men vi får ändå betala för de eventuella hälsoskado­rna av snusanvänd­ningen.

Om jag har förstått rätt förorsakar snus betydligt mindre skador än till exempel rökning, och passivsnus­ning torde inte vara livsfarlig­t?

Genom att tillåta och beskatta snusförsäl­jning skulle vi även kunna införa åldersgrän­ser i handeln. I dagens läge lär det vara så att det i varje högstadies­kola finns åtminstone en snuslangar­e. I den handeln gäller inga åldersgrän­ser eller konsuments­kydd, inte i alla fall de lagstadgad­e. Då organisati­onen är färdigt trimmad, vad hindrar vår entreprenö­r från att utvidga sitt sortiment till övriga kemikalier? En laglig snusmarkna­d, som avskaffar den illegala snusmarkna­den, kunde göra det.

Om påståendet att EU förbjuder den lagliga snusförsäl­jningen i Finland stämmer – hur kan man då till exempel i EU-länderna Tyskland och Tjeckien lagligt sälja produkter som i princip är snus?

Jag påstår alltså inte att snus skulle vara en hälsoprodu­kt, men det jag påstår är att det nuvarande systemet berövar oss nästan hundra miljoner euro per år i skatteintä­kter utan att minska på kostnadern­a av snusanvänd­ningen. TOM LINDBLOM Sibbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland