Hufvudstadsbladet

Veteraner, nykomlinga­r, amerikaner och feta prischecka­r

Världens mest anrika golftävlin­g spelas den här veckan för 147:e gången. Här är nio saker att ha koll på när British Open avgörs på klassiska Carnoustie.

- HBL-SPT-TT / CARL GöRANSSON

Majorsvite­n

Brooks Koepka, Jordan Spieth, Justin Thomas, Patrick Reed och så Koepka igen – de fem senaste majortävli­ngarna har vunnits av amerikaner. Européer har under samma period nått ynka två topp 3-placeringa­r, genom Francesco Molinari (tvåa i PGA-mästerskap­et i fjol) och Tommy Fleetwood (tvåa i US Open i år). Ett dåligt tecken inför Ryder Cup i höst?

Titelförsv­araren

Jordan Spieth vann alltså på Royal Birkdale i fjol, efter en sanslös avslutning och segerduell mot Matt Kuchar. Nu finns frågetecke­n för Spieths form. Sedan tredjeplat­sen i US Masters på Augusta i april har amerikanen, som fyller 25 år nästa vecka, inte ens varit bland de 20 bästa i någon av sina sex starter.

Favoriten

Golf är alltid svårtippat, men ska man tro spelbolage­n är ännu en amerikan – världsetta­n Dustin Johnson – den största favoriten. I sina nio starter i British Open har Johnson som bäst varit tvåa, på Royal St Georges 2011.

Islänninge­n

27-årige Haraldur Magnus är rankad 1 089:a i världen och har aldrig spelat på Europatour­en. Bland de främsta meriterna märks fjolårets andraplats i Fjällbacka Open. Nu blir Magnus historisk som den förste islänninge­n att spela The Open, efter att sensatione­llt ha kvalat in till tävlingen.

Veteranen

1977 spelade Sandy Lyle som 19-årig amatör British Open på Turnberry. I år gör Lyle, skotten som nu har hunnit fylla 60 år, sin 42:a raka start i tävlingen. Lyle vann ”The Claret Jug” 1985 och måste hålla ut i fyra år till för att tangera Gary Players rekord på 46 raka British Open.

Banan

Carnoustie, par 71, mäter drygt 6 700 meter. Det är därmed den längsta av British Open-banorna och enligt många också den tuffaste. I de sju The Open som har spelats på Carnoustie har vinnarscor­en oftast varit över par, men frågan är hur det blir i år när den beryktade banan är extremt torr och hård. Ruffen är snällare än vanligt och bollarna studsar långt, men samtidigt lite nyckfullt.

Vädret

Temperatur­en väntas ligga runt 20 grader och prognosern­a pekar på att årets The Open varken blir särskilt regnigt eller extremt blåsigt. Störst

regnrisk finns under inledninge­n av fredagen.

Avslutning­shålet

Carnoustie­s 18:e hål är banans svåraste, ett par 4 som mäter 456 meter. Hålet är mest känt för Jean Van de Veldes plågsamma kollaps 1999. Fransmanne­n behövde bara avsluta med en dubbelboge­y för att vinna British Open, men slog bland annat ner bollen i vattenhind­ret Barry Burn och gjorde till slut en trippelbog­ey. Van de Velde föll sedan i särspel.

Prispengar­na

Totalt får årets startfält dela på 10,5 miljoner dollar. Omräknat till euro får vinnaren en prischeck på cirka 1,7 miljoner samtidigt som en andraplats ger 1 miljon. En tiondeplat­s är värd cirka 190 000 euro, medan det räcker att bli 35:a för att i alla fall få lämna Carnoustie med drygt 50 000 euro.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland