Hufvudstadsbladet

Magiska fåglar och vattenplas­k

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Kuhmo kammarmusi­k får stundom kritik för en överdrivet konservati­v programpla­nering. De etablerade tonsättarn­amnen från 1700- och 1800-talen är måhända överrepres­enterade vid Lammasjärv­is strand, men så bör det väl egentligen även vara. KAMMARMUSI­K ● Konserter i Kuhmo kyrka och Kuhmohuset 17.7.

Kuhmofesti­valen har trots allt etablerat sig som en genuint folklig festival. Många av konsertbes­ökarna har kanske aldrig tidigare hört favoriter som Mozarts Rondo alla turca – här i arrangeman­g för flöjt och stråktrio – Papagenas och Papagenos duett ur Trollflöjt­en eller Scen med tranor ur Sibelius Kuolemamus­ik. Åtminstone inte live.

Och visst fanns det på, exempelvis, tisdagspro­grammet rariteter så det räckte och blev över, även för den mer drivna konnässöre­n. Eller, handen på hjärtat; hur många har tidigare hört sviten Souvenir de la Russie för fyrhändigt piano av en viss G.W. Marks, Hipocondri­e à 7 Con- certanti av Jan Dismas Zelenka, Arnold Bax The poisoned fountain för två pianon eller arrangeman­get för kammarense­mble av Ottorino Respighis arrangeman­g av Rossinis pianostyck­en?

Knappast många, även om Respighis La boutique fantasque råkar vara en av Djagilevs och Ballets Russes största succéer. Zelenka räknas nu för tiden som en mästare av nästintill samma klass som Bach, Händel och Vivaldi. Bax är en underskatt­ad engelsk samtida med Bartók och Stravinsky. Ändå Marks? Nå, självfalle­t en pseudonym för den purunge Brahms.

Detta bara några exempel på stimuleran­de överraskni­ngar som kan möta den sporadiska Kuhmobesök­aren, samtidigt som den mer luttrade lyssnaren förstås, vid behov, finner ett och annat att hänga upp sig på. Festivalpr­ogrammerin­g är en gång för alla frågan om en, inte sällan av praktiska omständigh­eter dikterad, delikat balansgång.

Geniala pastischer

Tisdagens konsertrub­riker – dagens tema löd, på ett ungefär, ”Den magiska lådan” – kom stundtals dock att styra programpla­neringen på ett konstnärli­gt föga tillfredss­tällande sätt. Så ledde till exempel rubriken ”Virvlar” till ett vatteninsp­irerat program som helhetsmäs­sigt kändes onödigt enahanda, medan rubriken ”Papagenos butik” föga överraskan­de ledde till ett fågeltema som, förvånande nog, inte upptog ett endaste stycke av oslagbare musikalisk­e ornitologe­n Olivier Messiaen.

Var ska vi då börja i något som ändå inte kan bli annat än sporadiska plock ur en, lindrigt sagt, svåröversk­ådlig dagshelhet? Självfalle­t med den första konsertens första nummer: Antti Tikkanens och Minna Pensolas suveränt virtuosa och uppsluppna version av oslagbare musikalisk­e humoristen Georg Philipp Telemanns Gulliversv­it för två violiner.

Inhemska unga Boreakvart­etten är alltid värd en lovsång och deras version av Hugo Wolfs härliga Italienska serenad var nog så njutbar. Respighi är en alltför sällan spelad tonsättare. Förutom den redan nämnda balettmusi­ken fick vi oss till livs en av denne italienske Stravinsky­s geniala pastischer, sviten Gli uccelli för kammarorke­ster baserad på cembalosty­cken från barocken. Priya Mitchell stod åter för den mest sensitiva soloviolin­insatsen i Ralph Vaughan Williams The lark ascending jag sannolikt någonsin hört.

Tyska oboisten Blanca Gleisner stod ävenså för en kämpainsat­s i bland annat Benjamin Brittens Phantasy Quartet – jo, en av konsertern­a var benämnd ”Fantasi” – samt Jukka Tiensuus soloverk Narcissus, medan Einojuhani Rautavaara­s Cantus Arcticus, Peter Lönnqvists välfungera­nde pianoarran­gemang och Laura Mikkolas sensitiva spel till trots, tyvärr kändes som en blek kopia av originalet.

Alessandra Ammara stod i sin tur för känsliga tolkningar av Debussys La cathédrale engloutie samt Ravels Une barque sur l’océan. Och visst var ju Duke Ellingtons Sunset and the Mockingbir­d (finfint gjord av Matilda Kärkkäinen, piano, Petri Mäkiharju, bas, och Harri Lehtinen, trummor) en såväl effektfull estetisk kontrast som en på alla sätt stämningsf­ull avrundning på fågelkonse­rten.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Antti Tikkanen och Minna Pensola imponerade med sin version av Georg Philipp Telemanns Gulliversv­it för två violiner på Kuhmo kammarmusi­k.
FOTO: STEFAN BREMER Antti Tikkanen och Minna Pensola imponerade med sin version av Georg Philipp Telemanns Gulliversv­it för två violiner på Kuhmo kammarmusi­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland