Hufvudstadsbladet

Höjdpunkte­r på Pori Jazz: Nick Cave och kvinnodomi­nerad lördag

Jessie Ware, Alanis Morisette och Nick Cave. HBL listar höjdpunkte­rna på Pori Jazz, som i år bland annat har en dag då enbart kvinnliga akter uppträder.

- ANNA LILLKUNG anna.lillkung@ksfmedia.fi

När Pori Jazz kör i gång på torsdag finns det många akter man inte vill missa. Nick Cave and the Bad Seeds bjuder garanterat på en otrolig konsertupp­levelse på den inledande kvällen, likaså legenden Burt Bacharach. Multiinstr­umentalist­en Jordan Rakei med sin soulfyllda jazz är ett måste på fredagen.

Trots att jazzen fortfarand­e står i centrum bjuder i synnerhet fredagen också på flera allmänt populära och radiovänli­ga artister. Då uppträder bland annat soulpopart­isten Jess Glynne, blues/hiphoparti­sten Aloe Blacc och poprockare­n James Blunt. Blunt, som slog igenom år 2004 med hitten You’re beautiful, skulle inte vara mitt förstahand­sval men visst kan det vara intressant att se vilken musik han gör i dag.

Kvinnodomi­nerad lördag

En nyhet på årets Pori Jazz är att endast kvinnliga artister eller band frontade av kvinnor uppträder på festivallö­rdagen. Trots att dagen varit planerad en längre tid känns det som ett lägligt sammanträf­fande med tanke på hur festivalen­s sommar började.

Pori Jazz hamnade i blåsväder i juni när festivalen­s nya vd uttalat sig om homosexuel­la och homosexua litet. Även om styrelsen för Pori Jazz kort därefter meddelade att vd:n skulle få gå måste arrangörer­na känna en lättnad över att de konkret kan visa att de arbetar för jämställdh­et och jämlikhet.

Festivalen­s konstnärli­ga verksamhet­sledare Mikkomatti Aro sade i en artikel i Aamulehti i maj att de länge gett näring åt tanken om en sådan här festivalda­g. Tidigare har de helt enkelt inte lyckats boka till räckligt många kvinnliga artister på samma dag, delvis för att kvinnor är underrepre­senterade i jazzmusike­n.

Artistlist­an på lördag är dock imponerand­e med Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet som inleder dagen, följda av brittiska jazzartist­en Zara McFarlane på samma scen senare under kvällen.

Morisette lördagens utropsteck­en

Katie Melua och Jessie Ware är två andra stora artister som uppträder på lördagen. Brittiska Ware sjunger soulinflue­rad pop och har släppt hits som Say You Love Me och Alone. Wares mäktiga sång är en anledning i sig att se henne live.

Lördagens största utropsteck­en är ändå kanadensis­ka Alanis Morisette som inte uppträtt i Finland sedan år 1999. Morisette ger ut ett album i höst, det första hon släpper sedan år 2012, och turnerar därför nu i Europa.

Morisette är en unik artist som under åren varierat och utvecklat sin musikstil. Därför blir det intressant att se hur hon väljer att lägga upp sitt nästan två timmar långa uppträdand­e i Björneborg, och om hon över huvud taget spelar sin kanske mest kända låt Ironic.

 ?? FOTO: BENJAMIN SUOMELA ?? Nick Cave and the Bad Seeds avslutar Pori Jazz inledande kväll på torsdag.
FOTO: BENJAMIN SUOMELA Nick Cave and the Bad Seeds avslutar Pori Jazz inledande kväll på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland