Hufvudstadsbladet

Elektronis­ka Lönneberga

- SöREN VIKTORSSON

Juli månad, tänker jag, är nog inte rätt tid att i ett kåseri försöka lösa exempelvis frågan om huruvida livet har en mening.

Återkommer således med ett definitivt svar på just det spörsmålet, låt säga i november.

Fast en del saker kan man ju faktiskt lösa på en gång om man bara lägger manken till. Till dessa hör frågan om varifrån vi har fått den i dag så populära elektronis­ka posten.

Tror ni mig, kära läsare, om jag nu exklusivt i HBL kan avslöja att denna i grunden är en svensk uppfinning?

Måste tillstå att jag blev väldigt skeptisk när jag häromdagen fick höra det. Hade inte läsglasögo­nen tillänglig­a, men gick genast in på internet och även om det kanske var en smula suddigt tyckte jag mig läsa;

”E-mail i Lönneberga, författare Astrid Lindgren, förstauppl­aga 1963”.

Använde även mamma Alma och pappa Anton elektronis­k post? Den första filmen, från år 1971, ger oss inga belägg för den teorin.

Som garvad reporter är man naturligtv­is alltid en smula misstänksa­m. Allt tvivel for dock sin kos när jag därpå såg att boken sålts i runt 30 miljoner exemplar och översatts till drygt 50 språk.

Uppenbarli­gen var Katthult – och kanske hela Lönneberga – ett sorts tidigt Silicon Valley, alltså som Kiseldalen därborta i Amerikat.

Kan för mitt inre se hur Emil inifrån snickerboa håller tät mail-kontakt med Ida, Alfred och Lina, samtidigt som han tänker ut nya hyss.

Använde även mamma Alma och pappa Anton elektronis­k post? Den första filmen, från år 1971, ger oss inga belägg för den teorin.

Och vad gäller exempelvis Krösa-Maja får vi nog helt enkelt inse att forskninge­n, så här långt efteråt, inte förmår att ge några klara besked.

En seriös reporter nöjer sig för övrigt inte med bara en källa. Intensiva sökningar på orden ”Vaahteramä­en Eemili” ger vid handen att grundforme­n ”Vaahteramä­ki” är forntida finska och på ett sisådär kan översättas med ”informatio­nsteknolog­i”. ”Eemili” då? Äsch, det är så klart fråga om en ren felskrivni­ng!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland