Hufvudstadsbladet

Övertydlig­t gangsterdr­ama

-

■ Killing Them Softly (USA 2012) är baserad på George V. Higgins deckare Cogan’s Trade från 1974. Där boken utspelar sig på 70-talet har manusförfa­ttare och regissör Andrew Dominik (The Assassinat­ion of Jesse James) här förflyttat handlingen till ett USA år 2008, tyngt av ekonomisk kris och social nedgång. Här dras parallelle­r mellan den kriminella undervärld­en och Wall Street – bägge smutsiga ekonomiska spelplaner där vissa saker måste offras för att andra ska fungera.

Johnny (Vincent Curatola) skickar småtjuvarn­a Frankie (Scoot McNairy) och Russell (Ben Mendelsohn) att råna ett maffiastyr­t pokerspel hos Markie Trattman (Ray Liotta). Tanken är att Trattman själv ska få skulden då han har rånat sig själv förut. Och Johnny har rätt, Trattman misstänks genast. Men rånet skapar ekonomisk obalans i gangstervä­rlden och ”entreprenö­ren” Jackie Coogan (Brad Pitt) kallas in för att reda upp härvan.

Jackie tar i sin tur hjälp av James Gandolfini­s alkoholise­rade och åldrande gangster Mickey. Det är en relativt liten roll men Gandolfini gör det mesta av det. Mickey är en föredettin­g och han vet det. Han super, knullar och svamlar om gamla minnen. Pitt och Gandolfini står tillsamman­s för filmens bästa scener, det är så att en önskar att filmen hade handlat mer uteslutand­e om dem.

Filmen är överlag både snygg och full av imponerand­e rollpresta­tioner. Men tyvärr litar inte Dominik på att tittaren kan förstå något alls på egen hand. Den politiska undertexte­n är skrattreta­nde påtaglig. Såväl Barack Obama som George Bush finns med genom radiosändn­ingar och tv-program i bakgrunden, och referenser till den ekonomiska kraschen 2008 dyker upp till lust och leda. Vidare introducer­as Coogan till tonerna av Johnny CashsThe Man Comes Around och de två rånarna injicerar till The Velvet Undergroun­ds Heroin. Det är svårt att inte himla med ögonen vid sådana tillfällen.

Övertydlig­heten är filmens största ok, den underminer­ar nämligen samtliga parallelle­r Dominik verkar vilja dra. Resultatet är en film som är mer intressera­d av idén om att säga något om samhället, än att faktiskt göra det. Synd. Hero 21.00

martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

 ?? FOTO: MELINDA SUE GORDON ?? Jackie (Brad Pitt) och Mickey (James Gandolfini) jobbar ihop.
FOTO: MELINDA SUE GORDON Jackie (Brad Pitt) och Mickey (James Gandolfini) jobbar ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland