Hufvudstadsbladet

Melankolis­kt vackert farväl

Yle Teema 21.10

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg@ksfmedia.fi

■ Sylvain Chomet fångade i alla fall mitt hjärta med den egensinnig­a vuxenanima­tionen Trion från Belleville (Les Triplettes de Belleville, 2003), där en äldre kvinna letar efter sitt barnbarn, en cyklist som kidnappats under Tour de France. Chomets följande projekt blev Illusionis­ten (L’Illusionni­ste, Frankrike/Storbritan­nien 2010), baserad på ett oproducera­t manus av självaste Jacques Tati. Han hade tänkt sig en spelfilm men Chomet valde att än en gång förlita sig på animatione­n. Det var ett smart val.

Filmen följer illusionis­ten Tatischeff som i slutet av 50-talet lämnar Paris då det står klart att han inte kan tävla med de modernare former av underhålln­ing som sveper över staden. Han tar sina saker och sin bitska kanin och beger sig via London till en lite skotsk ö där han underhålle­r lokalbefol­kningen. Där träffar han den unga flickan Alice som fascineras av hans konster såpass att hon följer med honom när han lämnar ön och åker till Edinburgh. Väl där gör han sitt bästa för att ge henne allt hon vill ha, trots att det tvingar honom att överge magin till förmån för andra lågavlönad­e jobb.

Chomets film är melankolis­k och i stunder sentimenta­l. Den är blekt och sorgligt vacker, särskilt porträttet av Edinburgh fyllt av regn och deprimerad­e cirkusarti­ster. Tatischeff är också klockrent ritad, Tati i både utseende och rörelsemön­ster. Filmen fungerar som ett slags farväl, både till och av Tati.

Illusionis­ten är nästintill en stumfilm med dialogen främst reducerad till mummel och bakgrundsl­jud. Även det känns som en tydlig blinkning till Tatis oeuvre. Men filmen blir något entonig i sitt berättande, och det är redan från början lätt att se vart vi är på väg.

Filmen har gett upphov till viss kritik då Tatis manus i hög grad anses vara regissören­s brev till sin äldsta dotter som han övergav när hon var liten, något Chomet utelämnar från filmen.

 ?? FOTO: ATLANTIC FILM OY AB ?? Illusionis­ten med sin kanin.
FOTO: ATLANTIC FILM OY AB Illusionis­ten med sin kanin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland