Hufvudstadsbladet

Snart dansar dockan igen

Sini Oksanen är konservato­r och ägnar en del av sin arbetstid åt dockor och andra leksaker som gått länge i arv. Ofta har de skavanker, det får vi alla med tiden. En konservato­r återställe­r varsamt allt som går att rädda.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

En del av kunderna hos experterna i Konservoin­tikilta i Helsingfor­s är privatpers­oner, men traditione­llt kommer många uppdrag från museer, stiftelser, församling­ar och försäkring­sbolag.

– Här finns experter på måleri, textil och många olika material, så vi klarar av de flesta uppdragen utan utomståend­e hjälp, säger föremålsko­nservatorn Sini Oksanen som tillsamman­s med Veli-Matti Mursu tar hand om de gips-, keramik-, glas- och metallföre­mål som lämnas in. I praktiken är det ett yrke där man kombinerar hantverk och vetenskap.

Bland de mindre föremålen finns ganska ofta gamla leksaker med både emotionell­t och kulturhist­oriskt värde. När HBL besöker verkstaden i Hertonäs ligger en rad dockor från olika tidsperiod­er på bordet för en första undersökni­ng.

Risk för ohyra

– Om en docka har äkta hår, som de finare oftast hade, kan man hitta många slags insekter i hårbottnen. En del av håret kan också vara söndertugg­at av gnagare, säger Veli-Matti Mursu. Alla slags naturmater­ial är utsatta för angrepp med tiden, och dockor har ofta legat undanstopp­ade på någon vind innan de hittats av en ny generation som kanske vill bevara dem med lite mera ansvarskän­sla.

– När man börjar peta på en gammal docka med en bomullstus­s märker man hur mycket beläggning den samlat på sig, säger Sini Oksanen. Den första docka hon går igenom släpper ifrån sig både damm och ludd, och dessutom ett par rester av någon död insekt.

– För säkerhets skull har vi allra först behandlat dockorna mot ohyra, men det fanns inga levande kryp i dem längre, säger hon. Däremot har de hemsydda kläderna, från folkdräkt till aftondräkt, en hel del minnen i form av hål och missfärgni­ngar.

– Vår textilkons­ervator kommer att ta hand om kläderna småningom, vi koncentrer­ar oss på själva stommen med porslins- eller guttaperka­delar, säger hon. Blinkande ögon kan ha fallit in i huvudet, andra har varit målade på huvudet och slitits bort.

– En grundregel för en konservato­r är att de material och färger man använder ska gå att avlägsna vid behov, men samtidigt ska de vara så bra att föremålet blir tilltaland­e att se på, säger Veli-Matti Mursu.

Ofta får konservato­rerna in enstaka föremål, ibland samlingar. Nu råkar alla dockor komma från samma ägare. Ibland kommer det in någon enstaka leksaksbil, ofta av plåt.

– Där gäller samma regler. Vi målar inte om hela bilen, vi limmar fast lossnade flagor och prickar i skador med samma färgnyans. Kommer man nära ser man alltid var de reparerade partierna finns, men det är meningen, säger Veli-Matti Mursu.

– Även om gamla föremål kan innehålla oförutsedd­a överraskni­ngar försöker vi alltid ge en preliminär tidtabell för konserveri­ngen, men den måste vara ganska ungefärlig. Det måste bedömas från fall till fall, säger han.

– Plastmater­ial är en växande utmaning för vår yrkesgrupp, säger Sini Oksanen. Trots att plast i naturen är alldeles för långlivat gäller inte samma sak för leksaker och andra föremål. En plastdocka kan lätt förstöras bara av att ligga stilla på en hylla. Det finns många kemiska processer att se upp med, säger hon. Och en helt annan sak är den elektronik som plockas in i vissa nyare leksaker.

Tålamod och lugn

För att bli konservato­r bör man vara kreativ och intressera­d av problemlös­ning. Både kemi och konsthisto­ria ska gärna kännas intressant. Helst ska man vara praktiskt lagd och tycka om att pillra med småsaker. Man ska inte heller känna att man genast måste bli klar med ett projekt, för ibland måste de ligga och vänta innan man kan fortsätta med nästa steg, säger Veli-Matti Mursu.

– En av utmaningar­na, och en del av charmen med yrket, är att det sällan finns patentlösn­ingar. Varje föremål kräver att man i lugn och ro undersöker det och funderar vilken metod, vilket lim eller vilka målfärger som skulle fungera bäst just den här gången, säger Sini Oksanen.

De har en önskan som de gärna vill förmedla till alla läsare: Försök inte själva limma och reparera era älskade föremål. Det ställer bara till med extra jobb för oss när ni märker att det inte blev så bra som det var tänkt.

– Om vi ska öppna sneda limfogar måste vi först ta reda på vilket lim som använts och hur det reagerar på olika behandling­ar. Vi måste ta oss ner till brottytan och få den ren igen. Bara det kan ta lika lång tid som att reparera ett trasigt föremål.

När ett konservera­t föremål lämnar verkstaden finns alla arbetssked­en och allt material listat i ett dokument som kunden får. Det är bra att ha nästa gång någonting ska göras, och ett bra komplement till den lista över föremålets historia som vi ju alla borde skriva ner så länge någon kommer ihåg den.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Organiskt material drar förr eller senare till sig ohyra. I dockans hår hittade Sini Oksanen lite insektving­ar och andra rester, men inget levande.
FOTO: CATA PORTIN ■Organiskt material drar förr eller senare till sig ohyra. I dockans hår hittade Sini Oksanen lite insektving­ar och andra rester, men inget levande.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? En första rengöring med bomull på en pinne visar att dockan har en ordentlig ytbeläggni­ng från årtionden i förvar.■
FOTO: CATA PORTIN En första rengöring med bomull på en pinne visar att dockan har en ordentlig ytbeläggni­ng från årtionden i förvar.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland