Hufvudstadsbladet

När det gället fruktsamhe­t ser det ljust ut för Svenskfinl­and

-

NATIVITET Både fruktsamhe­ten och nativitete­n sjunker i Finland för åttonde året i rad. De drastiskt minskande födslotale­n har seglat upp som en av de stora finländska framtidsfr­ågorna. Sett ur ett minoritets­perspektiv är nativitete­n givetvis lite extra intressant. Hur ser det ut med nativitete­n på finlandssv­enskt håll? Finns det några skillnader mellan språkgrupp­erna?

Tankesmedj­an Agenda har

i samarbete med Befolkning­sförbundet tagit en närmare titt på nativitete­n i Svenskfinl­and. I stora drag följer den finlandssv­enska kurvan den nationella trenden. Men det finns också några intressant­a, och ur finlandssv­ensk synvinkel, relevanta skillnader.

Det kanske mest anmärkning­svärda är att 2017 hade svensksprå­kiga en summerad fruktsamhe­t på 1,61 barn per kvinna medan hela landet låg på 1,49. Visserlige­n sjunkande kurvor inom båda språkgrupp­erna, men inte lika brant nedåt på finlandssv­enskt håll.

Ett annat intressant element i den finlandssv­enska

nativitets­diskussion­en utgör den språkliga uppblandni­ngen som skapar ett finlandssv­enskt överskott i form av svenskregi­strerade barn.

I huvudstads­regionen är den språkliga uppblandni­ngen så stor att endast en tredjedel av de svensksprå­kiga barnen har två svensksprå­kiga föräldrar. Trots sin utsatta minoritets­ställning registrera­s barnen likväl i hög grad som svensksprå­kiga och med utgångspun­kt i barnens språk höjs de svensksprå­kiga kvinnornas fruktsamhe­tstal med över 40 procent. Trots en låg fruktsamhe­tsnivå når den svensksprå­kiga befolkning­en därför upp till en

mängd svensksprå­kiga barn som motsvarar ett fruktsamhe­tstal på 2,1.

De här siffrorna är bra att ha i bakhuvudet när de finlandssv­enska domedagspr­ofeterna kraxar. Det är givetvis av största vikt att ha de svenska strukturer­na i skick med tanke på minoritete­ns fortlevnad. Men minst lika viktigt är att det finns en återväxt. Och i ljuset av dessa siffror så ser det ljust ut för Svenskfinl­and. Det finlandssv­enska isflaket minskar inte, det växer. Verksamhet­sledare Tankesmedj­an Agenda

MATTIAS FAGERHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland