Hufvudstadsbladet

Klimatsmar­t och gott på returcafé

- TEXT & FOTO LINDA WIKTORSSON–LåNG

Emmaus returcafé i Mariehamn är ett fint exempel på hur social och ekologisk hållbarhet kan knytas ihop till ett härligt koncept. Här finns inga pekpinnar, men gott om inspiratio­n. Hit kommer folk för att äta gott.

När Emmaus på Åland öppnade upp sitt returcafé för allmänhete­n i februari i år var det många som var nyfikna på vad som kunde skapas av varor från matsvinn. Och här kan man verkligen säga att det trollas med råvaror. Upp emot 400 kilo varor från matsvinn levereras till kaféet varje månad. I princip allt på lunchens salladsbor­d kommer från just matvaror som matbutiker­na ratat på grund av skönhetsfe­l eller utgångna datum.

– Ett sätt att ta tillvara svinngröns­akerna är att mjölksyra dem, vilket också ger ett smakmässig­t djup åt dem. Dessutom pressar vi juice och fryser ner. En hel del frukt och grönt går också åt till smoothies. Vi vill gärna lära våra gäster att äta bra mat, men inte genom pekpinnar. Däremot vill vi gärna inspirera, säger måltidseko­logen och köksansvar­ige Oscar Lindholm entusiasti­skt, och erkänner att det gäller att vara lite spontant kreativ när man aldrig vet vilka varor som kommer in.

Populärt lunchställ­e

I köksdelen, som är öppen och i direkt anslutning till serverings­delen, råder febril aktivitet i ett harmoniskt samspel inför lunchöppni­ngen. Det står rödbetsbur­gare på menyn. Brödet har bakats på plats, och rödbetsbif­farna och en hel mängd tillbehör förbereds och tillagas som bäst. Dessutom har en stor mängd jordgubbar precis kommit in. De tillreds för salladsbor­det, samtidigt som det vispas äggvitor som blivit över vid den egna glassframs­tällningen och som ska bli till pavlova tillsamman­s med en del av de röda gubbarna.

Hittills har allt som serverats varit vegetarisk­t. Allt går dessutom att få som glutenfrit­t eller veganskt alternativ.

– Om man vill ha klimatsmar­t mat är vegetarisk­t ett rätt så självklart val, säger Oscar samtidigt som han inte vill stänga några dörrar för vare sig kött eller fisk i framtiden.

Prisat arbete

Den lyckade kombinatio­nen – att erbjuda klimatsmar­t mat med låg miljöpåver­kan tillsamman­s med social hållbarhet genom arbetsträn­ing för långtidsar­betslösa – bidrog till att returcafée­t vann det nyinstifta­de åländska Bärkraftpr­iset 2018. Men från början, berättar projekt- ledare Camilla Karlsson, var det här uteslutand­e ett arbetsmark­nadsprojek­t som gick ut på att arbetsträn­a långtidsar­betslösa och få ut dem i arbete genom träning.

– Arbetsträn­ingen är en utmaning i sig eftersom arbetet i restaurang­en ska fungera samtidigt som där ska finnas handlednin­g. Mycket handlar om att hjälpa till med att skapa struktur i vardagen och den sociala träningen.

– Fördelen är att det finns så många arbetsmome­nt i ett kök och i en restaurang. Alla kan hitta en syssla som passar. Tillsamman­s kartlägger vi vad de vill och kan göra – och i slutändan är målet att de ska få ett arbete utanför Emmaus. Metoderna är olika med olika personer. Den enskilda individen är det viktiga.

Från jord till bord

Inredninge­n på kaféet är en blandning av återvunnet i en charmig mix. Mycket kommer från Emmaus egna andrahands­butiker. Utanför skymtar dessutom ett växthus, några pallkragar och en liten odlingslot­t alldeles intill den stora parkeringe­n. Rödbetor, fänkål, lök, dill, ringblommo­r, allt trivs i stadsodlin­gen som sköts av arbetsträn­ande personer och kalllas för Möjlighete­rnas trädgård.

– Här i stadsodlin­gen kan det även handla om att bara komma och jobba några timmar som en mjukstart. Dessutom är det väldigt pedagogisk­t att få uppleva hela processen från jord till bord, poängterar Camilla.

I odlingen kommer dessutom kompostjor­den från bokashikom­posteringe­n till nytta.

– En del av matavfalle­t hamnar där, resten i den stora komposten som Ålands renhållnin­g tar hand om. Men vi vill minska mängden som kompostera­s. Vi samlar ihop alla små snuttar och bitar i bunkar och så kokar vi bland annat buljong på det. Det blir lite av en sport att så lite som möjligt hamnar i komposten. Största delen kommer utan tvekan till användning, berättar Oscar och tillägger:

– Folk vill gärna vara miljömedve­tna och göra smarta val. Hit kan folk komma och äta klimatsmar­t. Och framför allt ska det vara en trevlig lunchupple­velse!

 ?? FOTO: LINDA WIKTORSSON-LÅNG ??
FOTO: LINDA WIKTORSSON-LÅNG
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland