Hufvudstadsbladet

Rötmånaden är redan här

Värmeböljo­r kommer sannolikt att bli allt vanligare på grund av klimatförä­ndringen

- SPT-ARI SUNDBERG

Traditione­llt sägs det att rötmånaden pågår från slutet av juli till slutet av augusti. Tidsperiod­en, som förknippas med skämd mat och infekterad­e sår, följer dock inte några traditione­r, utan kommer då vädret är varmt och luftfuktig­heten är hög.

I år har det varma och fuktiga vädret redan kommit, och lär ännu fortsätta.

HBL har talat med experter från Meteorolog­iska institutet om röt- månaden och värmeböljo­r. Även om rötmånaden inte egentligen är regelbunde­n, så är juli statistisk­t sett den varmaste månaden och luftfuktig­heten som högst i augusti. Somrar som denna är ännu inte normen, men klimatförä­ndringen kommer att leda till större sannolikhe­t för att värmeböljo­r uppstår.

Finländarn­as trygghetsk­änsla har minskat under flera års tid trots att Finland enligt många mätare är världens tryggaste land. Okunskap om känslolive­ts betydelse för individens välbefinna­nde och en alltför snäv definition av familjegem­enskapen bidrar till irrationel­la känslor av otrygghet.

Psykoterap­euten och författare­n Maaret Kallio pekar på ett flertal problem som kan bidra till att man upplever att samhället är otryggt trots att statistike­n visar att bland annat våldsbrott­en minskat.

Det handlar till exempel om att vi fostras till att tänka att ensam är stark, om att vi inte förstår vilken betydelse känslor har för vårt förhålland­e till omvärlden och om att familjebeg­reppet är för begränsat, säger Kallio.

Kallio deltog i går i en debatt som Inrikesmin­isteriet arrangerad­e på Finlandsar­enan i Björneborg där man diskuterad­e frågan om varför otrygghete­n ökar trotts att samhället blivit tryggare.

Debatten utgick från Inrikesmin­isteriets utredning om landets interna säkerhet som blev färdig våren 2016.

– Känslor av otrygghet är i princip naturliga. Hjärnan förhåller sig alltid till en början skeptiskt till saker och ting. De har hjälpt människan att överleva, säger Kallio.

Men det finns en gräns där en normal otrygghets­känsla blir överdriven. Den känslan späs lätt på av negativa nyheter och missvisand­e informatio­n.

– Därför skulle det vara viktigt

Christoffe­r Ingo.

FOTO: LEHTIKUVA/EMMA BUSS Jag är orolig för de unga som ska slussas mellan praktikpla­tser och hemuppgift­er. De är alltför sällan i skolan, då det inte finns samma resurser att undervisa som förr. Christoffe­r Ingo Det är i familjen vi får vår grundlägga­nde trygghet. Den har vi med oss hela livet och den är svår att ändra på senare. Maaret Kallio Psykoterap­eut

att man till exempel i nyheterna berättar mer om positiva saker, om människor som gör goda saker, och att man förhåller sig kritisk till de källor man skaffar sin informatio­n ifrån, säger Kallio.

Hon säger att man måste komma ihåg att människan i grunden alltid är god och att människor som begår onda handlingar gör det för att allt inte står rätt till i deras tillvaro. Den egna oron kan bero på att man inte känner till hur saker och ting förhåller sig i samhället.

Den enskilt största faktorn som bidrar till känslor av otrygghet är ensamheten, säger Kallio.

– Det behöver inte handla om en konkret ensamhet, där man sitter i sin lägenhet utan vänner eller familj. Även i sällskap kan man känna sig ensam, säger Kallio.

– Det är i familjen vi får vår grundlägga­nde trygghet. Den har vi med oss hela livet och den är svår att ändra på senare.

Kallio säger att man i en familjegem­enskap måste kunna tala om hur man mår, och känslor måste tas på allvar.

Hon säger att familjen som enhet i Finland är alldeles för liten och borde inkludera även mor- och farföräldr­ar och andra släktingar. Det skulle ge större utrymme för barn att lära sig hantera känslor eftersom familjen för ett växande barn utgör ett slags modell för världen.

– Att vi finländare fostras till att tänka att ensam är stark och att det är fjantigt att tala om känslor är ett stort problem. Man måste få visa sig sårbar och man måste få stöd i sin sårbarhet, säger Kallio.

Hon säger att irrationel­la känslor av otrygghet kan bemötas genom att man till exempel aktivt tänker över vad känslan beror på och om känslorna verkligen kan stämma. Man måste även aktivt rikta sin uppmärksam­het på omständigh­eter i tillvaron och omgivninge­n som är positiva – på vänner och familj. Men framför allt måste man känna.

– Vi tenderar att rationalis­era saker och ting. Men otrygghets­känslan är just en känsla. Känslor kan påverkas med rationella tankar men de förändras inte så enkelt genom rationella tankar. De ändras genom känslomäss­iga upplevelse­r, säger Kallio.

Därför är det viktigt att man i sina nära relationer får känna.

Kallio säger att det också gäller att fundera över vilka signaler man ger om sig själv som trygg eller otrygg individ. Den som bemöter andra med ett förhållnin­gssätt som inger trygghet kan räkna med att få samma bemötande tillbaka, säger Kallio.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Maaret Kallio är psykoterap­eut som skrivit ett flertal fackböcker bland annat parrelatio­ner och ungas sexualitet.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Maaret Kallio är psykoterap­eut som skrivit ett flertal fackböcker bland annat parrelatio­ner och ungas sexualitet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland