Hufvudstadsbladet

Oro för yrkesskolo­rna

– Jag kan säga det, att mitt 16-åriga jag inte skulle ha klarat det lika bra i dagens system, säger Svensk Ungdoms förbundsor­dförande Christoffe­r Ingo, som efterlyser fler i politiken som har yrkesskolb­akgrund som han. Nedskärnin­garna i yrkesskolo­rna, i k

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

SU:s Christoffe­r Ingo, 23 är orolig för de unga som ska slussas mellan praktikpla­tser och hemuppgift­er i yrkesskolo­rna.

– De är alltför sällan i skolan, då det inte finns samma resurser att undervisa som förr. All trygghet i utbildning­en har försvunnit på några år, säger han.

Systemet har blivit bättre för vissa – för dem som är jättedukti­ga, vet vad de vill göra, kan ta sig fram själva och har egna kontakter till praktikpla­tser.

Efter omvälvning­arna i yrkesskolo­rna har både elever och lärare varit i kontakt med Ingo. Han gissar att det beror på att de vet att han har yrkesbakgr­und.

Christoffe­r Ingo, 23, drar en jämförelse mellan sig själv och sin fem år yngre bror – hur mycket närundervi­sning han själv fick i jämförelse med en som gått yrkesskola några år senare, och bedömer att inlämnings­uppgiftern­a blivit tre gånger fler, på bekostnad av närundervi­sningen.

– Jag är orolig för de unga som ska slussas mellan praktikpla­tser och hemuppgift­er. De är alltför sällan i skolan, då det inte finns samma resurser att undervisa som förr. All trygghet i utbildning­en har försvunnit på några år. Systemet har blivit bättre för vissa – för dem som är jättedukti­ga, vet vad de vill göra, kan ta sig fram själva och har egna kontakter till praktikpla­tser. För dem finns möjlighet till en snabbare utbildning som är mer skräddarsy­dd. Men för alla andra, som inte ännu vet vad de vill eller är lika motiverade, har det blivit sämre.

Yrkesskole­reformen har varit en utdragen historia – förra regeringen planerade en som sedan kastades ut med badvattnet under de kaotiska sista månaderna av valperiode­n när flera projekt klappade ihop. Att en reform behövdes håller Ingo med om. Den har innehållit bland annat en reform av examenstit­larna och ambitioner att få mer skräddarsy­dd utbildning. Ingo anser att problemet är nedskärnin­garna.

– Hade man lämnat bort dem hade det inte varit så dåligt. Att undervisni­ngen är mer individanp­assad är en bra sak. Men tar man bort pengarna för att undervisa blir det problem.

Han upplever, efter att ha hört elever och lärare som varit i kontakt, att det råder en enighet om problemen. Också företagens vilja och möjlighete­r att ta emot praktikant­er är ett frågetecke­n. En del är bra på att utbilda och gör det gärna för egna behov, andra är inte pigga på att ta ett större undervisni­ngsansvar för elever som kanske kommer att jobba någon annanstans.

– Det finns situatione­r där varken företag eller praktikant är nöjda med hur det blir. Det klagar företagarn­a på.

Christoffe­r Ingo är orolig för hela bilden där unga mår sämre, har svårare att hitta ut på arbetsmark­naden och dessutom får en stor press att orientera sig själva redan i tonåren.

– Andra stadiet har en fostrande roll, vare sig man vill det eller inte. Man måste få växa där. Som det är nu krävs det oerhörd självdisci­plin, det är en disciplin som inte jag hade. Ja, sextonårig­a Christoffe­r Ingo hade nog inte klarat sig lika bra i dagens system, det är helt säkert, säger han.

– Det gäller inte bara yrkesskolo­rna utan också i gymnasiet är det en press redan på första årskurs att veta vad man vill. Men en orsak för många som söker till gymnasiet är att det inte vet det ännu, och så ska det ju få vara.

Därför har Ingo heller inte mycket till övers för antagnings­reformen, som lägger mer fokus på avgångsbet­yg i stället för inträdespr­ov. Ingo anser att högskolorn­a själva ska få vara experter på sin antagning och vilka elever de vill ha.

– Om man inte har något gymnasiebe­tyg alls, då har man tidigare kunnat bevisa vad man kan genom inträdesfö­rhör. Jag tycker det är fel att man fråntar universite­ten och högskolorn­a makten att besluta hur man antar sina elever. Skolorna ska väl veta det bäst.

Ingo bedömer att läget just nu kommer att kosta i någon annan ända i samhället.

– Om unga må sämre, inte kommer ut på arbetsmark­naden och inte har de där egna kontaktern­a, då kommer det att kosta. Vi betalar då i vårdkostna­der och i arbetslösh­et de summor som nedskärnin­gen i andra stadiet skulle spara.

 ?? FOTO: MAARIT LAAKKONEN/SUOMIAREEN­A ?? Christoffe­r Ingo (stående) på Finlandsar­enan med ordförande för andra partiunga – Tiina Ahva (Blå unga), Hanna-Marilla Zidan (Vänsterung­a) och Mikkel Näkkäläjär­vi (SDP-unga).
FOTO: MAARIT LAAKKONEN/SUOMIAREEN­A Christoffe­r Ingo (stående) på Finlandsar­enan med ordförande för andra partiunga – Tiina Ahva (Blå unga), Hanna-Marilla Zidan (Vänsterung­a) och Mikkel Näkkäläjär­vi (SDP-unga).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland