Hufvudstadsbladet

I rättan tid

Saga Andersson var en hårsmån från att riva ut sig på ingångshöj­den i gårdagens stavfinal – men skärpte sig i precis rätt tid. Insatsen räckte till brons, men EM-gränsen är fortfarand­e inte spräckt.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Saga Andersson ruskade av sig besvikelse­n från U20-VM i Tammerfors och tog sig lätt till final i Kalevaspel­en. i Jyväskylä. Så långt allt väl – men sedan stötte Esbo IF-hopparen på patrull.

Jag blev så chockad, lättad och glad. Saga Andersson om att klara 405.

Saga Andersson ruskade av sig besvikelse­n från U20-VM i Tammerfors och tog sig lätt till final i Kalevaspel­en i Jyväskylä. Så långt allt väl – men sedan stötte Esbo IF-hopparen på patrull.

Höjden 405 vållade oväntade problem för 18-åringen. Den första rivningen var en olycka i arbetet, men efter den andra raka missen var läget kritiskt. Andersson såg upprörd och frustrerad ut och diskuterad­e med pappan och tränaren Björn Andersson innan det sista försöket. Självförtr­oendet var inte precis på topp.

Men mot alla odds gick det vägen. Andersson studsade runt på mattan efter det lyckades försöket. Hon beskriver känslorna:

– Jag tänkte att fan, det får inte gå som i VM. Jag var nästan 100 pro- cent säker på att min fart inte skulle räcka, men jag for upp, upp, upp! Jag blev så chockad, lättad och glad, säger Andersson.

Efter det lyckade hoppet kunde Andersson slappna av och hon hoppade över 415 på det första försöket av bara farten.

Sista EM-chansen nästa vecka

Stavfinale­n blev en spännande historia. I fjol räckte 395 till medalj – så var det inte i år. Topptrion Andersson, Minna Nikkanen och Wilma Murto var på hugget, medan Elina Lampela slog till med nytt personbäst­a 420 och blandade om i leken.

Men mer än det klarade inte Lampela. Andersson tog 425 på det andra försöket och rev sedan ut sig på 430. Det räckte till tredje plats. Andersson var självkriti­sk efter insatsen.

– Löpningen och hoppandet kändes okej, men var inte på bästa möjliga nivå. På inlednings­höjden tänkte jag till exempel för mycket på att komma över ribban, vilket jag inte borde ha gjort.

Bronset värmde lite efter en utmanande säsong – men bara lite.

– Jag var inte nöjd med resultatet, men nog med medaljen. Jag fick ändå aldrig en känsla av att jag riktigt skulle ha lyckats i dag.

Slutresult­atet betyder att Anderssons långa kamp mot EM-gränsen ser ut att sluta i ett nederlag. I Jyväskylä blev det inga nya försök på kvalgränse­n 445. EM-truppen tas ut på måndag, men idrottare som klarar EM-gränsen nästa vecka kan fortfarand­e få rum i planet till Berlin.

Andersson har gjort hela 36 försök på höjden 445 i år och misslyckat­s med samtliga. En tävling i Hyvinge nästa vecka blir sista chansen.

– Det vore fint om jag klarade det, men jag tar ingen press och får se vad som händer.

Efter att Andersson tackat för sig gick EM-klara Nikkanen och Murto en kort kamp om segern. Nikkanen rev tre gånger på höjden 440, medan Murto seglade över på sitt sista försök.

Men det var inte slutet på tävlingen, inte nära på.

Murto fortsatte med att höja ribban till 455 – nytt personbäst­a med tre centimeter – och hoppade direkt över. Putsningen av personbäst­a fortsatte på höjden 460, som Murto klarade på andra försöket. Murto höjde ännu ribban till 465, men gav upp efter en miss.

Det var ett formbesked med stort F efter ett svårt fjolår präglat av skador. Murto sken som solen efter segern.

– Det var en helt fantastisk tävling. Så sjukt kul! sade Murto med eftertryck.

– Jag behövde verkligen det här med tanke på fjolåret. Det var helt fantastisk­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Saga Andersson var smått euforisk efter att ha klarat ingångshöj­den på sista försöket.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Saga Andersson var smått euforisk efter att ha klarat ingångshöj­den på sista försöket.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Wilma Murto var totalt överlägsen i tävlingen. Hon vann med hela 26 centimeter­s marginal.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Wilma Murto var totalt överlägsen i tävlingen. Hon vann med hela 26 centimeter­s marginal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland